İkinci el arabanıza özel plaka almayı düşünüyorsanız endişelenmeyin. Konuyla alakalı sizin için detaylı bir araştırma yaptık. Plaka yenileme sırasında gereken belgelerden, ikinci el arabaya plaka nasıl alınır, plaka değişiminin nerede yapıldığına dair pek çok başlığı ele alıyoruz.
Plaka renkleri ve anlamları hakkındaki yazımız için tıklayın.
İkinci El Arabaya Plaka
Plakanız sizin için ne anlam ifade ediyor? Plakanızdaki harflerin ya da rakamların özel bir anlamı var mı? Araç plakanızın sizin için önemi bilmiyoruz ama biz isteğe özel plakalı araçlarla çok sık karşılaşıyoruz.
Araç plakaları aslında birer kimlik gibidir. Nasıl ki kimliklerimizdeki fotoğraflardan tanınıyorsak araçlarımız da plakaları sayesinde bilinir. Böylece herhangi bir şüpheli durumda yetkili birimlere haber verebilir, aracınızın kısa sürede bulunmasını sağlayabilirsiniz.
Yeni bir araç aldıysanız ve kendinize özel plaka tasarlamak istiyorsanız neler yapmalısınız tek tek inceleyelim.
Özel Plaka Nasıl Alınır?
İsminizin baş harflerinden, doğum tarihinize kadar dilediğiniz tüm anlamlı harf ve rakam kombinasyonları ile kendinize özel bir plaka tasarlayabilirsiniz. Peki özel plaka nasıl alınır?
- Öncelikle seçtiğiniz araç plakasının daha önce hiçbir araçta kullanılmadığını tespit etmelisiniz. Bu işlemi ister Emniyet Müdürlüklerinden ister internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
- Sorguladığınız plaka eğer kullanılmıyorsa boşta olan plakayı kendiniz için rezerve etmelisiniz.
- Özel plakalar için belirlenen bağış miktarı vardır. Siz de seçtiğiniz plakanın bağış miktarını ödeyip, bağış makbuzunu almalısınız.
- İkinci el arabaya plaka alıyorsanız yani değişim yapıyorsanız bu durumu öncelikle notere bildirmelisiniz. Bunun için ön ve arka plakaları notere götürüp, teslim etmelisiniz.
- Ardından noterin size verdiği yeni plaka düzenlemesi ile ilgili belgeyi Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na gitmelisiniz. Burada bulunan plaka basım noktasından yeni plakanızı bastırmalısınız.
- Yeni plakanızı teslim alırken üzerinde mührün olup olmadığını kontrol ediniz. Aksi takdirde mühürsüz plaka ile trafiğe çıkamazsınız.
- Aracınıza aldığınız özel plakanızı kurallara uygun şekilde monte ettikten sonra rahatlıkla seyahatlerinize devam edebilirsiniz.
Özel Plaka Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Özel plaka almanın elbette birtakım şartları vardır. Bunlar:
- Eğer bireysel aracınıza özel plaka tahsis etmek istiyorsanız, ikamet ettiğiniz şehrin plaka kodu yer almak zorundadır. Örneğin: 07 ANT 123 numaralı özel plakayı almak istiyorsanız Antalya’da ikamet ediyor olmanız gerekmektedir.
Fakat bu durum şirket araçları için zorunlu değildir.
- Özel plaka sahipleri yılda 2 kez olmak şartıyla özel plaka vergisi ödemektedir. Ayrıca özel plaka vergisinin de sabit bir miktarı yoktur. Araç sahibinin yıllık gelirine göre alınan bu vergi haliyle her yıl değişiklik gösterecektir.
- Özel plaka fiyatları değişkenlik gösterir. Bu fiyatlar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir. 350 TL’den başlayan fiyatlar 250.000’e kadar çıkabilen geniş bir fiyat skalasından oluşur.
Plaka Değişimi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
- Araç plakanızı değiştirmek istiyorsanız ya ikinci el bir araç almış olmalısınız ya da ikamet adresiniz güncellenmiş olmalı.
- Ayrıca satın alacağınız ikinci el aracın plaka değişimi için bizzat kendiniz başvuruda bulunmalısınız.
- İkinci el araba plaka değişimi sırasında aracın motorlu taşıtlar vergi borcunun bulunmaması ve araç muayenesinin de eksiksiz olması şartlar arasında yer alıyor.
Plaka Değiştirmek İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Plaka değiştirme işlemine başvurmadan önce yanınızda bulunması gereken evraklar şöyledir:
- Araç sahibinin kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi
- Aracınızın trafik belgeleri
- Aracınıza ait trafik belgeleri
- Zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçeniz
- Aracınızın ön ve arka plakaları
- Araç satış belgesinin noter onaylı aslı ve fotokopisi
- Türkiye Şoförler Odası’ndan alınan nakil dosyası
- Eğer araç şirkete ait ise şirketin sicil kayıt örneği, imza sirküleri ve sicil gazetesi.
Plaka Değiştirme Süresi Ne Kadar?
Eğer ikinci el arabaya plaka alacaksanız plakanızı değiştirmeniz için geçerli süre 1 aydır. Aynı şekilde ikamet adresi değişiklikleri sırasında uygulanan süre de 1 aydır.
İkinci El Arabaya Plaka Yenileme İşlemi Ne Zaman Yapılır?
Genellikle ikinci el araba plaka alımı sırasında yenileme işlemleri gerçekleşir. Fakat bazı durumlarda da plaka yenileme işlemi yapılması zorunludur. Aksi takdirde trafiğe çıkamaz; cezai işlemle karşı karşıya kalabilirsiniz. Plaka yenileme işlemlerinin yapıldığı durumlar:
- Üzeri vida ile monteli plakalar
- Rakamların ve harflerin okunmadığı; yıpranmış plakalar
- Yasal yollar ile oluşturulmamış plakalar
- Üzerinde damgası bulunmayan plakalar
İkinci El Arabaya Plaka Yenileme İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Plaka yenileme işlemleriniz noter tarafından gerçekleştirilir. Başvuru için yanınızda bulundurmanız gereken belgeler şunlardır:
- Kimliğiniz ve kimliğinizin fotokopisi
- Aracınızın ruhsatı
- Aracınızın ön ve arka plakaları
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle