Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Çocuk Pasaportu Nasıl Çıkarılır? | Pasaport Başvuru

Çocuk Pasaportu Nasıl Çıkarılır? | Pasaport Başvuru

Çocuk pasaportu nasıl çıkarılır? Çocuk pasaportu için gerekli evraklar nelerdir? İşte Çocuk pasaportuna dair merak edilen tüm sorularınızı cevaplıyoruz. 

Çocuk Pasaportu Nasıl Çıkarılır?

Eğer yurt dışına seyahat etmek istiyorsanız ihtiyacınız olan ilk şey pasaport. Nitekim bebeğiniz için bile yurt dışına çıkabilmesi için pasaport gerekmektedir. Peki çocuk pasaportu nasıl çıkarılıyor? Vize gerekli midir? 

2 Nisan 2018 yılında yürürlüğe giren kanun ile birlikte nüfus müdürlükleri tarafından pasaport işlemleri gerçekleşiyor. Çocuk pasaportu için gerekli evrakları tedarik ettikten sonra nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekmektedir. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar için de talep edilen evraklar mevcut. İlgili evraklar hakkında bilgi ve çocuk pasaport fiyatı için resmi internet sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. 

Çocuk Pasaportu İçin Gerekli Evraklar

Çocuk pasaportu işlemleriniz için öncelikle nüfus müdürlüklerinden randevu almanız gerekmektedir. Talebiniz üzerine oluşturulan randevuya çocuk pasaportu için gerekli evraklar ile birlikte gitmelisiniz. Elbette çocuğunuz ile birlikte gitmeniz gerektiğini unutmayın. 🙂 

  • Biyometrik fotoğraf
  • Eğer çocuğunuz 25 yaşından büyük ise harç bedelini gösteren makbuz
  • Muvafakatname
  • Çocuğun ebeveynlerine ait nüfus cüzdanları

Tüm bu evraklar çocuk pasaportu yenileme işlemleri için de gerekmektedir. Bu evrakların yanı sıra bir de çocuğa ait eski pasaport da randevuya getirilmelidir. 

Pasaport sayfaları dolunca ne yapılır sorusunun cevabı için tıklayınız.

Çocuk Pasaportu Harcı Ne Kadar?

Pek çok ülkeye sadece kimlik kartı ile giriş yapılabilirken ülkemizde halen pasaport uygulaması yapılmaktadır. Nitekim pasaport işlemleri sırasında tahsil edilen harç miktarı da bizleri epey zorluyor. Çocuk pasaportu harcı ne kadar? Çocuk pasaportu fiyatı nedir? 

2022 yılı için belirlenen harç bedeli diğer ismi ile defter bedeli 225 TL’dir. Ayrıca öğrenci pasaportu alacaksanız harç bedeli ödemenize de gerek kalmıyor. İşte bu tür pasaportlara harçsız pasaport denmektedir. Fakat uyarmakta fayda var yeşil pasaport ile harçsız pasaport birbirinden ayrılıyor. Nitekim harçsız pasaport, hepimizin bildiği bordo pasaport ile aynı özellikleri taşıyor. 

Harçsız Pasaportu Kimler Alabilir?

Eğer çocuğunuz 25 yaşını doldurmamış ve öğrenci ise harç ödemeden pasaport sahibi olabiliyor. Fakat 25 yaşını doldurmuş kişiler bu muafiyetten yararlanamıyor. Harçsız pasaport sahibi olmak sizi vizeden de muaf tutmuyor. Seyahat etmek istediğiniz ülke eğer sizden vize talebinde bulunuyorsa vize alma zorunluluğunuz mevcut. 

Harçsız Pasaport Süresi

Her pasaport gibi elbette harçsız pasaportların da belirli bir kullanım süresi bulunmaktadır. Eğer pasaport 18 yaş altındaki çocuk için alınmışsa geçerlilik süresi 5 yıldır. Fakat 18 yaşından büyük çocuklar için verilen pasaportun geçerlilik süresi daha uzundur. 25 yaşını doldurduğu güne kadar temin ettiği harçsız pasaportunu kullanabilmektedir. 

Pasaport süresi uzatma nasıl yapılır yazısı için tıklayınız.

Harçsız Pasaport İçin Gerekli Belgeler

Öncelikle pasaport işlemlerine başlamak için nüfus müdürlüklerinden randevu almanız gerekmektedir. Nüfus müdürlüğünün resmi internet sitesinden kendinize uygun randevu tarihini seçtikten sonra harçsız pasaport için gerekli belgeleri temin edebilirsiniz. Aynı zamanda nüfus müdürlüğü internet sitesinde pasaport işlemlerinizi nasıl gerçekleştireceğinize dair anlatım da bulunmaktadır. İşte harçsız pasaport için gerekli belgeler:

  • Çocuğa ait nüfus cüzdanı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Öğrenci e-okul sistemine kayıtlı değil ise okulundan almış olduğu öğrenci belgesi
  • Çocuğa ait varsa eski pasaport
  • Maliye veznelerine ya da anlaşmalı bankalara yatıracağınız 225 TL tutarında defter bedeli 
  • Muvafakatname ( Eğer anne ve baba başvuru sırasında çocuğun yanında olamayacaklarsa bu belge noterden çıkarılmalıdır.) 
  • Anne ve babaya ait nüfus cüzdanlarının aslı

Harçsız Pasaport Başvurusu

Harçsız pasaport almak isteyenlerin gerekli tüm şartları sağladıktan sonra bağlı oldukları ilin nüfus müdürlüklerine giderek başvuru yapabilirler. Pasaportun harçsız seçeneği için başvurunun nasıl yapıldığını anlatan ilgili yazıyı nüfus müdürlüğünün resmi internet sitesinden inceleyebilirler.

Her Çocuk Harçsız Pasaporttan Yararlanabilir Mi?

İlkokula başlayan çocuktan, üniversitede okuyan gence kadar her çocuk harçsız pasaporttan yararlanabiliyor. Söz konusu bireylerin 25 yaşını doldurmamış olmaları yeterli. Yapmanız gereken tek şey çocuğunuzun okula gittiğini ispatlayan belgeyi hazırlamak. Anaokulu hatta kreş öğrencilerinin bile yararlanabildiği harçsız pasaport avantajı yapacağınız masraflara epey katkısı oluyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı’na ya da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olma zorunluluğu gözetmeksizin tüm özel okula giden öğrenciler harçsız pasaport hakkını kullanabiliyor. Okul öncesi eğitim verilen kurumların öğrenci kabul etmesi için çocukların 36 ayı doldurmasını bekliyorlar. Bu sebeple 36 aydan küçük çocuklar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kreşlerde eğitim göremiyor. Bundan dolayı da öğrenci pasaportu hakkından yararlanamıyorlar. Kreş öğrencileri için gerekli koşullar sağlandıktan sonra harçsız pasaport için başvuru yapabilirsiniz. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

16 yorum

  • çocuklara pasaport almak için vermiş olduğunuz bilgiler tamamen yanlış. sistem çocuklara randevu vermiyor. bilginize

    • kendi bilgileriniz ile https://randevu.nvi.gov.tr randevu ekranına giriş yaptıktan sonra kime randevu alacaksanız o kişi veya kişileri seciyorsunuz. Saatini ve tarıhını de sectıkten sonra telefonunuza onay kodu gelıyor. Onu da ekrana girdikten sonra randevu kaydınız oluşmuş oluyor.

    • kendi bilgileriniz ile https://randevu.nvi.gov.tr randevu ekranına giriş yaptıktan sonra kime randevu alacaksanız o kişi veya kişileri seciyorsunuz. Saatini ve tarıhını de sectıkten sonra telefonunuza onay kodu gelıyor. Onu da ekrana girdikten sonra randevu kaydınız oluşmuş oluyor.

  • Aynen arkadaşların dediği gibi 15 yaşından küçükler için randevu alınamıyor.Nasıl sistem bu anlamadım.Kendi bilgilerimiz ile mi randevu alalım napalim anlamadım ki.Onda da sorun çıkar kesin.Yasini büyük yazsak kabul etmezler .Çorba gibi herşey şaşırdık mi

    • kendi bilgileriniz ile https://randevu.nvi.gov.tr randevu ekranına giriş yaptıktan sonra kime randevu alacaksanız o kişi veya kişileri seciyorsunuz. Saatini ve tarıhını de sectıkten sonra telefonunuza onay kodu gelıyor. Onu da ekrana girdikten sonra randevu kaydınız oluşmuş oluyor.

  • Çocuklar için kendi adınıza bilgilerinizi girdikten sonra , sonraki sekmede çocuğunuzu seçebilirsiniz..

  • Merhaba baba başka şehirde ve bulunamıyor sa boşanmış kişilerde çocuğun pasaport islemindeki muvafakatname nasıl çıkacak?

  • Ben 8 ve 3 yaşındaki 2 oğlum için harç yatırdım 2 gün sonrası içinde randevumuz var.Yatırılsn harcı iptal edebiliyor muyuz

    • Ayşe Hanım Selamlar,
      Yazımızın ilginizi çekmesine sevindik ancak bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Harç yatırma/iptal etme ve benzeri konularda devlet tarafından yetkilendirilen kurumlarla iletişime geçmenizi öneririz.
      Mutlu günler!

  • Kızım 16 yaşında babası yeni Vefat etti, ben yurtdışında yaşıyorum, kızımi yanıma almak istiyorum, konsolosluktan pasaport çıkarmı? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Nüfus cüzdanı yanımda değil! Ve oturum sürem bitiyor resepise ile nasıl yapabilirim?

    • Selamlar, içeriğimiz yalnızca çocuk pasaportu çıkarmak isteyen okuyucularımıza genel bilgilendirme yapmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu gibi hukuki konularda bulunduğunuz bölgedeki konsolosluktan en güncel ve doğru bilgileri alabilirsiniz.