Yolcu360 Blog
Max-Verstappen.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Max Verstappen Kimdir? F1 Günlükleri

Max Verstappen Kimdir? F1 Günlükleri

Max Verstappen kimdir? Formula 1’de pek çok rekora imza atan, adeta rüzgarla yarışan ünlü pilot Max Verstappen’i yakından tanıyoruz.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

2023 Formula 1 

2023 Formula 1 sezonu motor sporlarının en üst düzey yönetici organizasyonu Uluslararası Motor Sporları Federasyonu tarafından en üst seviye açık tekerlekli tek koltuklu yarış serisi olarak tanınan, dünya şampiyonasının bu yıl 74. sezonudur. Tıpkı pilotlar gibi markalar da  şampiyonluğunu hedefleyecekler. 2023 Formula 1 şampiyonası, dünya çapında düzenlenecek 24 yarışla yapılacak. Mart ayında başlayıp Kasım ayında sona ermesi planlanan yarışlar için tüm hız severler nefeslerini tuttu. Red Bull Racing adına yarışan Max Verstappen, son Sürücüler Şampiyonu olurken, aynı şekilde Red Bull da takımlar şampiyonu oldu.

Formula 1 Takvimi ve Pist Özellikleri 2023

Max Verstappen Kimdir? 

Max-Verstappen.jpg

Hız denince aklımıza gelen ilk isimlerden biri Max Verstappen, Formula 1 günlüklerinde isminden sıkça söz ettiriyor. Peki Max Verstappen kimdir? 30 Eylül 1997 yılında Hollanda’da dünyaya gelen ünlü yarışçı F1 tarihinin yarış kazanan en genç pilotudur. Eski Formula 1 pilotu Jos Verstappen’in de oğludur. Aynı zamanda Max’ın annesi Sophie de bir zamanlar son derece başarılı bir karting pilotuydu. Belçika’nın Hasselt şehrinde doğan Max Verstappen kısa süre içerisinde kendini yarış pistlerinde buldu. 2003 yılında Genk’te karting yarışlarında adından söz ettirmeye başlamıştı bile. Nitekim ilk şampiyonluğunu 2005 yılında Belgium Championship Mini (VAS) organizasyonunda kazandı. Üstelik gerçekleşen 21 yarışın tamamında galip geldi. Max Verstappen, 2013 yılına kadar Fransa’nın Varennes-sur-Allier şehrindeki 2013 World KZ şampiyonluğu da dahil olmak üzere karting branşında pek çok şampiyonaya katıldı.

Max Verstappen Formula 1 Kariyeri

Max-Verstappen.jpg

Verstappen, ilk kez Florida Winter Series’de Formula aracıyla tanıştı. Kısa bir süre sonra Hollanda merkezli Van Amersfoort takımıyla anlaşan ünlü yarışçı FİA Formula 3 Avrupa Şampiyonası’nda yarışmaya başladı. Henüz 16 yaşındayken F3’e adeta altın harflerle adını yazdıran Max Verstappen sezonun altıncı yarışında da ilk zaferine ulaştı. Ardından altı yarış üst üste kazandığı zafer dolu bir seri yakaladı. Sezonu pilotlar sıralamasında üçüncü olarak tamamladı. 2015 yılına geldiğimizde ise Scuderia Toro Rosso takımına katılarak Formula 1 tarihinin en genç pilotu oldu. Daha önce bu rekoru elinde bulunduran Jaime Alguersuari’den bile iki yaş daha küçüktü. Max Verstappen Formula 1’in ilk sezonunda etkileyici bir fark atarak, 49 puan topladı. Böylece iki kez de dördüncü sırayı elde etme başarısı gösterdi.

2016 yılında gerçekleştirdiği ilk dört yarışın ardından Scuderia Toro Rosso takımından Red Bull Racing’e geçiş yaptı. Daniel Ricciardo’nun partneri oldu. Red Bull Racing’le ilk yarışında, İspanya’da, yarışseverlerin tüm tahminlerini aşarak 2007 Formula 1 Şampiyonu Kimi Raikkonen’in çıkışlarına rağmen liderliğini korudu. Böylece Grand Prix zaferini elde etti. Sezonun geri kalan kısmında ise altı kez daha pistlere çıkan Max, Formula 1 2016 sezonunu beşinci sırada tamamladı. F1’in en dikkat çeken yeni yeteneği oldu. 2017 yılında Malezya ve Meksika’daki zaferlerin yanı sıra Japonya’da ikinci, Çin’de ise üçüncü sırada yer alarak sezonu altıncı olarak tamamladı. 2018 yılında ise başarılarına bir yenisini ekleyerek, sezonu dördüncü sırada tamamladı.

Max Verstappen’in kariyeri 2019 yılında da başarılarla devam etti. Avustralya ve İspanya’daki pist zaferlerinin üzerine Red Bull Ring ve Hockenheimring’de unutulmaz başarılar elde ederek, ilgili sezonu üçüncü sırada tamamladı. Böylece gösterdiği performansla Formula 1’in geleceği en parlak pilotlarından biri olduğunu kanıtladı. 2020 sezonuna harika bir kapanış yaptı. 2021 sezonu ise Max Verstappen’in başarı merdivenlerini adeta çifter çifter tırmandığı bir sezon oldu. Gerçek bir dünya şampiyonluğu yarışmacısına geçiş yaptığı yıl oldu. Monaco’nun ünlü sokaklarında ilk zaferini elde ederken, Fransa, Styria ve Avusturya’da ard arda kazandığı yarışlarla kariyerinin ilk hat-trick’ini de yakalamış oldu. Bunun yanı sıra ABD GP’de ilk zaferini kazanan Max Verstappen, Eylül ayına geldiğimizde kendi evi Zandvoort’taki yarışta hem pol pozisyonunu aldı hem de turuncu kalabalığın önünde yarışı kazanmayı başardı. 2021 sezonundaki yarışlarının 10’unu kazanan başarılı pilot, sezonun nefes kesen son yarışı olan Abu Dabi GP’yi de son turda kazanarak kariyerinin ilk şampiyonluğunu ilan etmiş oldu.

Max Verstappen Künyesi

Max-Verstappen.jpg

  • İlk Yarış: 2015 Avustralya Grand Prix
  • İlk Birincilik: 2016 İspanya Grand Prix
  • Son Birincilik: 2023 Avustralya Grand Prix
  • Son Yarış: 2023 Miami Grand Prix
  • 2023 Puanı: 119
  • 2023 Pozisyonu: 1

Yorum ekle