Yolcu360 Blog
Çıldır Gölü, Kars, Ardahan
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Çıldır Gölü Turu Hakkında Bilgiler

Çıldır Gölü Turu Hakkında Bilgiler

Türkiye çok sayıda göle sahip bir ülke. Bu göllerden bir tanesi de Çıldır Gölü. Göl, Ardahan ve Kars ilinin sınırları içerisinde yer alıyor. Son yıllarda kış turizminin yükselişe geçmesi, Kars’ın tarihi dokusu ve coğrafi özellikleri, Doğu Ekspresi yolculuklarının popüler hale gelmesi Çıldır Gölü için de önem teşkil ediyor. Turistik faaliyetlerle birlikte burası artık oldukça merak edilen bir yer. Bundan dolayı biz de bu yazımızda sizlere Çıldır Gölü’nü anlatmak istiyoruz. Çıldır Gölü nerededir? Burayı diğer göllerden ayıran özellikleri neler? Çıldır Gölü turu ve festivali hakkında bilinmesi gerekenler nedir? Gelin, Çıldır Gölü hakkında bilinmesi gereken detaylara hep beraber bakalım.

Çıldır Gölü Nerede?

Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan göl, Ardahan ve Kars illerinin sınırları içerisinde bulunuyor. Göl, kapladığı 123 kilometrekarelik alan ile Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük ikinci gölü. Bununla birlikte bulunduğu bölgenin en büyük tatlı suyu. Göl, birçok dere ve pınarla besleniyor. Ancak Çıldır Gölü’nün tek çıkışı, gölün kuzeybatısındaki Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay’ın kolu olan Tekel Çayı. Gölün etrafında pek fazla bitki örtüsü bulunmuyor. Fakat otlaklar mevcut ve buralarda hayvancılık faaliyetlerine devam ediliyor.

Çıldır Gölü panoramik fotoğraf, 360 derece Çıldır Gölü resmi

Çıldır Gölü’ne Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?

Göl yaz aylarında da kış aylarında da turist çekiyor. Ne zaman gideceğiniz, sizin ziyaretiniz esnasında hangi aktiviteleri yapmayı planladığınızla ilişkili. Her ne zaman gidecek olursanız olun, Çıldır Gölü’nün tadını çıkartacağınızdan hiç kuşkumuz yok!

Çıldır Gölü, Ardahan iline yaklaşık 60 km, Kars’a ise 65 km uzaklıkta yer alıyor. Buraya hususi aracınızla ya da Ardahan ve Kars illerinin otogarlarından kalkan minibüsler aracılığıyla gitmeniz mümkün. Göl, illerin merkezine çok yakın konumda değil. Bu nedenle genelde ziyaretçilerin çoğu, araç kiralama seçeneğini tercih ediyor.

yolcu360 blog arama banner

Çıldır Gölü Ziyaretiniz için Araç Kiralama İhtiyaçlarınızda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. 1 dakikadan kısa sürede istediğiniz yerde istediğiniz zaman aracını kiralayabilirsiniz. Üstelik ücretsiz iptal ve iade garantisiyle! Bunun yanı sıra ödüllü Misafir Merkezimizden 7/24 destek alabilirsiniz.

En iyi araç kiralama fiyatları için ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

.ıldır Gölü gün batımı manzarası

Çıldır Gölü Hakkında Bilgiler: Çıldır Gölü’nün Oluşumu

Çıldır Gölü’nün tarihi, bundan 65 milyon yıl öncesine dayanıyor. Gölün jeolojik yapısı kumlu, çakıllı bir zemine sahip. Gölün toprağı ise volkanik bir yapıda. Ayrıca moloz mahrutu ve lav akıntılarından meydana geliyor. Burası, Türkiye’nin sahip olduğu doğal bir set gölü.

Çıldır Gölü’nün Derinliği

Çıldır Gölü, Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük ikinci gölü. Bölgenin en büyük gölü ise Van Gölü. Göl, üçüncü jeolojik dönemde oluşan bir göl. Bundan dolayı genç kara parçası adı verilen yerde bulunuyor. Burada bulunmasından ötürü de deniz seviyesinden oldukça yüksekte yer alıyor. Çıldır Gölü, 1959 metre deniz seviyesinden yükseklikte. Ayrıca gölün en derin noktası kırk iki metre.

Çıldır Gölü’nün Özellikleri

Çıldır Gölü, yüzeyinin tamamen donması ve üzerinde festival yapılmasıyla ününe ün katıyor. Tabii, illa kış turizmiyle anılan bir yer değil burası. Kar yağışının olmadığı yaz aylarında gölde yüzmek ve piknik yapmak, yöresindeki restoranlarda bulunmak da oldukça iyi bir fikir. Göl balıkçılık için oldukça cazip bir nokta. Bölge halkı, mevsim ne olursa olsun balık tutabiliyor. Bu nedenle bölge halkının en önemli geçim kaynaklarından biri balıkçılık.

Çıldır Gölü'nde sarı sazan tutan balıkçılar, buzda balık tutmak

Çıldır Gölü’nde Balık Avı: Sarı Sazanlar

Çıldır Gölü’nden çıkan balıkların en popüler olanı sarı sazan da denilen cyprinus carpio. Daha önce de belirttiğimiz gibi bölge halkının en önemli geçim kaynaklarından biri balıkçılık. Öyle ki gölün buz tutması bile halkın bu uğraştan geri durmasını sağlamıyor. Bölge halkı, gölün buz tuttuğu zamanlarda elektrikli testere ile buzu kırarak balıkçılık yapıyor. Gölden çok lezzetli sazanlar çıkıyor. Ayrıca buraya gelen turistler de balıkçılarla iletişime geçerek buzu kesip balık tutma deneyimini yaşayabiliyor.

Buz tutmuş Çıldır Gölü üzerinde yürüyen insan

Çıldır Gölü Efsanesi

Çıldır Gölü tarih boyunca konumu bakımından öneme sahip. Ayrıca burası hakkında hala anlatılan efsaneler var. Bunlardan en çok bilinenine göre, Çıldır Gölü’nün bulunduğu yerde zamanında Akçakale adında bir şehir bulunuyor. Bununla birlikte Akçakale beyinin bir oğlu bir de kızı var. Oğlu günlerden bir gün arkadaşlarıyla birlikte ava çıkıyor. Beyin oğlu bir alageyiğin peşine takılıp yolunu kaybediyor ve kendisini kimse bulamıyor. Bundan dolayı bütün köy yas ilan ediyor.

Kız kardeşi ondan yadigar kalan atına bakmaya başlıyor. Oğlana kaybolduğu yerdeki beyin kızı aşık oluyor. Fakat bey, çocuğun bir yabancı olmasından dolayı güvenemiyor ve oğlanı zindana atıyor. Beyin kızı bu cezayı hafifletmek için elinden geleni yapıyor ve başarıyor. Oğlana beyin kızının atına bakma cezasını veriyorlar.

Oğlan ilk boşlukta, bu bakımını üstlendiği atla o yerden kaçıp Akçakale’yi buluyor. O sırada kız kardeşi abisinin atına kırk pınarlı bir çeşmeden su içiriyor. Rivayete göre kız abisinin gelişine o kadar seviniyor o kadar seviniyor ki, çeşmenin musluğunu açık unutuyor. İşte bu musluklardan akan su gölü oluşturuyor.

Çıldır Gölü yukarıdan görünümü, kuş bakışı

Çıldır Gölü Turu: Çıldır Gölü’nde Ne Yapılır?

Oldukça ilgi çekici bir yer olan Kars’a ya da Ardahan’a şayet yolunuz düşerse mutlaka bir Çıldır Gölü turu da atmalısınız. Çıldır Gölü’nü ziyaret ederseniz hangi aktivitelere katılabilirsiniz, biraz da bunlardan bahsedelim.

Buz tutmuş Çıldır Gölü'nde buz üzerinde yürüyüş

Buzda Yürüyüş

123 kilometrekare genişliğe sahip buz tutmuş bir gölün üzerinde yürümek elbette heyecan verici. Eğer Çıldır Gölü’nü ziyaret etmek için kış turizmi zamanını tercih ederseniz, bu aktiviteyi gerçekleştirmeden dönmemelisiniz.

Çıldır Gölü atlı kızak, buz kayağı

Kızakla Kayak

Buz tutan bir gölün üzerinde kızakla kaymak, Çıldır Gölü’ne gidenlerin yapması gerekenler arasında üst sıralarda.

Çıldır Gölü balık avı

Buzda Balık Avına Katılmak

Çıldır Gölü turunda balıkçılarla iletişime geçerek buzda balık avı deneyimini siz de yaşayabilirsiniz. Ben balık tutamam diyenlere de çok leziz sarı sazanlardan tatmak için restoranları önerebiliriz.

Güzel Çıldır Gölü Resimleri

Muhteşem Fotoğraf Kareleri

Göl ve bu bölgedeki diğer gezebileceğiniz yerlerde fotoğraf çekebilirsiniz. Buz tutmuş göl manzaraları, sarı sazanlar ve festivalden kareler oldukça ilgi çekici olsa gerek.

çıldır gölü festivali

Çıldır Gölü Festivali ve Aşıklar Şenliği

Çıldır Gölü Festivali her yılın Şubat ayında gerçekleşiyor. Bu festivale komşu ülkelerden de oldukça fazla rağbet var. Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Ermenistan’dan gelen ziyaretçilerin severek katıldığı Aşıklar Şenliği, bu festivalin en eğlenceli etkisi. Aşıklar Şenliği de bu festivalle eş zamanlı düzenleniyor. Dilerseniz ziyaretinizi bu zamana denk getirip kış turizmini ve kültür turunu aynı anda yaşayabilirsiniz.

Ekinata Grand Toprak Hotel

Çıldır Gölü Bölgesindeki Oteller

Ziyaretçiler için civar iller olan Ardahan ve Kars’ta oldukça fazla otel seçeneği mevcut. Biz en çok tercih edilen otellerin isimlerini, sizin işinizi kolaylaştırmak için listeledik.

  • Ekinata Grand Toprak Hotel
  • Royal Özçelik Hotel Sarıkamış
  • Sapran Deluxe Hotel
  • Arifoğlu Airport Hotel
  • Bildik Hotel
  • Işıl Park Hotel
  • White Park Hotel
  • Hotel Karabağ
  • Büyük Kale Otel
  • Grand Ani Otel
  • Çıldır Kuzey Yıldızı Otel
  • Ardahan İpekyolu Otel

Yolcu360 Blog

Add comment