Yolcu360 Blog
pet-pasaportu-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Pet Pasaportu Nedir? Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Çıkarılır?

Pet Pasaportu Nedir? Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Çıkarılır?

Pet pasaportu çıkarmayı düşünen hayvanseverler buraya. Pet pasaportu nasıl çıkarılır? Evcil hayvan pasaportu çıkarmak için gerekli belgeler nelerdir? Aklınıza takılan tüm sorularınızı cevaplıyoruz.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Pet Pasaportu Nedir?

pet-pasaportu

Tıpkı bizler gibi evcil hayvanlarımıza da pasaportlar düzenlenmektedir. Pet pasaportu nedir? Yurt dışına uzun süreli seyahat etmeyi düşünüyorsanız can dostunuz; evcil hayvanlarınızla beraber seyahat etmek isteyebilirsiniz. Evcil hayvanınızın sizinle beraber seyahat edebilmesi için kendilerine özel bir hayvan pasaportuna yani pet pasaportuna sahip olması gerekiyor. Nasıl ki kendiniz için yurt dışı işlemlerinize birkaç ay önce başlıyorsanız evcil hayvanınızla beraber seyahat edecekseniz, seyahat tarihinizden en az 4 ay önce işlemlere başlamanızı tavsiye ediyoruz. Pet pasaportu, sadece evcil hayvanınızı yurt dışına çıkarmanız için gerekli olan bir seyahat belgesi değildir. Bunun yanı sıra kedi, köpek ve gelincik gibi hayvanlar için bir kimliklendirme çalışması diyebiliriz. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol ile pasaport bulundurma ve mikroçip takma işlemlerini evcil hayvan sahipleri yurt dışı seyahate çıkmasalar bile yaptırmakla yükümlüdür. 

Pet Pasaportu Hangi Bilgileri İçerir?

pet-pasaportu-Pet pasaportu hangi bilgileri içerir? Pasaportu içerisinde evcil hayvanınıza ait ad, soyad, adres ve size ait telefon bilgileri yer almaktadır. Yurt dışına çıkarmak istediğiniz hayvanlarınız için pasaportta mutlaka minik dostlarımızın fotoğrafı, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi ve mikroçip numarası içermesi zorundadır. Hamile hayvanlarınız için ve 4 aydan küçük hayvanlarınız için ise maalesef seyahat pasaportu hazırlanamamaktadır.

Evcil Hayvanların Aşıları ve Bakımları Hakkında

Tüm hayvan sahipleri olarak biliyoruz ki evcil hayvanlarımızın her daim aşılarının tam olması gerekiyor. Özellikle de seyahate çıkmadan önce evcil hayvanınızı veterinere götürüp tüm aşılarını ve bakımlarını yaptırdığınızdan emin olmalısınız. Bunun yanı sıra veterinerinizden seyahatinizde dikkat etmeniz gereken kurallar ile ilgili bilgi de alabilirsiniz. Ayrıca seyahatinize çıkmadan önce veterinerinizden minik dostunuzun hali hazırda kullanmakta olduğu mama ve ilaçları da  temin etmenizde fayda var. Bu sayede veterineriniz de evcil hayvanınızın temel bilgilerini ve güncel aşılarını pasaporta işleyebilecektir.

Evcil Hayvan Mikroçipi Nedir?

pet-pasaportu-1

Seyahat edecek olan evcil hayvanların mikroçip takması Avrupa Birliği yasaları kapsamında mecburi hale getirilmiştir. Nitekim bu işlem hem oldukça hızlı hem de oldukça kolaydır. Böylece evcil hayvanınız mikroçip sayesinde kaybolma riski ile karşılaşmayacak, konumunu rahatça bulabileceksiniz. Mikroçip ile verilen barkod, ped pasaportunun ilgili bölümüne yapıştırılması gerekiyor.

Pet Pasaportu Nasıl Çıkarılır?

Peki pet pasaportu nasıl çıkarılır? Adım adım tüm detayları listeliyoruz.

  • Öncelikle evcil hayvanınıza çip taktırmalısınız.
  • Yurt dışına çıkmayı planlıyorsanız pet pasaportu alırken, yurt dışı için çıkış formunuzu veteriner hekiminize doldurtmalısınız.
  • Ardından veterineriniz, kan örneği alıp testin yaptıracağınız merkeze pasaportun fotokopisini göndermektedir.
  • Kuduz Titrasyon Testi (FAVN Test -Fluorescent Antibody Virus Neutralisation Test) sonucunuzla birlikte yurt dışına çıkış yapılacak şehirde ilgili Gümrük Veterinerliğine başvurulmalısınız.
  • Avrupa Birliği’ne üye ülkelere giriş yapacak evcil hayvanlarınız için en geç 3 ay öncesinden Kuduz Titrasyon Testi yaptırmanız gerekmektedir. Ayrıca söz konusu test için önceden bankaya para yatırmalısınız. Ödemenin dekont açıklamasına Kuduz Titrasyon Testi yazdırmayı sakın unutmayın.
  • Test sonucundan sonra kuduz aşısı yapıldığı günden itibaren 3 ay bekleme süresi vardır. Bu süre tamamladıktan sonra Tarım İl Müdürlüğüne başvurarak Uluslararası Sağlık Sertifikası alabilirsiniz. Nitekim raporunuzu teslim aldıktan sonra 10 gün geçerliliği bulunmaktadır. Bu 10 günlük süre içerisinde yurt dışı uçuşunuzu gerçekleştirmelisiniz.

Pet Pasaport Süresi Ne Kadar?

Evcil hayvanınız için alacağınız pet pasaport süresinin toplam 3 ay geçerliliği vardır.

Kuduz Titrasyon Testi Nedir?

Kuduz titrasyon testini Avrupa Birliği ülkeleri zorunlu tutmaktadır. Bu sebeple evcil hayvanınızdan kuduz titrasyon testi isteniyorsa testi yaptırmak için öncelikle test ücretini ödemeniz gerekmektedir. Kuduz titrasyon test ücretini bankadan ya da internet üzerinden ödeyebilirsiniz. Ödeme sonrasında dekontunuzla birlikte veterinerinize giderek test işlemini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Kuduz titrasyon testi, küçük dostunuzdan kan alınması ile yapılmaktadır. Veterineriniz tarafından size verilen formu doldurmalısınız. Form ile birlikte kan numunesi, evcil hayvanınızın kimliği ve kimlik fotokopisi veterineriniz tarafından ilgili devlet kuruluşuna gönderilmektedir. Ayrıca test sonucunuza ait formu saklamanız gerektiğini sizlere hatırlatmak isteriz. Hatta kuduz titrasyon testine ait sonucunu, pet pasaportu ile birlikte seyahat boyunca yanınızda olmalı. 

Evcil Hayvanınız ile Seyahat Sırasında Gereken Belgeler

pet-pasaportu-2

Evcil hayvanınızın yurt dışına çıkabilmesi için yanınızda bulundurmanız gereken birtakım belgeler vardır. Buna göre; 

  • Her şeyden önce mikroçip uygulamasının yapılmış olması gerekmektedir. 
  • Aynı zamanda mikroçip kodu pet pasaportuna işlenmelidir. Ev Hayvanı Kayıt Sistemi adı verilen “PETVET”e kaydedilmiş olması gerekmektedir. 
  • Sadece yurt dışı seyahatlerde değil elbette yurt içi uçuşlarda da pet pasaportu yanınızda bulundurmanız şarttır. Nitekim eğer evcil hayvanınızın pasaportu mevcut değilse size idari yaptırım uygulanmaktadır.
  • Bunun yanı sıra yurt dışı uçuşlarınızda seyahat edeceğiniz ülkeye bağlı olarak istenen belge ve şartlar da değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple gideceğiniz ülke koşullarını resmi makamlardan öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

Pet Pasaportu Kaybolursa/ Çalınırsa Ne Yapılır?

Pet pasaportunuz çalınması, kaybolması ya da zarar görmesi durumunda ne yapılır? En geç 60 gün içerisinde yaşadığınız şehrin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bildirmeniz gerekmektedir. Ardından evcil hayvanınız için yeni bir pet pasaportu çıkarılacaktır. 

Pet Pasaport Ücreti 2023 

Peki pet pasaport ücreti 2023 ne kadar? Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen pet pasaport ücreti 2023 yılında 2.389,66 TL olarak belirlenmiştir. 

Yorum ekle