Yolcu360 Blog
antalya-antik-sehirler-2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Antalya Antik Şehirler Listesi: Antalya’nın En Güzel 7 Antik Şehri

Antalya Antik Şehirler Listesi: Antalya’nın En Güzel 7 Antik Şehri

Antalya’nın denizini, kumsalını ve sıcaklığını biliyoruz. Peki ya tarihi geçmişi… Romalıların vazgeçilmezinin, ticaret kolonilerinin uğrak noktasının Antalya olduğunu biliyor musunuz? Gelin sizlerle Antalya’ya farklı bir açıdan bakalım, Antalya antik şehirler listesini birlikte inceleyelim.

antalya-antik-sehirler

Antalya Antik Şehirler

Kim istemez bir tarafta denizin, diğer tarafta güneşin getirdiği huzurla yaşamayı? Kim istemez neredeyse dört mevsimi de sıcacık geçirmeyi? İşte Antalya sonsuz maviliğin, sıcacık huzurun olduğu bir şehirdir. Hatta öyle ki bu huzur yüzyıllar öncesinden keşfedilmiş. 

Romalılar, Bizanslılar günümüze kadar gelmeyi başarmış devasa büyüklükte şehirler kurmuşlar. Karşınızda doğayla iç içe, yemyeşil Antalya antik şehirleri.

Antik kentleri gezdikten sonra eğlenceye devam etmek istiyorsanız Antalya’nın en iyi konser mekanları yazımızı incelemek ister misiniz?

Roma’nın Tiyatrosu: Aspendos

Aspendos… Kralın güzeller güzeli kızına aşık olan gencin destansı hikayesi. Belkıs prensesin uğruna yapılmış, göz kamaştıran tiyatro. Dolayısıyla Antalya’nın en etkileyici görünüme sahip antik şehri.

Antalya’nın doğusunda bulunan Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik Şehri, her yıl binlerce yerli-yabancı turisti ağırlıyor. M.Ö. 10.YY’da kurulan bu devasa şehir görenleri kendine hayran bırakıyor.

Aspendos’un en önemli yapısı nitekim tiyatrosu. M.S. 2.YY’da Romalılar tarafından inşa edilen tiyatro günümüze kadar gelmeyi başarmış bir tarih yolcusu. Öyle ki halen burada çeşitli etkinlikler ve konserler düzenlenmektedir.

Antalya’nın en güzel antik şehirlerinden Aspendos’un ruhunu mutlaka yaşamalısınız. Büyüleyici tiyatronun son basamağına çıkıp şöyle bir bakıp, manzaraya hakim olmalısınız.

Yeşil, Mavi ve Tarih: Olympos

Bazı yerler vardır. Bu yerlerde kendinizi yabancı hissetmezsiniz. İçten bir sıcaklığı vardır. Nefes aldığınızda huzuru koklarsınız. İşte Olympos Antik Şehri sizin evinizdir. Güneşin sıcacık gülümseyişi, dalgaların size seslenişiyle kalbiniz pır pır eder.

Olympos, Torosların uzantısı Tahtalı Dağı’nın eteklerindeki eşsiz güzelliktir. Roma Dönemi’nden günümüze uzun bir geçmişe sahip. Kral mezarları, su yolu taşları ve çeşitli tarihi kalıntılarıyla geçmişin izlerini Olympos Antik Şehri’nde görebilmeniz mümkün. 

Yeşil, mavi ve tarihin göz alıcı uyumu sizlere unutulmaz bir tatil yaşatmak için bekliyor. 

Yumurtadan Çıkan Hayat: Patara

Patara, doğal güzelliğiyle ve duruluğuyla aklınızı başınızdan almaya geliyor. Fethiye-Kalkan mevkiinde bulunan Patara Antik Şehri, siz değerli misafirlerine görsel şölen tadında manzaralar sunuyor. Bir kısmı sular altında olan antik şehrin oluşumu ve bulunduğu yer itibariyle büyülüyor. 

Akdeniz kaplumbağalarının yaşam alanı haline gelen Patara bölgesi özenle korunuyor. Kaplumbağaların denizle buluşması her yıl duygusal anlara sahne oluyor. Size tavsiyemiz: Yumurtadan çıktıkları tarihlerde Antalya’ya gelmeniz ve o gurur verici ana tanıklık etmeniz. Minicik ayaklarıyla denize doğru emekleyen kaplumbağaları mutlaka seyretmelisiniz.😊

Geçmiş yüzyıllarda Patara, Anadolu’dan Roma’ya gönderilen tahılların depolanıp, korunduğu tahıl ambarı görevi gören bir limanmış. Aynı zamanda bu bölgeyi  Apollon’un önemli bir kehanet merkezi olarak da biliyoruz.

Antalya Antik Şehirler: Noel Baba’nın Evi: Myra

Şehirlerin ruhu olduğuna inanır mısınız? Peki sizi etkisi altına alan enerjilerine? Biz inananlardanız. Güneşiyle bizi hayata döndüren, ılık havasıyla tenimizi okşayan şehirlere aşığız. Demre’de bulunan Antalya’nın en güzel antik şehirlerinden Myra, ruhu olan şehirlerden. 

Likya Dönemi’nden kalan kaya mezarlarıyla tanınan bu bölgeyi görünce ağzınız açık kalacak. “Böylesine yüksek kayaları oyup nasıl da mezar yapabilmişler?” deyip, şaşıp kalacaksınız. 

Myra Antik Şehri’nde, vakti zamanında deniz ticareti yapılırmış. Kolonilere ait bu bölgede tiyatrodan, kiliseye bir şehirde ihtiyaç duyulan her şey mevcut. Myra Antik Şehri’nin bir diğer adı ise “Noel Baba’nın Evi”. Bizans Dönemi’nden izleriyle Aziz Nikolaos Kilisesi  bölgeye ün kazandırıyor.

Türkiye’nin antik şehirleri arasında en büyüleyicisi Myra desek abartmış olmayız.

Antalya Antik Şehirler: Roma’nın Metropolü Perge

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan Perge Antik Şehri, görkemli geçmişiyle tarihi aydınlatıyor. M.Ö. 1200’lü yıllarda burası yerleşim yeri olarak kullanılıyor. Hatta Perge-Aspendos arasındaki bu bölgeye “Tüm kavimlerin ülkesi” anlamına gelen “Pamfilya” bölgesi deniyor.

Perge Antik Şehri gösterişli sütunları, 1300 kişi kapasiteli tiyatrosu, taban ısıtmalı hamamıyla Roma’nın örnek şehirlerinden biridir. Doğaüstü mimarisiyle günümüz kent yaşamına taş çıkartan niteliktedir. Perge, tarihi önemi ve yapılarının sağlamlığı açısından ayakta kalabilmeyi başarmış dünyanın en büyük antik şehirlerindendir. 

Masallardaki Büyülü Orman: Phaselis

Phaselis güneşin bir başka doğup, denizin bir başka sahile vurduğu; rüzgarın bir başka esip, kuşların bir başka ezgiler mırıldandığı yerdir. Ağaçların arasından güneşin sızdığı masallardaki büyülü bir orman gibidir. Akdeniz’in ferahlığıyla ruhunuzu dans ettiren Antalya’nın en güzel antik şehirlerindendir.

Phaselis Antik Şehri, M.Ö. 7.YY’da Rodoslu koloniler tarafından keşfedilmiştir. Ek olarak doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi kalıntılarıyla da kendine hayran bırakır. Şehrin girişinde yer alan su kemerleri, irili ufaklı hamam kalıntıları bizleri Roma Dönemi’ne götürür.

Savaşın ve bilgeliğin Tanrıçası olarak kabul edilen Athena için bir tapınak yapıldığı söyleniyor. Henüz izine tam olarak rastlanmasa da şehrin içerisindeki kalıntılar bu bilgiyi doğruluyor.

Narlar Kenti: Side

Manavgat ilçesinde yer alan Side, Pamfilya bölgesinin en önemli liman kentlerinden biriydi. Hesychius sözlüğünde buradan “Narlar Kenti” olarak bahsediliyor. 

Denizden başlayan hayat şehrin iç kısımlarına doğru ilerliyor. Yüzyıllardan bu yana ayakta kalmış kocaman sütunları, hamamları, agorası başta olmak üzere Antalya’nın en güzel antik şehirleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda Roma ve Bizans Dönemi’nden kalan eserlerin sergilendiği Side Müzesi de sizleri bekliyor. Side Antik Şehri, eski evleri ve taş sokakları ile mistik bir şehir havası yaşatıyor. Özetle tarihin içerisinde nefes almaya devam eden bir şehir. 

Antalya antik şehirler gezisine çıkmadan önce fotoğraf makinenizi sakın unutmayın. Harika manzaralar yakalayacaksınız ve bu anları ölümsüzleştirmek isteyeceksiniz. Bizden söylemesi. 😉

Antalya’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle