Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünyanın Nazar Boncuğu: Meke Gölü / Konya

Dünyanın Nazar Boncuğu: Meke Gölü / Konya

Dünyanın nazar boncuğu Meke Gölü her köşesinden ayrı bir güzellik fışkıran ülkemizin en nadide noktalarından biri. Popüler bir gezi noktası olmaması, tenha ve gözlerden uzak olmasını sağlıyor. Bu da keşif keyfini arttıran bir durum. Peki Meke Gölü nerededir? Araç kiralama yaparak gitmek avantajlı mı? Gezgin çiftimiz Merve & Furkan sizin için muhteşem manzaralar sunan Meke Gölü’nü gitti gördü ve yazdı…

Meke Gölü Nerededir?

Meke Gölü, yüz yıllar boyunca çeşitli doğal hareketlilikler sonucunda oluşmuş. Meke Tuzlası olarak adlandırılan bölgede oluşmuş bir volkanik krater gölü. Adını bölgede bulunan Meke kuşlarından alan ve ayrıca göçmen kuşlarında ülkemizdeki mola yerlerinden olan enteresan doğal oluşum, Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunuyor. Konya Karapınar arası kaç km sorusunun cevabı ise 112 km. Bu da yaklaşık olarak 1 buçuk saatlik bir araç yolculuğuna denk geliyor. Meke Gölü Konya ulaşım için Konya araç kiralama seçeneğini kullanabilirsiniz.  Meke, dünyanın nazar boncuğu olarak ünlenmiştir. Ancak son yıllarda hem kuraklık hem de yer altı sularının bilinçsiz kullanımı sonucunda eski görünümünden pek eser kalmamış. Buna rağmen hala daha Konya’da fotoğraf çekilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen noktalardan biri.

Dünyanın Nazar Boncuğu

Karapınar Meke Gölü eski görünümünü kaybetmiş maalesef. Ancak anlatmak istediğimiz önceden Meke Gölü’ne yukarıdan bakıldığında ortaya çıkan nazar boncuğu resminin şimdilerde suyun çok az kalması sebebiyle ortadan kaybolması aslında. Hatta son aylarda suyun tamamen çekildiği haberlerini de sıklıkla görür olduk televizyonlarda ne yazık ki. Biz gittiğimizde şanslıydık, hala çevresinde az da olsa su bulunuyordu.

Tüm olumsuzluklara rağmen bizce burası hala daha etkileyici bir güzelliğe sahip. Bir kere biz hayatımızda daha önce hiç pembe suya sahip bir göl görmemiştik (evet gittiğimizde su pembe renkteydi!), ayrıca krater gölü kavramıyla da ilk orada karşılaştık. Bunların yanına doğayla baş başa kaldığınız sessiz bir ortam da eklenince bizim için yaklaşık 2 saat boyunca kafamızı dinlediğimiz harika bir kaçamak oldu Meke Gölü.

Meke Gölü’nde Ne Yapılır?

İnsan bir Konya gezisi sırasında Mevlana Türbesi’nden başka nereyi görür diye düşünüp araştırma yaparken karşımıza çıkan Meke’ye arkamıza dönüp baktığımızda iyi ki vakit ayırmışız dediğimiz destinasyonlardan birisi oldu. Çünkü insanın seyahat ettikçe gezmekle alakalı fikirleri, tercihleri ve istekleri değişiyor. Mesela bir şehirde çok ünlü olan, herkesin mutlaka gidip gördüğü yerlerin dışında farklı, daha az bilinen, kalabalıktan uzak yerleri de keşfetmek istiyor insan. İşte Meke Gölü tam anlamıyla bu isteklerin karşılığını veren bir yer. Buraya gelip bu ilginç oluşumu defalarca fotoğraflamak, bomboş alanda istediğiniz herhangi bir yere oturup anın ve manzaranın tadını çıkarmak Meke Gölü’ne geldiğinizde yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden.

Özellikle gittiği yerlerde doğal oluşumların peşinden koşan ya da tarihi eserlerden çok yüzlerce yıl öncesinden gelen doğal güzellikleri görmek isteyen seyahat tutkunlarının Konya’ya geldiklerinde burayı görmelerini mutlaka tavsiye ediyoruz. Meke Gölü gerçekten ülkemizde görülmesi gereken ve tamamen ortadan kaybolmadan sahip çıkılması gereken yerlerden.

Meke Gölü ’ne Ulaşım

Gözlerden uzak, henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş ya da toplu ulaşım olmadığı için fazla rağbet görmeyen her destinasyonda olduğu gibi Meke Gölü’ne de en rahat ulaşımı araç ile sağlıyorsunuz. Zaten Konya’ya gelip çevredeki Acı Göl, Tuz Gölü ve Karapınar Çölü gibi enteresan noktaların peşinden koşacaksanız aracınızın olması size fazlasıyla kolaylık sağlayacaktır. Bu sebeple yola çıkmadan önce Yolcu360’tan kiralık araç fiyatlarına bakmakta fayda var. Konya Havalimanı araç kiralama seçenekleri sayesinde Konya’ya ayak basar basmaz yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

Karapınar Ereğli yolunun 7. kilometresinde bulunan sapaktan sonra yaklaşık 2 kilometre daha ilerledikten sonra karşınız çıkacak olan Meke Gölü’nün Konya Şehir merkezine olan uzaklığı ise yaklaşık olarak 2 saat.

Yorum ekle