Yolcu360 Blog
DCIM100GOPRO
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Lome Köyü / Artvin’in kalbinde çağlayan bir kaynak: Oçambre Şelalesi

Lome Köyü / Artvin’in kalbinde çağlayan bir kaynak: Oçambre Şelalesi

Lome Köyü Artvin’in yeşillikler içerisindeki huzur köşelerinden biri. Çağlardır bu bereketli araziyi sulayan Oçambre Şelalesi ise görülmeye değer bir güzellik. Yazarımız Elif Omput sizler için bu doğa harikasını gezdi gördü ve yazdı.

Yurdumuzun gölgede kalmış yegane doğal güzelliklerini keşfe devam ediyoruz. Adını her karşılaştığınız gezginden duyamayacağınız yerdir Lome köyü ve Oçambre Şelalesi. Artvin iline bağlı Arhavi ilçesi de bulunan Lome (Yolgeçen) köyü ziyaretçi akınına henüz uğramadı. Yüksek bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyleyebilirim. Lome Köyü ile Duygu adında doğaya aşık bir arkadaşım sayesin de tanıştım.

Lome Köyü ‘ne nasıl gidilir?

Lome Köyü bir Laz köyü. Tarihi geçmişi oldukça eski yeni adı Yolgeçen Köyü ilçe merkezine 8 kilometre mesafede yani iyi bir yürüyüşçü iseniz 1 saatte bile bu mesafeyi yürüyebilirsiniz.  Ancak yola yürüyerek devam edeceğiniz noktaya kadar bir araç kiralamanız mantıklı olur. Yolcu360‘tan Artvin araç kiralama tekliflerine göz atmadan yola çıkmayın.

DCIM100GOPRO

Sakin bir cennet: Lome Köyü

Sakin kendi benliğini henüz kaybetmemiş bir Karadeniz köyü ile tanışmak isterseniz burası tam size göre köye giden yolun her iki yanı fındık bahçeleri ile çevrili yolun hemen orta kısmında filizlenen çimenler size ve yola değişik duygular katabilir veya ben biraz fazla duygusal olmuş olabilirim.

Köyde siyah kokulu üzüm (Isabella), kivi, kazğanaka (yaban mersini), dazı kanduğu (böğürtlen) ve çay yetişiyor. 200 civarı hane bulunmakta ve köye bağlı 5 mahalle var. Bu yıl 15 temmuz da köyde Hamsili ekmek ve Laz böreği Festivali düzenlendi. Festival oldukça coşkulu kutlandı, Oçambre şelalesinin bulunduğu alanda gerçekleşti daha sonra köyde bulunan Lome alabalık çiftliğinde devam etti. Köyde eski yapısını korumakta olan köy evleri mevcut bunun yanında 25 serender,  3 su değirmeni de görülmeye değer.

Oçambre Şelalesi

Köyün 2-3 kilometre dışında kalan Oçambre Şelalesi doğal bir Aquapark kaydırağına sahip cesareti olan maceraperestler bu kaydıraktan kayıp kendilerini serin suyun dibinde buluyor. Beni sorarsanız ben kaymaya cesaret edemedim ne yazık ki buz gibi suya girmek bile oldukça cesaret istiyor bence. Şelalenin ne bir tabelası ne de yazısı yok köye girdikten sonra köylülere sorarak bulabilirsiniz. Son 2-3 kilometresi toprak biraz bozuk bir yol tabi şuan ne durum da olduğunu bilemiyorum.

Şelale yolun hemen solun da kalıyor, benim tavsiyem şelale boyunca üst kısma doğru devam edin dere içinden o kadar güzel manzarası var ki doğanın bakirliği sizi kendine aşık ediyor. Derenin sol tarafın da taşların üzerinden dereye doğru uzayan sarmaşıklar, suyun o berrak yeşil rengi adeta bir ruhunuza işliyor. Şelalenin yakınında bir tesis veya işletme bulunmamaktadır fakat yakınların da çok lezzetli Karadeniz yemekleri yapan kır bahçesi konseptin de Lome alabalık çiftliği bulunmakta burayı seveceğinizi düşünüyorum. Hem hesaplı hem de keyifli bir mekan olup ailece güzel vakit geçirmeye çok elverişli.

Lome’de konaklama tesisi bulunmamakta çevredeki köyler de köy evi tarzın da yerler mevcut bakabilirsiniz örneğin Berona köy evini sevebilirsiniz. Zeki abi hem çok sevecen hem çok neşeli bir insan kendi baba evini konaklama için işletiyor. Berona Lazca da (çocukluğum) anlamına geliyor, şimdiden siz de merak uyandırdığına eminim. Bu kadar lak lak yeter hadi bakalım Gezginkz der ki; Doğa ile kalın, doğa da kalın.

Yorum ekle