Yolcu360 Blog
oto-lastik-tamiri
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Oto Lastik Tamiri Nasıl Yapılır?

Oto Lastik Tamiri Nasıl Yapılır?

Daha güvenli bir sürüş için ve lastik ömrü için en önemli etkenlerin başında lastik tamiri yer alır. Yeni nesil araçlarda lastiğin aldığı herhangi hasarın tespiti çok hızlı bir şekilde yapılıyor. Lastik patlaması, lastiğe çivi batması ve diğer hasarlarda oto lastik tamiri nasıl yapılır bu yazımızda sizlere adım adım anlatacağız. 

oto-lastik-tamiri-1.jpg

Hasar alan lastiğinizin tamiri yapılabilmesi için sizin bu alanda uzman olmanız yani bu işten anlamanız gerekiyor ve gerekli malzemeleri her zaman yanınızda bulundurmanız gerekiyor. 

Sürüş güvenliği için lastik tamirini küçümsememek gerekir. Lastiklerinizin patlak olduğundan şüphe duyduğunuz anada ihmal etmeden lastik tamirini yapmalısınız. Gideceğiniz yol kısa olsa dahi hasarlı lastikle yola çıkmamanız gerekir. 

Oto Servis Nasıl Açılır? Oto Servis Hakkında Merak Ettikleriniz yazısı için tıklayın.

Lastik tamirinin farklı yollarla yapılması mümkündür. Bu yollardan ilki fitil tekniği ile tamirdir. Lastiği tekerlekten çıkarmaya gerek olmadan bu teknik ile mümkündür. Yabancı cismin açtığı boşluğa yapıştırıcı ile sıvanır. Maket bıçağı yardımıyla fitilin dışarıda kalan yüzü kesilir. Basit hasarlar için tercih edebileceğiniz kolay bir yöntem. 

Diğer yöntem ise, içten yama ile tamirdir. Lastik tekerden sökülür, lastiği patlatan cisim çıkarılır. Bu bölge tıraşlanır, zımparalanır ve yama yapıştırmaya hazır hale getirilir. Yamanın kuruması ve lastikle iyice bütünleşmesi gerekir. Ardından lastik tekere tekrar oturtulur; doğru basınç ölçülerinde hava basılır ve sürüşe hazır hale getirilir. İçten yama ile tamir, sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. 

Bir diğer yöntem, şambrel (iç lastik) tamiridir. Şambrelli lastiklere uygulanan, hatta şambrelli lastiklere uygulanabilecek tek ve en iyi sonuç veren yöntem denilebilir. Bu yöntemde iç lastik dışarı çıkarılır ve yama tamirinde olduğu gibi yamalanarak geri takılır. 

Oto lastik tamiri nasıl yapılır hakkındaki yazımızdan, hasarlı lastik tamirinden lastik değiştirmeye kadar olan bütün detayları bulabilirsiniz. İşte detaylar.. 

Hangi Durumlarda Oto Lastik Tamiri Yapılır? 

Lastik patlak durumda ve kullanılmadıysa 

Hasar lastiğin sadece sırt kısmındaysa (lastik yanağındaki patlak lastiği kullanılmaz hale getirir) 

Delik 6 mm’yi aşmıyorsa 

Bazen her patlak lastik tamir edilmez. Lastikte belirli bölgeler, özellikle lastik dişlerinin bittiği ara yerler ve yanakları, tamir edilebilir. 

Oto Lastik Tamiri İçin Hangi Süreçleri Takip Etmek Gerekir? 

Lastikteki deliğin ve lastiğin iç kısmının derinlemesine incelenmesi ve temizlenmesi. 

Lastiğin hava kaçıran kısmının yamaya hazır hale getirmek için deliğin tıraşlanması. 

Lastiğin hava kaçıran kısmının sızdırmazlık katmanının raspalanması. 

Açılan deliği ve karkası güçlendiren “mantar yama” adı verilen özel parçanın yerleştirilmesi. 

Son olarak, lastiğin basınçla test edilmesi. 

Lastik Nasıl Değiştirilir? 

Patlamış ya da hasar almış araç lastiğini değiştirmek için belirli bir bilgi ve donanma sahip olmak gerekir. Öncelikle lastiği değiştirilecek olan aracı müsait bir yere çekin. Akan trafikte görüldüğünüzden emin olmalısınız.  Flaşörlerinizi Kaymayı önlemek ve dengeyi artırmak için kaldırmadığınız lastiklerden birinin önüne bir tahta parçası veya tuğla gibi destekleyici bir nesne koyun. 

Yedek lastiği ve krikoyu alın. Aracınıza zarar vermemek için krikoyu doğru şekilde hizalayın. Nasıl yapacağınızı bilemediğiniz durumlarda kullanım kılavuzundan yardım alabilirsiniz. 

Ağırlığı yerde tutmaya devam ederek krikoyla aracınızı kaldırmaya başlayın. 

Bijonlara erişmek için jant kapaklarını veya göbek kapaklarını çıkarın. 

Bijon anahtarını kullanarak bijonları saatin tersi yönünde döndürerek gevşetin. 

Lastiği kolayca çıkarabilmek için aracı krikoyla kaldırmayı durdurun. Öncelikle krikonun sabit olup olmadığını kontrol edin. 

Yedek lastiği takın ve bijonları doğru yerlerine yerleştirin. 

Bijon anahtarı ile bu kez saat yönünde döndürerek bijonları biraz sıkın. Bijonların sıkı olduğundan emin olun, ancak fazla zorlamayın. Bu, aracınızın krikodan ayrılmasına yol açabilir. 

Aracınız dört tekerlek üstüne inene kadar krikoyu alçaltın. 

Aracı sürmeden önce bijonları iyice sıkın. Mümkün olduğunca sıktığınızdan emin olun. 

Oto Lastik Tamiri Hangi Durumlarda Yapılmaz? 

Diş derinliğin 1,6 mm yasal sınırın altında olması 

Lastiğin yapısal bütünlüğünün bozulması veya run flat lastikte hasar oluşması 

Kauçuğun çatlaması, aşınması veya bozulması 

Harici bir nesneden kaynaklanan bir hasar oluşması 

Kordların dışarıdan görünmesi 

Geçmişte hatalı tamir yapıldığının anlaşılması. 

Delinmenin hangi bölgede olduğu önemlidir. Kurallara göre lastik tamirleri, “küçük tamir alanı” olarak bilinen lastik sırtı merkezinin dörtte üçü içinde kalmalıdır. 

Ayrıca, delinme çapının 6 mm’ye eşit veya daha büyük olduğu durumlarda tamire izin verilmez. Sürücülerin yeni bir lastik almaktan başka çareleri yoktur. 

Lastik yanağındaki delinmelerin tamiri yapılamaz. Çünkü, küçük onarım alanının dışında kalan delinmenin tamiri, yanak bölgesine yakınlığı nedeniyle yapılamaz. 

Yanak bölgesinin tamiri aslında basit bir nedenden ötürü tamir alanı dışındadır. Lastiğin günlük kullanımı sırasında bu alanın çok fazla gerilime maruz kalmasından, bu alanda tamir yapmak lastiğin yapısal bütünlüğünü bozma ihtimalini yükseltir. 

Lastik yanağının esnek bölgede olması da yanak bölgesinde tamir yapılmasını mümkün kılmaz. Yapılsa dahi, yapılan yamanın uzun süre kullanılması mümkün değildir.  Ek olarak yanak bölgesiyle ilgili bir nokta daha, patlak bir lastiği kurtarmayı düşünüyorsanız, uzun süre yol almaktan kaçınmanız gerektiğidir. Lastik içerisindeki hava sürüş sırasında lastiğin şeklini korur. Dolayısıyla bu basınç kaybolduğunda lastik yanağı, jant ve yol arasında sıkışır, bu nedenle sürüşe devam ettiğinizde hasar küçük onarım alanın dışına çıkar. 

Başka bir deyişle, patlak lastiğiniz hala küçük onarım alanı içindeyken (ve onarılabilir durumdayken) yola devam etmeyin. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey, aracın en yakın tamir atölyesine çekilmesi veya patlak lastiğin yedek lastikle değiştirmesidir.

Bakımları Tam Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle