Yolcu360 Blog
oto-check-up
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Oto Check-Up Neden Yapılır?

Oto Check-Up Neden Yapılır?

Oto check-up nedir ve neden yapılır sorusunun yanıtı araç sahipleri için önemli. Oto check-up neden yapılır sorusunun cevabı aslında motorlu araçların uzun ömürlü olması ve problemlerin erken tespiti gibi konuları içeriyor. Kullandığınız arabanın uzun yıllar aynı performansla çalışması için dönem dönem oto check-up yaptırmalısınız. Oto parçaların maliyeti düşünülünce oto check-up yaptırmak, pek de hafife alınacak bir şey değil. 

oto-check-up-1.jpg

Yüksek Verimlilikle Çalışan Uzun Ömürlü Araçlar 

Sıfır km bir araç satın aldığınızda ya da ikinci el araba aldığınızda yüksek performansla verimli çalışmasını istersiniz. Bu verimliliğin de uzun sürmesi beklenir. Araç sahipleri için aracın uzun ömürlü olması çok önemlidir. Bunun için de oto check-up önemlidir. Parçaların uzun ömürlü olması da genel olarak aracın ömrüne ve performansına etki ediyor. Peki, aracın parçalarının uzun ömürlü olması neye bağlı?

  1. Aracın Kötü ve Hor Kullanımı

Aracı nasıl kullandığınız çok önemli. Sürekli aşırı yük taşıyor, bozuk yollarda araç kullanıyorsanız motor başta olmak üzere pek çok sistemin hasar alması çok doğal bir sonuç olacaktır. Sıklıkla aşırı hız yapıyor, yüksek hızlarda ani frenleme yapıyorsanız da yine hızlı yıpranmaya hazır olmalısınız. 

  1. Bakımları İhmal Etmek

Aracınız da diğer eşyalarınız gibi bakıma ihtiyaç duyar. Zaman zaman bazı parçaların temizlenmesi, bakımının yapılması gerekir. Böylece ilgili parçaların ömrü uzar. Örneğin motor yağı değişimi, hava filtresi temizliği, far temizliği yapılmalıdır ki bunlar ve bunlara bağlı parçalar daha uzun ömürlü olsun. Örnek vermek gerekirse; motor yağ filtresini değiştirmeyi ihmal ederseniz zamanla filtre görevini yapamaz hale gelir. Filtre çok basit bir parçadır ama o, işlevini yapamadığı için motor yağına partikül karışır. Partiküller motora zarar verir. Zamanla aracın çekiş gücü zayıflar, motora çok yük biner ve motor daha fazla yakıt tüketmeye başlar. Burada bir verimlilik kaybı ve performans düşüşü söz konusu olur. Hala değişim yapılmaz ise motor ve ona bağlı mekanik aksamda metal korozyonu başlar. Devamında da motor veya ona bağlı çok pahalı parçaların değişimi gerekir. 

  1. Oto Check-up Yaptırmamak

Araç check-up, insanların sağlık check-up yaptırmalarından çok farklı değil. Yapılan işlem, aracın tüm aksamlarının ne durumda olduğunu kontrol etmeyi hedefliyor. Örneğin yağ filtresi tıkanmışsa ya da süspansiyon dengesi bozuksa tespit ediliyor. Bu tespit sonrasından da gerekli tamir, onarım, bakım ya da değişim yapılıyor. Böylece aracın sorunları erken fark ediliyor. Ancak araba check-up yaptırmazsanız sorunlar, arızaya dönüşmeden haberdar olamazsınız. Bu nedenle bu işlemi yaptırmamak, aracın ömrünü kısaltabilir. 

Oto Check-Up Nasıl Yapılır?

Bu işlem için öncelikle bir oto servis noktasından randevu almalısınız. Arkasından aracınızı noktaya görtürün ve işlem başlasın. Yapılacak işlemde aracın farklı kısımları tek tek değerlendirilecektir. Yapılan ölçümler, araca ait fabrika verileri ile karşlılaştırılacaktır. Alınan sonuçlar uzman görüşü ile değerlendirilir. İşlemler oto ekspertize benzese de farklıdır. Burada varsa bir sorun tespit edilir ve kullanıcıya onarım yaptırması için bilgi verilir. Kontrol edilen konular ise şöyle listelenebilir:

  • Lastiklerin durumu
  • Süspansiyonun durumu
  • Pedallar
  • Elektrik sistemi
  • Yağlar ve sıvılar
  • Fren testi
  • Hızlanma verilerinin check edilmesi ile performans kontrolü
  • Kaçak varsa tespiti
  • Alt takımların kapsamlı kontrolü
  • Akü kontrolü
  • Far kontrolü

Yapılan testlerle aracın yüksek hızdaki frenleme performansı, yakıt tüketimi ortalaması gibi önemli veriler ele alınır. Bunlarda bir güç ya da performans kaybı varsa, araç kullanıcı için sorun çıkarabilir. Örneğin daha fazla yakıt tüketerek ekonomik olmayan sonuçlara neden olur. Yüksek hızda fren performansı düşükse sürüş güvenliği tehlikeye girer. Süspansiyon dengesi bozuksa gerekli ayar yapılmalıdır. Aksi halde virajlarda tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.  

Araba Check-Up Fiyatları Nasıl?

Oto check-up fiyatları, pek çok etkene göre değişir. Dolayısıyla araba check-up fiyatları hizmeti veren yerlerde birbirinden farklıdır. Burada fiyata etki eden ana faktör, hizmet sağlayıcının fiyat politikasıdır. Ek uygulamalar yapılacaksa bunlar da fiyata yansır. 

Oto Check-Up Masrafı ve Zahmeti Olmadan Araba Kullanmak

Araç kiralama, farklı açılardan kullanıcıya konfor sağlıyor. Kiralık araçlarda bakım, onarım, tamir, parça değişim masrafları rent a car firmasına ait oluyor. Firma, düzenli olarak check-up, periyodik bakım yaptırıyor. Oto lastik değişimi, araç sigortası, vergiler de sizin sorununuz olmuyor. Dolayısı ile bu sorunlarla uğraşmak istemiyorsanız araç kiralama seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Zahmetsiz bir biçimde yeni araçların keyfini sürebilirsiniz. Uzun dönem ya da kısa dönem araç kiralama fiyatlarına bakmak üzere yolcu360.com’u deneyimleyebilirsiniz. Pratik bir biçimde araç kiralamak istediğiniz yerde hizmet sunan rent a car firmalarının fiyatlarını listeleyebilirsiniz.

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Türkiye’de turistik köyleri gezerken bölgenin hem fiziksel hem de sosyal dokusuna saygı duyun. Böyle güzel yaşam alanlarına daha fazla sahip olmak ve sahip çıkmak dileğiyle.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle