Yolcu360 Blog
motor-arizasi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Motor Arızası Nasıl Anlaşılır: Motor Arızası Belirtileri

Motor Arızası Nasıl Anlaşılır: Motor Arızası Belirtileri

Her sürücünün kabusu arabanın çeşitli nedenlerden dolayı motorunda çıkan arıza, desek yanlış olmaz. Herkes arabalarda bazen ciddi problemlerin olabileceğini bilir. Ancak sorun motorda olunca işler biraz karmaşık hale gelir. Araçların onarım işlemlerini ihmal etmek, önerilen sıklıkta bakımlarını yaptırmamak motorda sık sık arızalara neden olur. Araç kullanıcıları tarafından motor arızası nasıl anlaşılır sorusu merak edilen sorulardan biri. Motor arızası belirtileri nelerdir sorusunu ele aldığımız bu yazı da motordan kaynaklanan bütün soruları inceledik.

En sık arızalanan araç parçalarını incelediğimiz yazımızı okumak için tıklayın.

Karşılaşılan En Yaygın Motor Sorunları

Sürücünün kendisinin rahatlıkla anlayabileceği, motorda oluşabilecek en yaygın problemler şöyle;

Motorun Çalışmada Zorlanması

Motor çalıştırılırken zorlanıyor ise en büyük nedenleri, akünün az olması, akü kablolarındaki problemler, yakıt pompasındaki problemler, filtrelerdeki problemler gibi nedenlerden olabilir.

Fazla Isınma

Soğutma sıvısının yeterli olmadığı durumlarda ısınma fazla olur. Böyle durumlarda, radyatör, termostat, soğutma sıvısında sızıntı var olup olmadığı, contalarda problem var mı gibi durumlara bakılır.

Motorun Boğulması Durumu

Sürüş sırasında motor duruyor gibi olabilir. Daha ciddi boyutu ise aniden yolda durması durumu. Sorun filtrelerden, yakıttan veya bujilerden olabilir.

Arabadan Duman Çıkması Durumu

motor-arizasi-2

Arabadan duman çıkması iyi bir şey değil. O yüzden sebebinin derhal bulunması gerekir. Bu tür sorunlar; bozuk contalardan, silindirden, karterden veya yakıttan kaynaklı olabilir.

Araçtan Gelen Sesler

Arabadan gelebilecek herhangi bir olağandışı ses durumu da derhal tamir ettirilmesi gereken bir sorun. Bunun yanında motorda titremeler de görülebilir. Motor Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araba kullanırken veya alırken motoru kontrol etmek önemli bir husus. Sıfır araçlarda üretici motor garantisi veriyor. Fakat ikinci el araçlarda bu durum alıcının kontrolü altında. Araba alırken elbette ki bazı durumlara dikkat etmek faydalı olacak. Kaporta, beyin, debriyaj sistemi, süspansiyon sistemi, klima sistemi ve en önemlisi motor bunlardan sayılabilir. Motorda var olan sorunun çözümü çok daha pahalıya mal olabilir. Bu sebepledir ki ikinci el araç aldığınız zaman motor mutlaka bakmanız gereken önemli bir parça. Peki, motor arızası nasıl anlaşılıyor?

  • Araç kaputunu açın. Herhangi bir farklı durum var mı kontrol edin.
  • Contaları inceleyin. Contalarda yağ izi söz konusu ise bu durum yağ kaçağı kaynaklı olabilir. Bu da motor arızasıdır.
  • Kaputu açtığınızda aracın sağ üst kısmında genellikle sarı kapaklı bir bölme görebilirsiniz. Motorun soğumasını sağlayan motor soğutma suyu burada yer alır. Su kontrol etmelisiniz. Su temizse sorun yok.
  • Araç çalışır vaziyetteyken yağ çubuğundan duman gelmemeli.
  • Araç çalışır vaziyetteyken çıkan dumanın rengi de önemli. Siyah ve mavi duman motorda arıza belirtisi anlamına gelir.

Arabalar günlük hayatta çok önemli bir yere sahip. Bakımlarını, onarımlarını zamanında yaptırmak bu konu da çok gerekli. Motor kısmındaki basit arızalar ilerde daha kötülerine yol açabiliyor. Peki, bu motor arızaları nasıl belirtiler gösterir?

Motor Arıza Belirtileri

Araçların, motor bölümünde meydana gelen problemler arıza lambasının yanmasına neden olur. Ateşleme sistemi, yakıt sistemi, hava emiş sistemi, egzoz sistemi, LPG sistemi bunlardan. Arıza lambası yandığında motorun yanma odasında meydana gelen ateşleme olayının yanlış zamanda olması ya da hiç gerçekleşmemesi durumu olan tekleme görülür. Bir diğer belirti ise aracın çekişten düşmesi durumu. Gaz ayarı iyi ayarlanmamışsa, hava ayarında sorunlar varsa veya karbüratör hava alıyorsa araçlar çekişten düşer. Başka belirtiler ise motor bölümünden ses gelmesi, buhar veya duman çıkması durumları. Egzozdan siyah veya mavi duman çıkması, motorun çalışmaması, klimanın görevini yapmaması gibi belirtiler de görülür.

Motor Arıza Işığı nedir?

Motor arıza ışığı ve lambası yeni nesil tüm araçlarda mevcut. Aracın motor betin sistemine bağlıdırlar. Motorda arıza gerçekleştiğinde, göstergelerde arızanın gerçekleştiği kısımda ilgili arıza lambası yanar. Bu lambalardan biri de motor arıza ışığı. Motorda meydana gelen arızayı, sürücüye önceden haber veren ikaz sistemi. Eğer bu ışık yanarsa araç hemen tamirciye veya servislere götürmelisiniz.

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor arıza lambasının kesin neden yandığını anlamak için oto servislerine gidip aracı arıza tespit cihazına sokmak gerekir. Araçların motor arıza ışığı neden yanar? Ana nedenleri genellikle şöyle sıralayabiliriz.

Oksijen (Lambda) Sensörü

Oksijen sensörü, egzozdaki yanmamış oksijen miktarını ölçer. Bu parça bozulursa, yanlış ölçümlere sebep olur. Bu durumda da motor arıza lambası yanar. Sensörün arızalanması ile doğru ölçüm yapılamayacağından yakıt fazla alınır.

Katalitik Konvertör

Katalitik konvertörler, çevreyi korumaya yarayan parçalardan. Bunu zaralı karbonmonoksit gazını karbondioksite çevirerek yaparlar. Aracın performansında düşme görebilirsiniz. Yakıt tüketimi artma eğiliminde olur. Ayrıca araç muayenesinde emisyon testinden geçmeyen arızalardan.

Hava Akış Sensörü (MAF)

Motora giren hava miktarını ölçen sensör. Eğer bu sensör bozulursa motor yakıt miktarını ayarlayamaz. Aracın çekiş gücü düşerken, yakıtın harcanmasına sebep olur.

Buji ve Buji Kablosu

Bujiler, silindir içerisinde hava-yakıt karışımını ateşleyen kıvılcımı sağlamakla görevli parçalardan. Bu parçaları temizlemez ve bakımlarını yapmazsanız motor arızalarıyla karşılaşabilirsiniz. Buji ve kablosunda meydana gelen arıza nedeniyle motor arıza lambası yanar.

EGR Valfi

EGR valfi, egzoz gazındaki zararlı gazların tekrardan yanmasını sağlayan. Böylece daha az zararlı egzoz gazını dışarıya atılmasını sağlayan parça. EGR valfi, egzoz gazının devridaim etmesini sağlayan parça. Burada meydana gelen sorun motor arıza lambasının yanmasına sebebiyet veriyor.

LPG Kalibrasyon Ayarı

LPG dönüşümlü araçlarda sıkça karşılaşılan durumlardan biri. Eğer doğru montaj ve ayar yapılmışsa motor arıza lambasını yakmaması gerekir.

Araçlarda motor arızaları, en sık karşılaştığımız olumsuzluklardan biri. Bu parçanın arızası araç sahiplerini oldukça endişelendirir. Ayrıca ikinci el araç alımlarında da önemli bir konu haline geliyor. Bütün bu sebeplere baktığımızda araç için son derece önemli olan bu parçanın bakımlarını iyi yapmak, aksatmamak gerekiyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

2 yorum

    • Selamlar, içeriğimiz genel bilgilendirme amacıyla yazılmıştır araç özelindeki daha detaylı sorunlar için teknik servise gitmeniz daha sağlıklı olacaktır.