Yolcu360 Blog
cunda-1.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Cunda Adası’nda Görmeniz Gereken 8 Yer

Cunda Adası’nda Görmeniz Gereken 8 Yer

Cunda Adası Ege’nin en kıskanılan adalarından biri. Arnavut kaldırımlı sokakları, begonvil ağaçları ve eşsiz turkuazı ile sizlere harika bir tatil yaşatıyor. Hep birlikte Cunda Adası’nı yeniden keşfedelim. Karşınızda Cunda gezilecek yerler!

Cunda Adası Nerede?

Cunda Adası, Ege’nin en güzel adalarından biri. Balıkesir’in Ayvalık’a bağlı yirmi iki adasından yalnızca biri olan Cunda göz alıcı doğal güzelliği ile sizleri bekliyor. Ege Denizi’nin en büyük dördünce adası olarak bilinen Cunda Adası her yıl binlerce turisti ağırlıyor. 

Cunda Adası’na Nasıl Gidilir?

Peki Cunda Adası nasıl gidilir? Kendi aracınız ile ulaşım sağlayacağınız gibi uçakla da seyahat edebilirsiniz. Bunun için öncelikle Balıkesir Kocaseyit Havalimanı’na ulaşmalısınız. Ardından Ayvalık’a geçiş yapmalısınız. 7 km mesafede yer alan Cunda Adası için otobüs ya da belirli saatlerde düzenlenen feribot seferlerini kullanabilirsiniz.

Cunda Adası’na nasıl gideriz? Derseniz ister aracınızla kara yolundan ulaşmanız mümkün. Bu sebeple yola çıkmadan önce Yolcu360’tan en uygun kiralık araç fiyatlarına bakmayı unutmayın. İstanbul’dan yola çıkacaksanız, İstanbul araç kiralama tekliflerine mutlaka göz atın. İsterseniz Balıkesir araç kiralama tercihlerini değerlendirebilirsiniz.

Cunda Gezilecek Yerler

Cunda Adası’nı üç kelime ile özetleyecek olursak şöyle derdik: Huzur, güneş ve mavi. Gözlerden uzak, sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin vazgeçilmez adresi Cunda sizleri huzura davet ediyor. Eşsiz koyları, tarihi geçmişi ve enfes lezzetleri ile adeta cennetteymiş hissi yaşatan sevimli adada birkaç gün mahsur kalmaya ne dersiniz? Mahsur kalmak dediysek korkmayın tabi. Güzelliği ile aklınızı başınızdan alması muhtemel Cunda Adası’nda kim mahsur kalmak istemez ki? 😀

Ege’nin sonsuz turkuazına ev sahipliği yapan adanın sokaklarında dolaşmak, Girit mutfağını keşfetmek ve tarihin esrarengiz sayfalarında kaybolmaya hazır mısınız? O halde Cunda Adası gezilecek yerler listemizi birlikte oluşturalım.

  • Agios Yannis Kilisesi ile Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

cunda-adasi-1

Her yerin bir aşıklar tepesi vardır. En güzel manzaralı yerdir bu aşıklar tepesi malum 🙂 Burası da halkın aşıklar tepesi adını verdiği yer… Rahmi Koç Müzesi’ne bağlı olan bu kilise şu anda kitaplık olarak kullanılmaktadır. Ayrıca panoramik manzarasına karşı çay kahve içebileceğiniz bir kafesi de bulunmaktadır.

  • Manzaraya Karşı Tarihi Yel Değirmenleri

cunda-yel-degirmenleri.jpg

Cunda Adası gezilecek yerler listemizin en başında elbette Tarihi Yel Değirmenleri var. 1600 ile 1605 yılları arasında inşa edildiği bilinen bu değerli yapılar Ege rüzgarına adeta kucak açmış bekliyor. Günümüzde Rahmi Koç katkıları ile restorasyon çalışmaları tamamlanan Tarihi Yel Değirmenleri çeşitli amaçlar için kullanılıyor. Toplam üç adet olan yel değirmenlerinden biri şarap evi hizmet verirken diğer ikisi cafe ve kütüphane olarak faaliyet gösteriyor. 

Yıllar geçmesine rağmen tarihi dokusunu korumayı başaran bu efsanevi yapılar Aşıklar Tepesi’nde yer alıyor. Sosyal medyanızı şenlendirecek pek çok karede arka plan olarak değerlendirebilirsiniz. Cunda Adası’nın kusursuz manzarası ile Tarihi Yel Değirmenleri’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

  • Cunda’nın Simgesi Taksiyarhis Kilisesi

cunda-kilise.jpg

Ayvalık’ın ilk kilisesi olarak bilinen Taksiyarhis Kilisesi’nin, 1873 yılında yapımına başlanıyor. Kelime anlamı “koruyucu baş melekler” olan kilisenin Cebrail ve Mikail melekler adına yapıldığı düşünülüyor. Rum Ortodokslar tarafından inşa edilen kilisede aynı zamanda Hz. İsa’nın hayatını anlatan mermer ikonlar da yer alıyor. Sarımsak taşının en güzel örneklerinden biri Taksiyarhis Kilisesi Cunda merkeze oldukça yakın bir konumda. Günümüzde Rahmi Koç Müzesi olarak hizmet vermekte olan kiliseye Cunda gezisi sırasında mutlaka uğramalısınız. 

  • Sarımsak Taşından Tarihi Ayvalık Evleri

cunda-ayvalik-evleri

Arnavut kaldırımlarında keşfe çıkmaya doyamadığımız Ayvalık sokaklarında sizleri tarihi Ayvalık evleri selamlıyor. Gösterişten uzak mimarisi ve yılların eskitemediği dokusu ile sizlere huzuru hissettiriyor. Evlerin altında yer alan çardaklarda dilediğiniz gibi dinlenebilir, bölgeye özgü karadut şerbetinden yudumlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra begonvillerin sarıp sarmaladığı sokak boyunca sosyal medyanızı renklendirecek eşsiz kareler de yakalama şansına sahipsiniz. 

  • Serin Turkuaz Çataltepe Plajı

cunda-plaj.jpg

Cunda’nın tarihinde süregelen yolculuğumuza küçük bir mola vermeye ne dersiniz? Şöyle kızgın kumlardan serin sulara koşabileceğiniz bir adres önerelim: Çataltepe Plajı. Cunda Adası’nın her yıl binlerce turist ağırlamaktan keyfi duyan en ünlü plajlarından biri. Tıpkı ada gibi sakin, dalgası ve berrak bir denize sahip. Bir taraftan tek başınıza kalıp, etraflıca kararlar alırken bir taraftan da Ege turkuazının tadını çıkarabilirsiniz. Ulaşım açısından da oldukça elverişli olan Çataltepe Plajı Ayvalık merkeze sadece 20 dakikalık mesafede yer alıyor. Cunda Adası gezilecek yerler arasında yer alan Çataltepe Plajı’nı küçük bir tatil için değerlendirebilirsiniz. 

  • Kırk Yıllık Hatır Taş Kahve

cunda-taskahve.jpg

 

Taş Kahve tam tamına 150 yıllık geçmişe sahip. Evet yanlış duymadınız. 150 yıl! Dile kolay. Yaz-kış demeden binlerce turisti ağırlayan, köpüğü bol kahvesi ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan tarihi değer. Cunda Adası sahilinin tam ortasında yer alan ünlü mekan sizleri tarihte yolculuğa çıkarıyor. Tıpkı eski zamanlardaki gibi ev yapımı limonatası, harika dondurması ve leziz Ayvalık tostu ile içinizi ısıtıyor. Özellikle damla sakızlı Türk kahvesi ile gönlünüzde kırk yıllık köşeye kurulmayı başarıyor. Ayvalık’a özgü sarımsak taşından inşa edilen Taş Kahve yüksek tavanı, duvarlardaki aynaları ile bambaşka bir siluet kazanıyor. Ada halkının buluşma noktası olarak kabul gören tarihi Taş Kahve’ye uğramadan gitmeyin deriz. Ne de olsa bir kahvenin kırk yıl hatırı var öyle değil mi? 😉

  • Eşsiz Manzara Aşıklar Tepesi

cunda-asiklar-tepesi-1.jpg

Aşıklar Tepesi, Cunda Adası’nı seyredebileceğiniz en kusursuz nokta. Benzersiz manzaranın tadını çıkarırken, kahvenizi yudumlayabileceğiniz görkemli bir an. Aynı zamanda Tarihi Yel Değirmenlerinin de yer aldığı Aşıklar Tepesi, Cunda gezilecek yerler listesinde. Ek olarak Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nın yer aldığı tepede kütüphanede doğa ile baş başa kitap okuyabilirsiniz. 

  • Rumlardan Miras Despot Evi

cunda-despot-evi.jpg

1862 yılında inşa edilen Despot Evi adeta tarihle boy ölçüşüyor. Rumlar döneminden kalan bu tarihi ev vaktiyle hükümet binası olarak kullanılıyormuş. Dönemin soylular sınıfındaki ve despot olarak adlandırılan önemli devlet adamı tarafından inşa edilmiş. Bölgeye özgü sarımsak taşının kullanıldığı Despot Evi mimarisi ile Cunda Adası’na uyum sağlamış. Fakat talihsiz bir durum sonucu hayatını kaybeden despotun ardından bina Osmanlı Devleti’ne satılmış. Bir süre hükümet binası olarak kullanıldıktan sonra 1921 yılı itibari ile yetim yurduna dönüştürülmüş. Özetle şimdilerde eskisi kadar dayanıklı olmasa da Cunda gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. 

Cunda Adası’nda Neler Yapılır? 

cunda1.jpg

Elbette Cunda Adası’nda yapılacakların bir sınırı yok. Dolayısıyla sizin için hazırladığımız “kesinlikle” yapmanız gerekenler listesine göz atmanızı tavsiye ediyoruz. 

  • Bisikletle doğayı keşfe çıkın. Sadece siz ve yol arkadaşınız bisikletiniz ile Cunda Adası’nı baştan sona yeniden keşfedin.
  • Aşıklar Tepesi başta olmak üzere Cunda’yı en iyi gören çeşitli noktalardan gün batımını seyredin. 
  • Girit mutfağının benzersiz lezzetlerini bizzat yerinde tadın. Ay ışığına karşı enfes bir restoranda Girit mutfağının tadını çıkarın.
  • Tarihi Taş Kahve’de damla sakızlı kahve için. Bölgede çıkarılan damla sakızlarından yapılan tarifi gizli meşhur kahvenin tadının damağınızda kırk yıl kalacağına eminiz. 
  • Bölgede ön plana çıkan şarap evlerinde doğal şarabın keyfini çıkarın. Ege’nin bağlarından gelen doğallığın tadına bakın.
  • Cunda Adası’na özgü lor kurabiyesi ve lor tatlısı yiyin. Kim bilir, şansınız varsa tarifini bile alabilirsiniz. 
  • Cunda Adası’nda el yapımı reçellerin, doğal ürünlerin satıldığı yerler keşfedin.

 

 

Yorum ekle