Yolcu360 Blog
en-sik-arizalanan-arac-parcalari.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > En Sık Arızalanan Araç Parçaları Hangileri?

En Sık Arızalanan Araç Parçaları Hangileri?

En sık arızalanan araç parçaları, arabanız ister yepyeni ister ikinci el olsun canınızı sıkabilir. Arıza işaretlerini kontrol ederek aracınız için gerekli bakımları periyodik olarak yaptırmanız önemlidir. 

Her tür araçta genelde çok bozulan parçalar başınızı ağrıtsa da beklenmeyen çeşitli arızalar da yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla bunların önleyebilmek de düzenli araç bakımı ve tamiratından geçiyor.

Araç arızalarında en doğru aksiyonu alabilmek için en çok değişen parçalar hakkında bilgi sahibi olmak ve arıza belirtilerine aşina olmak gerekir. Bu şekilde en sık arızalanan araç parçaları için kolay çözümler geliştirebilirsiniz.

Peki, araçlarda en sık rastlanan arıza çeşitleri nelerdir? İşte sürücülerin çoğunlukla karşılaştığı en sık arızalanan araç parçaları ve tamirleri…

en-sik-arizalanan-arac-parcalari--3

Bir Arabanın En Önemli Parçası Nedir?

Motor, bir arabanın çalışması için gerekli olan en önemli parçadır. Yakıtın silindirler içinde yanmasıyla oluşan ısı enerjisinden mekanik enerji burada üretilir. 

Motorda, hava emiş, ateşleme yakıt enjeksiyon, şarj ve subap gibi sistemler yer alıyor.

Motor Arızaları ve Nedenleri Nelerdir?

En sık arızalanan araç parçaları nedir diye sorulduğunda çoğu insanın aklına ilk olarak motor gelir. Araçlardaki motor arızaları genelde motorun aşırı ısınması ya da güç kaybetmesiyle oluşur.

Soğutma suyunun bitmesi, vantilatör kayışının kopması veya radyatör tıkanıklıkları, motorunuzu aşırı derecede ısıtabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda öncelikle motorun soğumasını beklemeli ve sonrasında servisten destek almalısınız. 

Süspansiyon

En çok bozulan parçalar bölümünde motordan sonra süspansiyondan bahsedebiliriz. Süspansiyonlarda, amortisör, payanda yay ve bobin gibi pek çok karmaşık parça bir araya gelir. 

Süspansiyon arızalandığında araç sürüş kalitesi ciddi şekilde düşer. Lastikleriniz asimetrik aşınmışsa ve tümseklerden rahatlıkla geçemiyorsanız süspansiyonlar arızalı olabilir.

Frenler

Frenler ve fren balataları, en çok değişen parçalar arasında. Özellikle şehir içi kullanımınıza ve dur kalklara bağlı olarak kısa sürelerde aşınabiliyor. 

Dolayısıyla fren balataların genellikle her üç ila beş yılda bir değişmesi gerekiyor.

Lastikler

Lastiklerin araçlarda konfordan performansa kadar birçok görevi var. Çoğu zaman sert ya da sivri cisimlere çarptığımızda patlayabiliyor ya da kullanıma bağlı olarak zamanla aşınabiliyor. 

Değişimi nispeten pahalı olan bu ekipmanın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız yumuşak sürüş tarzını benimsemelisiniz.

Yakıt pompası 

Yakıt pompasının ömrü çoğu zaman araç ömrüyle aynıdır. Fakat sürüş tarzınıza göre yakıt pompanızı beş yıl gibi bir sürenin ardından değiştirmeniz gerekebilir.

Sürekli çalışan parça yakıt pompası, yakıt deposunun içindeki pas ve kirden zarar görebilir. Yakıt deposunuz boşken marşa basıyorsanız ya da aracınızı devamlı düşük seviyeli yakıtla kullanıyorsanız arıza risklerini artırabilirsiniz.

Yağ ve yağ filtresi

Motorun ihtiyacı olan yağı süzen yağ filtresi, motor sağlığı için hayati bir göreve sahip. Motordaki yağın kirlenmesi, yağ filtresinde tıkanmalara neden oluyor. Dolayısıyla en sık arızalanan araç parçaları arasında olan filtreleri her 10 veya 15 bin kilometrede bir değiştirmelisiniz.

Hava filtresi

Motorunuzun sağlıklı çalışabilmesi için hava kalitesi çok önemlidir. Hava filtresi, dışarıdan aldığı havayı temizleyerek motora geri gönderir.

Tıpkı yağ filtresi gibi hava filtresini de her 10 veya 15 bin kilometrede bir değiştirmelisiniz.

Buji

Bujiler, araçlardaki en çok bozulan parçalardan biridir. Motordaki hava ve yakıt karışımını yakmaya yarayan bujiler yanlış zamanda ateşlenirse pek çok sorun çıkarabilir. Örneğin; geç çalışan bir motor, yavaş hızlanma, gürültülü rölanti gibi arıza belirtileri bu sorunlardan bazılarıdır.

Farlar ve lambalar

Farlar, fren lambaları ve sinyaller en çok bozulan parçalar arasında yer alıyor. Fren ve sinyal lambalarını aracın içindeyken fark etmek oldukça zordur. Dolayısıyla buradaki arızaları tespit etmek için sık sık araç dışından kontrol etmelisiniz.

Araba Gösterge Arızaları Nelerdir?

en-sik-arizalanan-arac-parcalari-2

Araçların ön panelinde yer alan ikaz lambaları, şoföre araçtaki arızaları gösteriyor. Sürücüyü uyararak söz konusu araç parçasıyla ilgili önlem almasını sağlıyor. Dolayısıyla göstergelerin anlamlarını iyi bilmeniz hayati önem taşıyor.

Araba arıza göstergelerine örnek vermek gerekirse: 

  • Uzun farlar ve kısa farlar
  • Cam sıvısı düşük
  • Direksiyon arızalı
  • Fren
  • İç aydınlatma
  • Akü arızalı ya da bitmiş
  • Şarj dinamosu arızalı
  • Yakıt az

Son olarak arıza göstergeleri yardımıyla, motor, yakıt, yağ, enjeksiyon, süspansiyon, şanzıman, kapı, emniyet kemeri, lastik, hava yastığı ve bagaj gibi bölümlerle arıza olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Araba akü arızaları

Araçlarda en çok değişen parçalardan biri de akü. Eğer marşa bastığınızda araç geç çalışıyorsa bu durum akünüzün bittiğini veya arızalı olduğunu gösterir.

Kontağı çevirdiğinizde uzun süre ses geliyorsa akü bitiyor anlamına gelir. Akü genellikle farları açık unutursanız ya da aracınızı uzun süre çalıştırmazsanız biter. Eğer yoldayken akünüz biterse akü kolları aracılığıyla başka araçtan akü takviyesi yapabilirsiniz.

Klima arızaları

Son olarak klimalar da en sık arızalanan araç parçaları sıralamasında karşımıza çıkıyor. Genelde klima arızası olarak soğutma veya ısıtma problemleri yaşayabilirsiniz.

Eğer klimanızı çalıştırdığınız halde aracınız soğumuyorsa klimanın gazı eksilmiş olabilir. Fakat diğer yandan klimanızın fanı da bozuk olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka teknik destek almalısınız.

Diğer yandan radyatörde pislik ya da toz birikirse klimanız zor çalışabilir. Klimanızın açma kapama tuşunda bir sorun yaşıyorsanız klima sürekli çalışır halde kalabilir. Dolayısıyla klima bakımınızı ve radyatör temizliğinizi düzenli olarak yapmalı ve ihmal etmemelisiniz.

Dilerseniz klima temizliği nasıl yapılır başlıklı yazımızı okuyarak konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bakımları tam bir kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle