Kuşadası tatil seçenekleri her zaman çok popüler olmuştur. Kuşadası gezilerinin bu kadar çok sevilmesinde bu şirin ilçenin İzmir ve Aydın gibi noktalara yakınlığı da etkili. Peki, iş için ya da tatil için yolunuz düşerse sadece denize girmekten çok daha fazlasını bulabileceğiniz Kuşadası’nda gezilip görülecek neler var? Yolcu360 ekibi, sizin için keyifli bir Kuşadası gezi rehberi hazırladı. 🙂
İçindekiler
Kuşadası Gezi Rehberi
Kuşadası, Ege Bölgesi’ndeki Aydın şehrine bağlı olan ve Ege Denizi’ne de kıyısı bulunan, bundan yaklaşık olarak 60 sene öncesine, 1960’lara dayanan turizmiyle ünlü olan bir ilçedir. İlçenin nüfusu yaklaşık olarak 100.000’dir.
Kuşadası Tarihçesi
Kuşadası’nı ilk önce kimlerin kurduğu ve nasıl kurduğu tam olarak bilinmemektedir. Fakat bilindiğine göre, bu bölgeyi M.Ö. 3000 dolaylarında Lelegler, M.Ö. 12. yüzğyılda Aioller, M.Ö. 9. yüzyılda İonlar himayesi altında tutmuşlardır. İonlardan sonra bölge İonya ile sık sık savaşan Lidya’nın hakimiyetine girmiş, daha sonra Anadolu’nun tümüyle birlikte Pers hakimiyeti altında bulunmuştur. Takip eden yıllarda, Büyük İskender’in bölgeye gelmesi ile Pers hakimiyeti kalkmış, daha sonra Seleukoslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, bazı beylikler e Osmanlı Devleti bu bölgeye hükmetmiştir.
Kuşadası Hakkında Bilgiler
Kuşadası isminin, adanın şeklinin bir kuş başına benzemesinden geldiği söylenmektedir. Günümüzde popüler olan pek çok yerleşim yeri 1980’lerden sonra ün kazanmış olan Türkiye’de turistik faaliyetler açısından en eski yerleşim yeri olduğu söylenir. Aydın iline bağlı olan Kuşadası ilçemiz, ilk turizm merkezlerimizden biri olup çokça turisti ülkemize çekmektedir. Turizmin başlangıcı 1960’lı yıllara kadar dayanmaktadır. İlk kruvaziyer gemi turizmi burada başlamıştır. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turist sayısı ile 110 bin civarı olan yerli nüfus ile beraber 2 milyon kişiyi geçmektedir.
Kuşadası’nda Gezilecek Yerler
Kuşadası binlerce yıllık tarihi ve doğal güzellikleri ile bize keşfetmeye hazır onlarca yer sunuyor. Bu sebeple burada bu yerlerin ancak bir özetinden bahsedebileceğiz, maalesef. Öncelikle Kuşadası’nın mavi bayraklı plajlarına uğramanız, o suyun tadını çıkarmanızı önerelim sizlere. Bunun yanında yine bir doğal harika olan Kuşadası Tabiat Parkı’nı da görmeden dönmemelisiniz.
Tarihi noktalardan bahsedecek olursak, her ne kadar Kuşadası’nda bulunmasa da Kuşadası’na pek yakın olan, kuruluşu bundan 8000 yıl öncesine uzanan Efes Antik Kenti’ni ziyaret etmelisiniz. Tarihi bu kadar eskiye dayanan bir şehir olarak zaman içinde pek çok değişime uğramış ve ona bu son hali Büyük İskender döneminde verilmiştir.
Sonrasında 19. yüzyılda keşfedilmiş olan ve keşfedildiğinden bu yana, Hz. Meryem’in cennete uğurlanmadan önce Aziz John tarafından getirildiği ev olduğuna inanıldığından Katolikler tarafından sürekli hac ziyareti için kullanılan bu yer, Meryem Ana Evi de görülmesi gereken yerlerden biri.
Son olarak, Kuşadası’nın simgesi haline gelen Güvercinada’yı da ziyaret etmeyi unutmamalısınız.
Mavi bayrak almış denizleriyle ünlü Kuşadası turistlerin çokça ziyaret ettiği bir ilçemiz olarak yer almaktadır. Özellikle yaz aylarında denize girmek için Ege Bölgesi’nin en çok sevilen ve tercih edilen tatil beldelerinden biri olarak yer almaktadır.
Düşük nem oranı ile bunaltmayan güzel bir tatil merkezi olarak yer alan Kuşadası’nda plajlar genel olarak ücretsiz, bazı plajlarda şezlong ve şemsiye kullanmak için ayrıca ücret talep edebiliyorlar. Kuşadası’nda denize girilmesi gereken yerler nerelerdir? Burada yer alan koylar ve plajlar nasıldır? İnceleyelim.
Pygela Plajı (Kuştur Plajı)
Kuşadası’nın halka açık plajlarından birisidir. Yakınında bilinen birçok tatil köyü bulunmaktadır. Antik dönemde Pygeia Antik Kenti bulunduğu için buraya Pygela Plajı adı verilmiştir.
Kuşadası Güvercinada Plajı
Güvercinada Kalesi’ne doğru ilerlerken yolda sol taraftan denize girebilirsiniz, ancak burası biraz kayalık bir bölge. Bu sizi rahatsız etmezse Güvercinada manzarası ile birlikte yüzebilirsiniz.
Kuşadası Yılancı Burnu Plajı
Güvercinadası Kalesi manzaralı Yılancı Burnu Plajı bazı kulüplerin işlettiği plajlarda denize girmek isteyenlerin bir tercihi. Bu kulüpler geceleri gece kulübü olarak işletilirken, gündüzleri ise plaj olarak kullanılmaktadır.
Kuşadası Kadınlar Plajı
Osmanlı döneminde sadece kadınlar kullandığı için Kadınlar Plajı olarak bilinen bu plaj Kuşadası’nın en ünlü plajıdır. Cadde üzerinde yer aldığı için yemek yerlerine yakınlığı çok kolaydır. Merkeze yakın olduğu için yaz döneminde oldukça kalabalık olur. Halk plajı olduğu için giriş ücretsizdir fakat en başta söylediğimiz gibi şezlong ve şemsiyeden ayrıca ücret talep edilir.
Kuşadası Yeşil Plaj
Palmiye ağaçları eşliğinde yüzmenize olanak sağlayan küçük ve şirin bir yerdir Yeşil Plaj. Tertemiz, masmavi denizi ve tane tane kumlarıyla mavi bayraklı bir plajdır.
Kuşadası Sevgi Plajı
Sevgi Plajı, yaklaşık 12 km’lik uzun ve geniş bir plajdır. Bir ucu Güzelçamlı Ulusal Parkı’na, diğer ucu Kuşadası Yavansu Mahallesi’ne kadar uzanır. Sahil boyunca koşu yapabileceğiniz uzunca bir yol bulunmaktadır. Dilerseniz bisiklete binerek gezintiye çıkabilirsiniz. Hafta içi diğer plajlara göre daha sakin bir havası olsa da, mangal ve piknik yapılabildiği için hafta sonları günübirlikçilerin akımına uğrar.
Kuşadası Güzelçamlı Milli Parkı
Kuşadası merkezden 23 km uzaklıkta yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda denize girebileceğiniz birkaç koy bulunuyor. Milli park sınırları içinde olduğunuz için gerek yaya, gerekse araçlardan ücret talep ediliyor. Kalamaki koyları olarak bilinen bu koylar İçmeler Koyu, Aydınlık Koyu, Kavaklıburun Koyu, Karasu Koyu olarak adlandırılıyor. Bu koylar günübirlikçiler tarafından çokça seviliyor.
Kuşadası Pazarı
Haftanın belli günleri kurulan pazar, bu bölgede yetişen taze sebze ve meyveyi bulabileceğiniz en iyi alışveriş noktasıdır. Pazarda yine bölgede üretilen süt ürünlerini ve Ege Denizi’nin sunduğu zengin balık çeşitlerini bulabilirsiniz. Bu güzel turistik ilçemizden ayrılmadan önce pazardan bu bölgede ünlü olan turunç, narenciye ve incir reçellerinden satın almayı unutmamalısınız.
Kuşadası’nın Nesi Meşhur?
Kuşadası her şeyden önce turistik faaliyetleri ve turizmin beslendiği doğal güzellikleri ile meşhur. Bunların yanında bu bölge, çok ciddi bir kültürel mirasın yanında Avrupa’nın en büyük golf sahasına sahip olma gibi sıra dışı öğelere de sahip. Ayrıca portakal ve turunç bahçeleri de ünlü. Hatta pek çok yazlık tatil sitesinin adı ya portakal sitesi ya da turunç sitesi…
Kuşadası’nda Ne Yenir?
Bir sahil yerleşkesi olarak Kuşadası’nda balık yemeniz elzemdir. Ardından size o yörelerin incirini tatmanızı ve teleme tatlısını denemenizi tavsiye ederiz. Kuşadası pazarında da farklı otlar bulabilirsiniz. Elbette portakal ve turunç da yemelisiniz.
Kuşadası İzmir Arası Ne Kadar?
Çoğu turist Kuşadası’nı İzmir ili sınırlarında olduğunu sanıyor olsa da, Aydın ili içinde yer alan bu ilçemizin İzmir’e olan uzaklığı 90 km. Selçuk ilçesine 21 km, Bodrum ve Çeşme ilçelerine 157 km uzaklıktadır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 65 km uzaklıktadır.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile Kuşadası’na ulaşabilirsiniz.
Kuşadası Kiralık Araç Seçenekleri
Kuşadası kiralık araç seçenekleri için Yolcu360’ı kullanabilirsiniz. Yolcu360’ın araç listeleme sayfasından Aydın- Kuşadası ya da sadece Kuşadası seçeneğini işaretleyerek hızlıca müsait araç listesine erişebilir ve aracınızı kiralayabilirsiniz.
Kuşadası dan Aydın Minibüs Seferleri bilgilerine ulaşmak için Tıklayınız.