Yolcu360 Blog
lastik-turleri-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Lastik Çeşitleri ve Özellikleri Neler?

Lastik Çeşitleri ve Özellikleri Neler?

Oto lastik çeşitleri nelerdir, mevsim lastiği ne demek, yaz lastiği kullanımı neden önemli? En iyi lastik hangisi? Araba için en doğru lastik seçimi nasıl yapılmalı? Araba lastikleri ile ilgili sorularınızın yanıtları burada!

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Lastik Çeşitleri ve Özellikleri

Araçların en önemli bileşenlerinden biri de lastiklerdir kuşkusuz. Hareket ettiğiniz sürece işlev görmesi kaçınılmaz olan lastiklerin kendi içlerinde türleri de mevcut. Mevsimlere ve araç tipine göre değişen lastiklerin seçiminde titiz davranmanız ve aracınıza uygun olan oto lastiği seçmeniz gerekiyor.

Lastik Oteli Nedir? Lastik Oteli 2023 Listesi

Ağır Kış Lastiği

Ağır kış lastiği ve çivili lastikler özellikle karlı ve buzlu yollar için üretilir. Nordik lastik olarak da bilinen ağır kış lastiği, yılın birçok ayı kar ve buz altında kalan yollarda kullanılabilmektedir. Sıcaklığın -10°C’nin altına düşen bölgelerde kullanıma uygun lastik çeşididir. Karlı ve buzlu zeminlerde mükemmel kavrama özelliği sunan bu lastikler çivisiz ve çivili olmak üzere ikiye ayrılıyor. Çivisiz ağır kış lastiği çivi adı verilen metal çıkıntılara sahip olmadan zor şartlara uygun ve soğuklara dayanıklı lastik türüdür. Çivili lastik ise metal çıkıntılara sahiptir. Çivili lastiğin Türkiye’de sadece buzlu zeminde kullanılmasına müsaade ediliyor. 

lastik-turleri-

Ağır kış lastikleri, adından anlaşılacağı üzere ağır bir yapıya sahiptir. Kütlesel olarak sahip oldukları bu ağırlık sayesinde aracın buzlu zeminde kolayca kaymasına engel olurlar. Bu da buz, kar yüzeyi ve ıslak zeminde güvenli sürüş sağlar. Diğer yandan bu lastiklerin önemli bir dezavantajı olduğunun altını çizmek gerekir; ağır kış lastikleri yakıt tüketimini artırır. Söz konusu ağırlık nedeniyle araç çok daha fazla motora güç yüklemesi yapar. Bunun sonucunda da yakıt tüketim miktarı artar. Elbette durumun böyle olması, karlı ve buzlu zeminde ağır kış lastiği kaçınmaya neden olmamalıdır. Ama mevsim normale döndüğünde de bu lastiklerle seyretmeye devam etmemek gerekir. Başka bir deyişle mevsime göre lastik kullanmaya dikkat etmek ve zamanı gelince lastik değişimini sağlamak önemlidir. 

Araca Göre Lastik Türleri

Lastik bayilerinde birçok farklı lastik çeşidi bulabilirsiniz. Söz konusu çeşitliliğin nedeni ise işlevdir. Her lastik, özel bir mühendislik çalışması ile üretilir. Lastiklerin ağırlıkları, malzemeleri, yüzey genişliği, yüzeydeki desenleri gibi pek çok detay farklı açılardan önemlidir. Bu detaylar lastiğin hangi zeminde, hangi araç tipinde nasıl bir performans sunacağına doğrudan etki eder. Oto lastikler hakkında çok detaylı bir bilgi birikimine sahip değilseniz bu çeşitler karşısında seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Lastik seçimi yaparken mevsim, araç tipi, aracın kullanım amacı, sürekli tercih edilen yolların özellikleri gibi pek çok konu dikkate alınmalıdır. Dikkate alınması gereken en önemli hususlardan birisi de araca göre lastik seçimi yapmaktır. Kullandığınız araç türü ve aradığınız lastik aracınızın performansı ile doğru orantılı olacaktır.

lastik-turleri.jpg

  • Çok Amaçlı Lastikler

Şehir içinde yüksek hızlanma için koşullar uygun değildir. Ayrıca zemin de genellikle standart şekildedir. Böyle olunca şehir içinde tercih edilecekler lastiklerin ana odağının yakıt ekonomisi ve dayanıklılık olması beklenir. Çok amaçlı lastik, şehir araçları gibi düşük ya da orta güçteki otomobillere yönelik lastik türüdür. Uzun ömürlü kullanım ve daha düşük yakıt tüketimi gibi temel konulara odaklanırlar. En yaygın kullanım alanı olan lastik türü çok amaçlı oto lastiklerdir. Hemen her türdeki binek araçta kullanılabilirler. 

  • Performanslı Lastikler

Performans tutkusu, otomobil tutkusu ile kol koladır. Hız odaklı kullanım sevenler için performans lastikleri, aracın özellikleri kadar önemlidir. Premium araçlar ve / veya üst sınıf sedanlar için geliştirilen performans lastikleri, hızlanma sırasında daha fazla direnç gösterir. Yüksek performans lastiklerin motoru güçlü araçlarda kullanımı uygundur. Sportif coupe’ler ve üst sınıf sedanlar için üretilmişlerdir. Otomobil sporlarından esinlenilerek üretilen bu lastiklerin üretim amacı yüksek hızda mükemmel performanstır.

  • Semi – Slick Lastikler

Aracınızı performans amaçlı kullanıyorsanız ve normalde de bu araçla seyahat ediyorsanız sürekli lastik değiştirmek zorunda değilsiniz. Islak zeminlerde güçlü kavrama özelliklerdeki bu lastikler hem yolda hem de pistte kullanım için üretilmiştir. Bu sayede hem hız hem yolculuk açısından tek tip lastik kullanımına imkân verir.

  • Yol Lastikleri ve Yüksek Performans Lastikleri

Yol lastikleri ve yüksek performans lastikleri ekseri yolda kullanıma uygun lastik türleridir. 4×4 ve SUV tipi araçlar için tasarlanmıştır. Binek araç lastiğine benzer fakat yüksek bir yük endeksine sahiptir. Yüksek hızda iyi bir yol tutuşuna sahip olan bu lastikler aynı zamanda uzun kullanım ömrü sağlar.

  • Karma Lastikler

Yolda, pistte ya da keyif amaçlı profesyonel kullanıma uygun aynı zamanda zor hava şartlarının da üstesinden gelen bir lastik türüdür. Genellikle All Terrain etiketine sahip lastiklerdir. Çok amaçlı kullanıma yöneliktir. Yol üzerinde tatmin edici sürüş özellikleri vardır.

  • Off Road Lastikler

Off Road Lastik türleri zorlu arazi şartlarında kullanılmış zamanda trial ve raid yarışı severler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Arazi araçlarına yönelik üretilen M/T (Mud Terrain) etiketine sahip “off road” lastikleri çamur, taş ve dik yokuşlardan oluşan zor arazi şartlarında bile rahat hareket imkânı sunar. %80 Off road kapasitesi sunan bu lastikler haliyle gürültülü fakat sağlam özelliklere sahiptir.

Ticari araç, Kamyonet ve Karavanlara Yönelik Lastikler

lastik-turleri-1.jpg

B lastiklerin yanak kısmındaki  C işareti yüksek yük endeksi sayesinde daha fazla ağırlığın taşınabileceğini ifade eder. Bu sınıfta yer alan lastikler ticari, küçük kamyonet ve karavan gibi daha farklı araç modellerini kapsayan türlerdir.

Özel Niteliklerine Göre Lastik Türleri

Özel bir teknoloji ile üretilmiş farklı işlevde bir lastik arıyorsanız bu ürünlerin kullanım amaçlarını aşağıda bulabilirsiniz.

  • Run-Flat Lastik

Patlak bir şekilde yol alabilen özelliğe sahip bir lastik türüdür. Kendinden destekli olmasından dolayı lastiğin yanaklarında basınç kaybı oluşsa dahi lastiği destekleyecek şekilde takviye edilmiştir. Run-flat lastiklerin azami 80 km bir hız limiti ve menzili vardır. Elbette lastiğin bu özelliği, size stepne kullanmadan ilerleme konforu sunmak içindir. Aksi halde bu şekilde uzun süre kullanım, aracınızın motoruna ve çekiş sistemine zarar verebilir. 

  • Takviyeli Lastik

Daha yüksek bir yük indeksine sahip olduğu için daha çok aile otomobillerine, geniş sedanlara, SUV’lere ve küçük ticari araçlara uygundur. Özellikle aracınızla yük taşıma sıklığınız varsa bu lastik türünü incelemenizde fayda var. 

  • Seal Teknolojili Lastik

Lastiğin patlaması durumunda hava kaçıran deliği jel gibi bir madde ile kapatarak basınç kaybını önleyen özellikte bir lastik türüdür. Güçlü ve yenilikçi bir teknolojinin ürünüdür. Aslında çıkış noktası yarış pistleridir. 

  • Geçici Yedek Lastik / Stepne

Stepneler veya mini stepneler bu çeşit lastiklere örnektir. Aracınızı geçici bir süre ve azami 80 km bir hız limiti en yakın lastikçiye gidene kadar kullanma olanağı tanır.  Geçici lastikleri yani stepneyi devamlı kullanmamak önemlidir. Çünkü bu lastikler, sürekli sürüş için tasarlanmamıştır. Sürekli sürüşte hem yakıt tüketimini olumsuz etkilerler hem de zamanla süspansiyonu bozarlar. 

Yorum ekle