Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Myra: Zamanın bize emanet ettiği güzellik

Myra: Zamanın bize emanet ettiği güzellik

Myra Antik Kenti dört bir tarafından antik uygarlıkların şaheserlerinin fışkırdığı topraklarımızın bir başka değeri. Bu kadim kenti sizler için Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan gezdi gördü ve yazdı…

Türkiye videosu çekimlerim nedeniyle rotam bu kez Akdeniz bölgesiydi. Antalya’nın Demre ilçesinde yer alan Myra Antik Kenti aynı adı taşıyan ova üzerinde dağların yamacında kurulmuştur. Myra ismi “Yüce Ana Tanrıçanın Yeri” anlamını taşımaktaymış.

Dönemin Myros nehri günümüzün Demre çayı etrafında kurulan şehir bu kanal sayesinde şehrin denize bağlantısını sağlıyormuş. Bu sayede bu antik kent önemli bir ticaret merkezi konumunda olmuş. Likya, Roma ve Bizans döneminde önemli merkezler haline gelmiş.

Myra : Noel Baba Kilisesi’nin ev sahibi

Myra Antik Kenti ülkemizin önemli tarihi alanlarındandır. Myra Antik Kentiyle özleşen Aziz Nikola Kilisesi (Noel Baba) buradadır. Strabon’a göre Myra Likya Birliğinin en önemli kentlerinden birisi olmuş. Aynı zamanda Likyalılar tarihte ilk Federe devlet kuran kavim olarak bilinmektedir. Likya tarihinin en önemli şehirleri arasında Myra, Xantos, Patara, Olimpos   Antik şehrin en önemli yapısı olan St. Nikola Kilisesi 1034 yılında Arap istilasından nasibini alarak yerle bir edilmiş.

Şehrin tepe kısmında Roma ve Bizans dönemine ait surlar görülebilir. Hristiyan misyonerlerin en kıdemlisi ve ünlüsü olarak bilinen Aziz Paul’un buraya uğraması sebebiyle Hristiyanlar tarafından önem taşır. Her yıl yüzbinlerce Hristiyanlar Myra’yı ziyarete gelmektedir.

Dünyanın en etkileyici kaya mezarları

Bu tarihi kentin hayran kaldığım yönü birçok kabartmalı ya da kitabeli kaya mezarını bulabilmemiz. Myra’nın muhteşem diyebileceğimi kaya mezarlarını iki bölümde görebilirsiniz. Bu tarz kaya mezarlarını daha önce Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan kasabasında ve Amasya’da görmüştüm, gerçekten çok etkileyici. Kentin antik tiyatrosu 10 bin kişilik kapasitesiyle Likya’nın en önemli ve görkemli eseri olarak ön plana çıkmış.

Antik kentin bugüne kadar ayakta kalan en önemli eserlerden birisi nekropoldür. Buradaki yapıların kabartmalarla süslenmesi karşıdan bakıldığında küçük bir ev gibi gözüküyor olması dikkat çekici.

Nasıl gidilir?

Bu muhteşem antik kenti ziyaret etmek için Muğla’daki havalimanlarından kiralık aracınızla yola çıkabilirsiniz. Yolcu360’ın Muğla Dalaman Havalimanı araç kiralama ve Muğla Bodrum Havalimanı araç kiralama tekliflerine bir göz atın.

Kente müze kartınız ile ücretsiz ya da 10 TL ücret ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Haftanın her günü ziyaret mümkündür. Bu bölgede gezeceğiniz ve önemli önereceğim yerler, Xanthos Antik Kenti, Letoon Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Olimpos Antik Kenti ve Aspendos Antik Kentidir. Yolda olun…

1 yorum