Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Potala Sarayı Nerede? | Potala Sarayı Gezisi

Potala Sarayı Nerede? | Potala Sarayı Gezisi

Potala Sarayı’nın eşsiz güzelliğini ve Tibet’in derinliklerini keşfetmek ister misiniz? Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Potala Sarayı’nı görmeye ne dersiniz? Yüzyıllara meydan okuyan bu saray hakkındaki tüm bu bilgilere Potala Sarayı nerede? / Tibet’in en kutsal yeri yazısı içerisinde ulaşabilirsiniz. Öyleyse Yolcu360 ekibi tarafından hazırlanan bu yazıyı okumaya devam edin! 🙂

Potala Sarayı Nerede?

Adres: 35 Central Beijing Road, Lhasa, Tibet, Çin.

Saray gitmek için Lhasa Gonggar Havalimanı‘na uçabilirsiniz. Fakat ziyaretçiler, Tibet’e uçak veya trenle gitmek için önceden yerel bir tur acentesi aracılığıyla Tibet Turizm Bürosu’ndan izni almalı.

  • Ne Zaman Ziyaret Edilebilir?

Dünyanın en yüksek şehirlerinden biri olan Lhasa, kış aylarında oldukça soğuktur. Ziyaret etmek için en iyi süreç Haziran-Ağustos arasıdır.

Dünyayı Gezmek İçin İhtiyacınız Olan Bilgiler yazısı için tıklayınız.

Potala Sarayı’nın Tarihi

Potala Sarayı, Güney Tibet Özerk Bölgesi’ndeki dini ve idari bir kompleks. Mar-po-ri’nin (Kızıl Dağ) tepesinde, Lhasa Nehri vadisinin 130 metre yukarısında yer alıyor. Sarayın 130.000 metrekarelik bir alana sahip olmasının yanı sıra 1.000’den fazla odası bulunuyor. Mimari açıdan yüzyıllara dayanmış taş ve ahşap yapısı ile Tibet mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Beyaz / Kızıl Saray’ın inşası 1.300 yıllık bir geçmişe sahip. Kızıl Tepe’deki ilk saray, M.S. 631 yılında Songtsan Gampo (Tibet’in ilk Kralı) tarafından inşa edilmiş. Kraliyet sarayı ve savunma kalesi olarak kullanılıyormuş. Ancak bu yapı, 877 yılında Tubo Krallığı’nı sona erdiren bir savaş sırasında yakılmış.

Daha sonrasında onun yerine Potala olarak bilinen yeni bir saray, 5. Dalai Lamain kararnamesiyle inşa edilmiş. Böylece Potala Sarayı, Dalai Lama’nın kışlık ikametgah adresi ve Budizm meselelerini yöneten iktidar yeri olmuş.

5. Dalai Lama Lobsang Gyatso, 1645 yıllarında ikinci bir Potala Sarayı’nın yapımının düzenlenmesini istemiş. Hatta yeni yapının mimarisine kendisi de katkıda bulunmuş. 3 yıllık inşaatın ardından, Potala Beyaz Saray tamamlanmış ve daha sonraki Dalai Lamas nesillerinin kışlık ikametgahı olarak kullanılmış.

Takip eden 300 yıl içinde Potala Sarayı’nın inşaatı ve tadilatı devam etmiş. 20. yüzyıldan beri ise;

  • 1922’de Potala Sarayı, 13. Dalai Lama (1876–1933) için yenilenmiş.
  • 1961 yılında Potala Sarayı siyasi nedenlerle kapatılmış.
  • 1980’de Potala Sarayı halka yeniden açılmış.

Potala Sarayı, 1994 yılında Dünya Kültür Mirası olarak listede yerini almış. Görkemli saray artık siyasi gücün bir simgesi değil, ancak hacılar için önemli bir yer konumunda. Hala Tibet rahiplerine ev sahipliği yapıyor. Pek çok Budist’te dua etmek için buraya geliyor.

Ayrıca Potala Sarayı, geniş bir sutra koleksiyonu ve içindeki önemli tarihi belgelerle dünyanın en popüler müzelerinden biri olarak da yerini almış durumda. Tibet kültürünü, tarihini, dinini ve mimarisini yakından görmek ve öğrenmek için en ideal yer.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle