Yolcu360 Blog
edf_vivid
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Pateriça Rum Köyleri gezi rehberi / Cunda / Ayvalık Balıkesir

Pateriça Rum Köyleri gezi rehberi / Cunda / Ayvalık Balıkesir

Pateriça Rum Köyleri yolunuz Balıkesir’den mutlaka görmeniz gereken bir keşif rotası. Ege’nin huzurunu sonuna kadar tatmak istiyorsanız,  araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, gezgin yazarımız Elif Omput sizler için Pateriça Koyu’ndaki Rum köylerini gezdi gördü ve yazdı…

Pateriça Rum Köyleri gezi rehberi

Ayvalık küçük ama içi keşfedilmeyi bekleyen bir dünya gibidir. Midilli den Girit’ten ve Anadolu’dan gelen insanlar huzur içinde hep birlikte yaşarlar bu cennet parçası olan yerde. Ayvalık Cunda Adası‘ndan Patriça Koyu ‘na doğru ilerlediğiniz de sizi eski Rum mimarisi ile ayakta duran Rum köyleri karşılar.

Bu köylere gidecek olursanız yolun toprak olduğunu ve bozuk olduğunu bilmenizi isterim. Fikrimce bu kadar bakır ve el değmemiş kalmalarının en büyük sebebi bu bozuk yol olsa gerek. Yol aşktır deriz ya işte bu gideceğiniz 10 kilometre yol gerçekten aşık oluyorsunuz.

Rüzgar’la sarmaş dolaş olan zeytin ağaçları onların eteklerinde kurulan papatyalar, sarı, pembe diğer çiçekler renk cümbüşü yaşatır. Denizden esen tatlı meltem hem teninize hem ruhunuza dokunur. Zeytin ağaçları yani sıra badem, erik, ayva ağaçları da selam verir bu yarımada da.

Sizi öncelikle 1. Rum köyü karşılar yazın burası tıklım tıklım olurmuş insanlar denize girmek, yemek ve dinlenmek için ada merkezindense bu taraflara gelirmiş. Yaklaşık 2 kilometre ileride 2. Rum köyü sizi karşılıyor köpekler, atlar, eşekler renkli bir tarihi köy daha bizi ağırlar. Taş tek katlı evler, her evi çevreleyen küçük bir bahçe ve ilkbahar kokusu.

Ziyaret ettiğim mevsim ve zaman dolayısı ile köyler de kimse yoktu ve ben bu halleri ile onlara aşık oldum. Telefonlar bu köylerin bazı yerlerin de yunan hattı olarak çekiyor. Köylerin Midilli adasına yakınlığından ötürü bu nedenle telefonlarınızı kontrol edersiniz.

Pateriça yarımadasının en ucuna doğru 3. Rum köyü bulunuyor. Köyler arası yürümek mümkün zaten bir toprak araç yolu var, deniz kıyısı boyunca sağınız da ve solunuz da zeytin bahçeleri eşliğinde keyifli bir doğa yürüyüşü yapmış olursunuz.

Nisan ayının başından itibaren Ayışığı Manastırı her Salı ve Çarşamba günleri saat 10.00 ile 15.00 saatleri arasında ziyarette açık oluyor. Burayı keşfe gelirseniz ve açık olduğu günleri, saatleri denk getirirseniz mutlaka gezmenizi öneririm.

Pateriça Koyu nerede ve nasıl gidilir?

Havayolunu kullanacaklar için İzmir Adnan Menderes ve Edremit Koca Seyit havaalanları yakın konumdadır. Edremit ortalama 1 saat, İzmir de ortalama 2 saat mesafede bulunuyor. Her iki şehirden de uygun fiyatlı araç kiralama yapabilirsiniz. Yolcu360’tan kiralık araç fiyatlarına bakıp, araziye uygun bir araç seçmekte fayda var. İstanbuldan yola çıkıp gelecekseniz İstanbul araç kiralama seçenekleri uygun olabilir ya da Çanakkale merkez araç kiralama fiyatlarını değerlendirebilirsiniz.

Gideceğiniz Rum Köylerinde devam eden yaşam oldukça azdır. Benim size tavsiyem hazırlıklı gidip tüm bir haftasonunun tadını çıkarmak. Eminim ki geri döndüğünüz de siz aynı siz olmayacaksınız, kalbinizin bir köşesi ege de kalacak. Gezginkz der ki; Doğa ile kalın doğa da kalın..

2 yorum