Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Meke Gölü Nerede? | Meke Gölü Gezi Rehberi

Meke Gölü Nerede? | Meke Gölü Gezi Rehberi

Sekiz bin yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan Meke Gölü “Dünyanın nazar boncuğu” olarak biliniyor. İsmini çevresinde yaşayan meke kuşlarından alan krater gölü Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunuyor. Son yıllarda kuraklığı ile gündeme gelen Meke Gölü ülkemizin korunması gereken eşsiz doğal güzelliklerinden biri. 

Meke Gölü Nerede? Nasıl Gidilir?

Göl, Konya’nın Karapınar ilçesinde yer alıyor. Konya şehir merkezine 107 kilometre mesafedeki göle özel aracınızla gitmek isterseniz Karapınar-Ereğli yolunu takip etmeniz gerekiyor. Yolun yedinci kilometresindeki sapaktan dönüp iki kilometre daha gittiğinizde göl karşınıza çıkacak.

Konya Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Meke Gölü’nün Oluşumu

Burası çift aşamalı bir volkanik aktivite sonrası meydana gelmiş bir krater gölüdür. Beş milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan krater zamanla suyla dolarak göle dönüşmüş, sekiz bin yıl önce ikinci volkanik patlama ile gölün orta noktasında volkan bacası meydana gelmiştir. Göl ve birincil krater çukurunun uzunluğu 800 metre, genişliği ise 500 metredir. 12 metre derinliğindeki göl, deniz seviyesinden 981 metre yüksekliktedir. Tuzlu suya sahip olan gölün ortasındaki volkan konisi ise 50 metre uzunluğa sahip. Meke Gölü ülkemizdeki sayılı maar göllerden biri olması ile de ayrı bir önem taşıyor.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken göl, kuş bakışı mavi sularla çevrili siyah bir nokta olarak görülüyor. Bu özelliği ile “Dünyanın nazar boncuğu” ismini alsa da yeraltı sularının azalmasıyla göl kurumaya başlamıştır. Türkiye’nin en az yağış alan bölgesinde bulunan göl, yaz aylarında buharlaşmanın da etkisiyle tamamen kuruyor. Kış aylarında ise bölgenin aldığı yağış oranına bağlı olarak yer yer su birikintileri oluşuyor. Kar yağışı ile birlikte göl bambaşka bir güzelliğe bürünüyor.

Türkiye’nin tek, dünyanın ise sayılı jeolojik yapılarından biri olan göl, göçmen kuşların mola verdiği nadir noktalardan biri. Yeraltı sularının bilinçsiz tüketiminin önüne geçerek bir an önce korunma altına alınması gereken Meke Gölü’nün su seviyesinin tekrardan 1 metreyi bulması hedefleniyor.

Konya Gezilecek Yerler için tıklayınız.

Yorum ekle