Yolcu360 Blog
pasaport süresi uzatma nasıl yapılır
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri (2023 Bilgileri)

Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri (2023 Bilgileri)

Pasaport ülkeler arası geçiş yapacak, yurt dışına seyahat edecek insanlar için bir nevi  yurt dışındaki kimlik kartıdır. Kimlik kartıyla giriş çıkış yapılan ülkeler dışında yabancı bir ülkeye gitmek için mutlaka pasaportununuz olması gerekir.  Bu yazıda Türkiye’de kullanılan pasaport çeşitleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Bordo pasaport nasıl alınır öğrenebilir, ulusal pasaport ve mavi pasaport nedir gibi konu başlıklarını bulabilirsiniz. Ayrıca pasaportu veren kurum hangisidir ve pasaport nasıl alınır gibi detaylara da bakabilirsiniz. 

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri

Ülkemizde;  Bordo pasaport (umuma mahsus pasaport), Yeşil  pasaport (hususi pasaport), Gri pasaport (hizmet pasaport), Siyah pasaport (diplomatik pasaport), Kırmızı pasaport (geçici pasaport)  olmak üzere beş çeşit pasaport kullanılır. Bunun haricinde Evcil Hayvan Pasaportu (Pet Pasaportu) ve Bebek Pasaportu gibi diğer pasaport çeşitleri de kullanılmaktadır. Bu pasaportların hepsinin işlevi aynı olsa da, kimlere verildiği, geçerlilik süreleri ve başvuru biçimleri farklılıklar gösterebilir. 

Bordo Pasaport Nedir? (Umuma mahsus pasaport)

Bu pasaport çeşidini Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşları alabilir. Renginden dolayı bordo pasaport denilmektedir. Umuma mahsus pasaportlar 18 yaşından küçükler için en fazla 5 yıllığına, 18 yaşından büyükler içinse en fazla 10 yıllığına verilebilmektedir. Pasaportu veren makam yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti konsoloslukları, yurt içinde ise ilçe ve il nüfus müdürlükleridir. 

Peki bordo pasaport nasıl alınır? Aslına bakarsanız temelde tüm pasaport alımları için gerekli belgeler sabittir. Haricen istenen belgeler dışında bordo pasaport nasıl alınır, gereken belgeler nelerdir sizlere anlatalım:

  • Kimlik belgesi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Pasaport harç ve defter ücreti
  • Varsa eski pasaport
  • Reşit olmayan bireyler için muvafakatname
  • Daha önce emniyet tarafından alınan herhangi bir parmak izi kaydınız yoksa ayrıca parmak iziniz gerekmektedir. 

Bu pasaport türü diğerleri arasında en standart olandır. Bunu aldığınızda dünyada gezmek isterseniz diğerlerinden daha az ülkeye girebilirsiniz Ancak yine de birçok ülkeye vizesiz girebilir veya sınır kapısında vize alarak, online vize alarak giriş yapabilirsiniz. Bu pasaporta ulusal pasaport da denir. Biyometrik pasaport sistemine geçilmeden önce Bordo pasaportun rengi lacivertti.

Yeşil pasaport nedir? (Hususi pasaport)

1, 2 ve  3. dereceden ünvana sahip devlet memurlarına, eski bürokratlara, görevde olan belediye başkanlarına verilir. Öğretmenler, doktorlar, akademisyenler de bu pasaportu alabiliyor. Yeşil pasaporta hak kazanmış memurlar istifa ya da emeklilik durumlarında haklarından yararlanmaya devam edebilirler. Bu kişilerin eşleri ve 25 yaşını aşmamış öğrenci çocukları da bu pasaportu alabilmektedir.  Hususi pasaport sahipleri Avrupa’nın birçok ülkesine vizesiz seyahat edebilmektedir. Nispeten diğer pasaport çeşitlerine göre daha avantajlıdır. Vizesiz seyahat edebilme özgürlüğü, yeşil pasaportu cazip hale getirmiştir.

Vizesiz Gidilecek Ülkeler 2023: Sırt Çantası ve Pasaport Yeter!

Gri pasaport nedir? (Hizmet pasaport)

Görev derecesi nedeni ile yeşil pasaport alamayan devlet memurları ile devlet için yurt dışı görevi yapacak kişilere verilir. Örneğin milli sporcular da bu pasaportu kullanır.  Hizmet pasaportu alırken gerekli belgeler  şöyledir: 

  • Hizmet pasaportu talep formu
  • Nüfus cüzdanı
  • Önceki pasaportlarınız
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport defter bedeli dekontu
  • Reşit olmayan veya engelli kişiler için muvafakatname
  • Öğrenciler için öğrenim belgesi
  • Sağlık kurulu raporu

Gri pasaportla nerelere gidilir?

Gri pasaport birçok ülkeye vizesiz giriş hakkı sunar. Yalnızca görev süresince verilir. Süresi de görev süresini kapsayacak şekilde düzenlenir.  Genelde 5 yıllık olarak çıkarılır. Kişiler, görevleri bitince aldıkları kuruma geri vermek yükümlülüğündedir. Kurum da il nüfus müdürlüğüne iade eder. Hizmet pasaportu alırken gerekli belgeler, bordo alırken gerekli belgelerle aynıdır. Bir tek hizmet pasaportu talep formu eklenir.

Siyah Pasaport Nedir? (Diplomatik pasaport)

Diplomatların statüsünü tanımlayan, onlara ayrıcalıklar sağlayan, TBMM üyeleri, TBMM üyesi olmayan bakanlar, valiler, orgeneraller gibi devletin belirli kademelerinde çalışan görevlilere verilen pasaport türüdür. En ayrıcalıklı pasaport türüdür. Neredeyse tüm ülkelere vizesiz giriş yapabilirler ve hiçbir harca tabi değildir. ay boyunca geçerli olmak üzere verilir. Benzer acil durumlarda da Türk elçiliği tarafından yapılacak değerlendirmeye göre verilebilen geçici pasaport; pembe renklidir. Tek sayfadır ve Türkiye’ye giriş yaptığınız anda sizden teslim alınır.

Geçici Pasaport Nedir? (Pembe Pasaport) 

Yurt dışındayken pasaport kaybı, pasaport süre aşımı, sınır dışı edilme gibi durumlarda Türk elçilikleri tarafından verilen tek sayfalı yalnızca Türkiye’ye dönüş için kullanılan pasaport türüdür. Acil durumlarda Türk elçiliği tarafından durumunuzun değerlendirilmesine göre verilebilen geçici bir pasaport türüdür.

Cenevre Pasaportu Nedir?

Almanya’da renginden dolayı bu pasaporta mavi pasaport da denir. Sözleşme pasaportu diye de anılır. Mülteci seyahat belgesidir. Ayrılınan ve önceden yasal oturum izninin olduğu ülkenin pasaportu yerine geçer. Ülkeye göre rengi değişebilir.

Evcil Hayvan Pasaportu (Pet Pasaportu)

Evcil hayvan pasaportu, sadece evcil hayvanlarımızı yurt dışına çıkarmanız için gerekli olan bir seyahat belgesi değildir. Aynı zamanda kedi, köpek ve diğer hayvanlar için resmi bir kimliklendirmedir. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında karara bağlanan anlaşma sonucu her evcil hayvan sahibi pasaport alma ve mikroçip taktırma işlemlerini seyahat şartı olmaksızın yaptırmak zorundadır. Evcil hayvan pasaportunda evcil hayvanınızın doğum tarihi, mikroçip numarası, aşıları, kontrolleri ve sahibi yani sizin hakkınızda temel bilgiler içerir. Hadi evcil hayvan pasaportu nasıl çıkarılır inceleyelim.

  • Öncelikle evcil hayvanınıza çip taktırmalısınız.
  • Yurt dışına çıkış yapacağınız zaman pasaportu alırken yurt dışı için çıkış formunu veteriner hekiminize doldurtmalısınız.
  • Ardından Kuduz Titrasyon Testi (FAVN Test -Fluorescent Antibody Virus Neutralisation Test) sonucuyla birlikte yurt dışına çıkış yapılacak şehirde ilgili gümrük veterinerliğine başvurulmalısınız . Ayrıca Avrupa Birliği’ne üye ülkelere giriş yapacaksanız evcil hayvanınıza en geç 3 ay öncesinde Kuduz Titrasyon Testi yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra test öncesinde bankaya para yatırmalısınız. Dekontunuzun açıklama kısmına Kuduz Titrasyon Testi yazdığınızdan emin olunuz.
  • Test sonucunun ardından kuduz aşısı yapıldığı günden itibaren 3 ay bekleme süresi bulunmaktadır. Süre tamamladıktan sonra Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurarak Uluslararası Sağlık Sertifikanızı alabilirsiniz. Söz konusu raporu teslim aldıktan sonra 10 gün geçerliliği mevcuttur. Bu süre içinde yurt dışı uçuşunu gerçekleştirmelisiniz.

Bebek Pasaportu Nedir? (Çocuk Pasaportu)

Bebek pasaportu, doğumdan itibaren bir gün geçmiş olsa dahi pasaport gerektiren yurt dışı seyahatlerinde kullanılan seyahat belgesidir. Çocuk pasaportu olarak da adlandırılan bu pasaport türü yetişkin pasaportuna benzer niteliktedir. Yaşadığınız ilin ya da ilçenin nüfus müdürlüğüne başvurarak bebek pasaportu alabilirsiniz. Fakat her pasaport türü gibi bebek pasaportu için de önceden online olarak randevu oluşturmanız gerekmektedir. Peki bebek pasaportu için gerekli belgeler nelerdir?

  • Bebeğin son altı ayda çekilmiş ICAO standartlarına uygun 2 adet biyometrik fotoğrafı
  • Annenin T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • Babanın T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • Bebeğin T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • Başvuru öncesinde pasaport defter bedeli ve harç bedelinin ödenmesi
  • Varsa eski pasaport

Çocuk Pasaportu Nasıl Çıkarılır? | Pasaport Başvuru

Yolcu360 Blog

Add comment