Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Motorun Ömrünü Kısaltan 5 Kullanım Hatası

Motorun Ömrünü Kısaltan 5 Kullanım Hatası

Motorun ömrünü kısaltan hatalar nelerdir? Motorun uzun ömürlü olması için nasıl araba kullanmak gerekir? Motorun ömrünü kısaltan 5 kullanım hatası nedir? Motorla ilgili önemli bilgiler içeren yazı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Motorun Ömrünü Kısaltan 5 Kullanım Hatası

Aracınızın en önemli parçası olan motorun ömrünün, genelde kullanım hatalarından kaynaklı olarak kısaldığını biliyor musunuz? Oysa ki kullanım sırasında dikkat edebileceğiniz bazı basit davranışlarla motor ömrünü daha verimli hale getirebiliyorsunuz. Direkt sürüş ile ilgili olanların yanında ara sıra yapmanız gereken kontroller olduğunu da unutmamak gerekiyor. Standartlara uygun kullanım ve kontroller ile birlikte aracınızdan daha fazla verim alacağınıza eminiz.

Mercedes – Benz AMG Turbo Motoru İle Tanışın yazısı için tıklayınız.

Yüksek Devir

Aracı yüksek devirde kullanmanıza tabi ki kimse bir şey diyemez. Ama sürekli yüksek devirde araç kullanmanın motor ömrünü ciddi derecede azalttığını da bilmelisiniz. Düz yollarda 3000 – 35000 devir arasında seyrederken yokuş yukarı yollarda 4000 – 45000 devire çıkmak normal bir kullanım için gerekli. Diğer yandan bakıldığında da yine düz yolda 2000 devirin altına düşmemek motor ömrünü, uzun vadede, ileri derecede arttırıyor.

Soğuk Havalarda Kullanım

Üzerinde yıllardır durulan konulardan biri de soğuk havalarda aracı çalıştırma sorunu. Aracınızı donma koşullarından koruduğunuz sürece herhangi bir sıkıntı yaşamadan motoru çalıştırabilirsiniz. Fakat,  motor belli bir ısıya ulaşmadan aracın hareket ettirilmemesi önemli. Bu noktada motor çabuk ısınsın diye gaza da yüklenmemek gerekiyor. Isınması gereken süreyi kısaltma çabanız ciddi sorunlar ortaya çıkarıyor. Zira, soğuk havalarda motor yağı da soğuk olduğundan motor içi maksimum düzeye erişiyor. Motor, gerekli ısıya gelmeden motorun zorlanması, sıkıştırılması, yüksek devire çıkarılması ya da motor tam ısınmadan yolculuk mesafesinin bitmesi gibi durumlarda da benzer sonuçların ortaya çıktığını belirtmeden geçmeyelim. En azından kısa mesafe yani yürüyerek de  ulaşabileceğiniz mesafelerde aracınızı çalıştırmamak daha doğru bir davranış oluyor.

Rutin Kontroller

Aracınızın yağını, suyunu düzenli aralıklarla kontrol etmeniz de motor ömrünü etkileyen unsurlardan. Triger kayışı, hava filtresi gibi bileşenler de ikincil önem taşıyan ama mutlaka üzerinde durulması gereken kontrol bileşenlerinden. Suyu eksik ya da yağı bitmiş motorların aşınma ile ilgili dikkate değer sorunları oluyor. Kesinlikle, bir süre bir şey olmaz demeden, aracınızın su ve yağını eksik etmemelisiniz.

Vites Değiştirme

Aracınızı kullanırken vites değişimlerine de dikkat etmelisiniz. Tam devrinde doğru vitese geçmeniz motor ömrünüzün daha uzun olmasını sağlıyor. Vites değiştirirken gecikmemeniz konusunu aklınızdan çıkarmayın. Çünkü devir ile ilgili sorun yaşayan motorda kısa bir süre içerisinde büyük problemler karşınız çıkıyor.

Hararet

Motorun hararet yapmamasına da dikkat etmek gerekiyor. Yılda bir kez ya da değişim süresi geldiğinde soğutma sıvısını yenilemeniz aracınızın sağlığı için önem taşıyor. Sadece bu değişimle bile radyatör tıkanıklığı ya da iç aksamın paslanma, aşınma durumu verimli şekilde kullanılabiliyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle