Yolcu360 Blog
sakiz-adasi (1)
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Sakız Adası (Chios) Gezisi: Yunan Adaları Rehberi

Sakız Adası (Chios) Gezisi: Yunan Adaları Rehberi

Yaz sıcakları hepimizi az çok tatil hayalleri kurmaya itmiştir. Kimimiz uzaklaşıp sessiz bir yerde kafa dinlemek ister kimimiz ise tarihi turistik yerlerde gezmek ister. Herkes için makul ve uygun tatil planı mevcuttur tabii ki. Bu yazıda yine çok seveceğinizi düşündüğümüz bir şeyden bahsedeceğiz: bir ada seyahati. Sakız Adası Yunan Adaları’nın en popülerlerinden. Herkesin mutlaka duyduğu hatta belki yazıyı okuyanların büyük çoğunluğunun gittiği de bir yer. Gidenlerin neredeyse hiçbirinden olumsuz yorum almadığımız için bu adayı sizlere tanıtmak boynumuzun borcu. Haydi gelin öyleyse beraber gezelim..

sakiz-adasi-1-1.jpg

En güzel Yunan Adaları hakkındaki yazımız için tıklayın.

Sakız Adası Nerede?

Türkiye’ye en yakın adalardan biri olan Sakız (Chios); kuzey Ege’de, Çeşme ve Karaburun’un hemen karşısında yer alıyor. Inousses(Koyun) ve Psara(Balık) adında iki küçük ada da buraya bağlıymış. Dünyada Sakız ağacının yetiştiği ve damla sakızı üretiminin yapıldığı en önemli yer. 3000 yıllık bir tarihi vardır ve ada ismini mastika, yani sakız ağacından almış. Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar sakız ticareti yapmışlar. Günümüzde de ada halkı için damla sakızı üretimi hala önemli bir gelir kaynağı. Adanın güney kesiminde bolca sakız ağacı görebilirsiniz ama kuzeyde ise kesinlikle yetişmiyor.

Yaklaşık 900 metre karelik yüzölçümü ile Yunan Adaları arasında beşinci sırada. Bu haliyle oldukça hareketli bir ada olduğunu tahmin edersiniz. Yaklaşık 55.000 kişilik nüfusa sahip adada yerel halk ağırlıkla merkezde yaşıyor. 

Sakız Adası’nda Neler Yapılır?

Sakız Adası güzel plajları ile dolu ve görmeye değer bir çok yere sahip bir ada. Adanın merkezinde  dolaşmak ve köylerin dar sokaklarında yürümek bu güzelim mekanın ruhunu keşfetmek için  harika bir yöntem. Tarihi ve kültürel değerlerini diğer adalara göre çok daha iyi korumuş olan bu adada geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. 

Tarih demişken Sakız Adası’nın tarihinden bahsedelim biraz. Sakız Adası, Bizanslılar tarafından, 9. yüzyılda inşa edilen Kastro (Şehrin kalesi) hem yönetim merkezi hem de yerleşim alanı olarak kurulmuş. 1346 yılında Cenovalıların kaleyi alması ile buraya İtalyan mimarisini taşıyan saray ve evler inşa edilmiş. Adanın tam merkezindeki bir yapıt olan Nea Moni (Yeni Manastır) 11.yy’da inşa edilmiş. Manastır adanın en önemli Bizans yapıtlarından biridir. 

Adada Osmanlı’dan kalan izleri de görebilirsiniz. Örneğin bir yerleşim yeri olan ve sarp yamaçlı kayalığın tepesinde amfitiyatro şeklinde kurulu olan Anavatos Köyü Osmanlı hakimiyetinin son dönemlerinde gelişme göstermiş. Kayalıklarla aynı renge sahip köydeki evler ilgi çekicidir. 

Sakız Adası Köyleri

sakiz-adasi-2.jpg

Sırada Mesta Köyü var. Burası bir Orta Çağ köyüdür ve en eskilerinden biri. Bitişik nizam yapılmış taş evleri ve ancak bir atlının geçebileceği kadar dar, labirent gibi sokakları, duvarlardan sarkan begonviller ve yollardaki saksılarla adeta bir açık hava müzesi. Mesta zamanında korsan saldırılarından korunmak için kale köy olarak inşa edilmiş.  Ve bu yüzden köye giriş sadece iki kapıdan yapılıyor. Birçok yerde üstü kemerlerle kapatılmış, güneş almayan serin sokaklarda kaybolurken bu 14.yüzyıldan kalma köyde kendinizi Orta çağ da gibi hissediyorsunuz.

Daha küçük ve turistlerin daha az ilgi gösterdiği bir yer olan Pirgi’den de bahsedelim. Küçük ve sakin olan köyün boş sokaklarında rahatça gezip dolaşabilirsiniz. Buradaki restoranlar ve kafeler de oldukça şirin. Hem de sakin ve serin olması şöyle bir soluklanmak için harika bir yer olabilir. Pirgi’den 10 dakikalık bir uzaklıktaki Vessa Adası’na da uğrayabilirsiniz tabi hazır gelmişken. Aslında burada pek bir şey yok ama yapı mimarisine merakınız varsa ve bir de fotoğraf çekmeyi seviyorsanız buralar tam size göre. Çünkü turistik olmadığı için sessiz sakin huzurlu bir yer. Küçük meydanında çınar ağacının altında iki kahve, taş evleri ve hep boş gördüğümüz dar sokaklarından başka bir şey yok. Yine de bu yeterli, ufak kafeler ve çok güzel kocaman ağaçların altında gönlünüzce oturup muhabbet edebilirsiniz. Oldukça eski olan kiliseler de gezilecek yerler arasında yer alabilir. 

Sakız Adası’nda Tatil

Karfas, Agia Fotia, Bella Vista, Kontari plajları, Kampos, liman, Kastro, Mesta, Pyrgi ve Anavatos köyleri adanın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden. Pek çok tarihi eser bulunsa da 11. yüzyıldan kalan Nea Moni Manastırı, UNESCO Dünya Mirası listesine girerek en önemlilerinden biri olmuş.

sakiz-adasi-3.jpg

Sakız Adası kalabalık bir ada. Fakat tüm bu kalabalığa rağmen yine de ıssız ve eşsiz plajlara da sahip. Sakız adasında en turistik ve ünlü plaj Karfas Plajı’dır. Ek olarak plaj bölgedeki en büyük kumsal plajdır. Adanın güneyinde ise merkezden yaklaşık 8 km uzaklıkta olan Agia Fotia Plajı var. Plaj bu ismi aynı ada sahip kiliseden almış. Gayet güzel ve hareketli bir plaj. 

Merkeze yaklaşık 40 km uzaklıkta olan kumsal plajı ile dikkat çeken bir diğer plaj ise Komi Plajı. Komi Plajı mutlaka gidilmesi gereken plajların başında gelmeli.  Ayrıca çocuklar için eğlence parkları da var. Çocuğunuz diğer çocuklarla oynarken siz de tatilin tadını çıkarın.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle