Yolcu360 Blog
motor-blogu-neden-degistirilir
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Motor Bloğu Neden Değiştirilir?

Motor Bloğu Neden Değiştirilir?

Araçlarda motor bloğu değişimi, en büyük endişe sebeplerinden biridir. Pek çok araç sahibi “motorun komple değişmesi gerekiyor” cümlesini duymaktan büyük kaygı duyar. haksız da sayılmazlar. Çünkü motor bloğunun değişmesi hem çok masraflıdır hem de değişim sonrası aracı satmak zor olabilir. Peki, motor bloğu neden değiştirilir ve motor bloğu değişimi nedir?

Oto Ekspertiz Nedir? Neden Yapılır? 2022 Ekspertiz Fiyatları yazımız için tıklayın.

 

motor-blogu-neden-degistirilir-1.jpg

Motor Bloğu Neden Değiştirilir?

Motor bloğu değişiminin birden fazla nedeni olabilir. Ancak bu noktaya gelmenin sebeplerini anlamak önemli. 

  • Motor ve Parçalarında Eskime Olması

Her eşyanın ve makinenin bir kullanım ömrü vardır. Eskime denilen şey, zamanla doğal olarak söz konusu olan yıpranmadır. Motor parçaları ve motor blogu da zamanla eskir. Hangi marka araç olursa olsun zamanla yıpranma normaldir. 

  • Kullanım Nedenli Motor Yıpranması ya da Parçalarda Yıpranma

Hatalı kullanım, her eşyanın yıpranma nedenidir. Araç kullanırken de bazı konularda dikkatli olmamak motorun daha hızlı yıpranmasına neden oluyor. Bunlardan bazılarını şöyle listeleyebiliriz:

  • Çok yüksek hızda araç kullanmak.
  • Yüksek hızlarda ani fren yapmak.
  • Yanlış viteste araç kullanmak.
  • Hava filtresi, yağ filtresi gibi parçaların temizliği, bakımı ya da değişimi gibi işlemleri ihmal etmek.

 

  • Silindir Bloğu Çatlaması

Motor blogu değişiminin ana nedenlerinden biri, silindir bloğu çatlağıdır. Özellikle hararet yapan motorlarda gerekli önlem alınmadığında silindir bloğunda çatlama olabilir. Yine kazalar da aynı sonuca yol açabilir. Silindir bloğunda çatlak varsa motor bloğu tamamen değiştirilir. 

  • Performans Artırmak

Bazen araç sahibi mevcut araçtan fabrika verilerinin ötesinde performans ister. Burada belirtmek gerekir ki aracın performans konusunda fabrika verisi birden çok detayın ele alınması ile belirlenir. Burada aracın toplam ağırlığı, şanzıman özelliği, tekerlek ölçüsü gibi pek çok detay dikkate alınarak bir performans değeri belirlenir. Dolayısıyla sadece motoru değiştirmek, binek şehir içi otomobilinden yarış aracı performansı almaya yetmez. Ancak bazen kullanıcı, bunu talep eder ve motor bloğunun komple yenilenmesini isteyebilir. Bu da motor bloğunu komple değiştirmeye neden olabilecek durumlardan biridir. 

  • Bakımları İhmal Etmek

Motorlu araçlarda motorun ve ona bağlı parçaların eskimesi çok doğaldır. Zaman, motordaki mekanik sistemin özellikle korozyonla yıpranmasına neden olur. Sürücünün kullanım alışkanlığı da eskimeyi hızlandırabilir. Ancak düzenli bakım, gereken parçalarda değişiklik sağlamak motorun ömrünü uzatabilir. Motor blogu parçalarında temizlik yapmak da süreci uzatmak için önemlidir. Özellikle motor hava filtresi, motor yağ filtresi gibi kısımların zaman zaman temizlenmesi gerekir. 

Motor Bloğu Parçalarının Bakımını İhmal Etmeyin!

Motor bloğu, parçalardan oluşur. Dolayısıyla blog tek parça değildir.  Çok sayıda parça birbiri ile bağlantılıdır ve her birinin sağlıklı çalışması, diğerlerini de etkiler. Bu nedenle motor bloğunun uzun ömürlü olması için parçaların korunması ve iyi tanınması önemlidir.  Bir araçta en karmaşık sistem motor bloğundadır. Bu karmaşık sistemde parça özelinde çözüm üretilemez ise blog tamamen değiştirilir. Motor bloğunun değiştirilmesi ise oldukça zahmetlidir ve masraflıdır. 

​​Rektifiye Nedir?

Motor bloğu değişimi, motor bloğu yenilmesi denilince ilk akla gelen terimlerden biri de rektifiye terimidir. Peki, rektifiye nedir? Rektifiye işlemi, motor yenilenmesi olarak tanımlanıyor. İşlem, motorun tamamen sökülerek yerine sıfır bir motor bloğunun eklenmesini kapsar. İşlem sırasında çıkarılan bloğun tüm bağlantılarının özenle çıkarılması önemlidir. Değişim, çok hassas bir işlemdir ve yapılacak bir hata, performans kaybına neden olabilir. Rektefiye yapılan bir aracın motor performansı hissedilir şekilde artar. Çekiş gücü ve beygir gücü de artırılmış olur. Doğru ellerde yapılırsa motor rektefiye işleminin herhangi bir zararı yoktur.

Motor Bloğu Neden Değiştirilir? Değiştirmenin Sakıncaları Nelerdir?

Motor bloğu değiştirmenin sakıncaları şöyle listelenebilir:

  • Motoru değişmiş bir aracı satmak zor olabilir. Çünkü halk arasında bu konuda yanlış bir algı vardır. Motoru değişmiş aracı almak isteyen çıkmayabilir. Oysa doğru şekilde ve usta ellerde motor bloğu değişimi yapıldığında aracın ömrü ciddi şekilde uzar. 
  • İşlem, usta ellerde yapılmazsa ve hatalı işlem yapılırsa aracın performansı, yakıt tüketimi, sürüş konforu ve sürüş güvenliği ciddi şekilde olumsuz etkilenir. 

Motoru Yenilenmiş Araç Alınır mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi halk arasında motoru değişmiş araç alınmaz gibi bir algı vardır.  Yeni motor, daha iyi performans, daha iyi sürüş keyfi anlamına gelir. Ayrıca yakıt tüketimi de azalır. Motor bloğu yenileme işlemi için garanti veriliyorsa bu da önemli bir güven noktası diyebiliriz. 

Motor bloğu yenileme, motor tamiri gibi büyük masraflar gözünüzü korkutuyorsa araç kiralama seçeneklerine de bakabilirsiniz. Sürekli olarak değil de ihtiyaç oldukça araç kullanıyorsanız ve yüksek km’li bir araç ile risk almak yerine oto kiralama yapabilirsiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle