Yolcu360 Blog
kuru-kahveci-han
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kuru Kahveci Han Gezisi: Tarihi, Nerede, Nasıl Gidilir?

Kuru Kahveci Han Gezisi: Tarihi, Nerede, Nasıl Gidilir?

Hanlar Selçuklu ve Osmanlı sivil mimari yapıtlarının başında geliyor. İki çeşit han var. Bunlardan ilkine Menzil deniyor ve yol üzerindeki yerlerde ticari kervanların ve yolcuların konaklaması için yapılıyor. Bir diğeri ise şehir içinde yer alıyor ve tamamen ticari amaçla inşa ediliyor. Bir nevi eski zamanların alışveriş merkezleri diyebiliriz. Bu hanlardan biri de Kuru Kahveci Han.

Hanlar yapıldığı dönemlerle ilgili bizlere kültürel bilgiler sunuyor. Bu nedenle kültürel gezilerimizin uğrak yerleri oluyorlar. İstanbul’da bulunan hanlar için İstanbul’un Tarihi Hanları: Geçmişten Günümüze yazımıza göz atabilirsiniz.

Kuru Kahveci Han Gezisi

Kuru Kahveci Han hem kahve hem de tarihi gezi seviyorsanız tam size göre! Kahve kokuları eşliğinde 20. yüzyılın gözde hanı; Kuru Kahveci Han’a yolculuğumuz başlıyor.

Kuru Kahveci Han Nerede?

kuru-kahveci-han

İstanbul denilince ilk akla gelen yerlerin başında Eminönü geliyor. Kuru Kahveci Han da Eminönü’nde yer alıyor! Geze geze gidebileceğiniz han, Mısır Çarşısı’na paralel uzanan Tahmis Caddesi ile Çiçek Pazarı Sokağı’nın kesiştiği noktada yer alıyor. Hanın güzelliğinin yanı sıra kahve kokusunu yoğun bir şekilde duyabileceğiniz Tahmis Caddesi’nde yürümek ve hanı dolaştıktan sonra rengarenk çiçeklerle dolu Çiçek Pazarı Sokağı’ndan çıkmak bu geziyi daha da güzelleştiriyor.

Tahmis Caddesi’nin adı da sokakta bulunan kahvecilerden ve handan geliyor. Osmanlı zamanında, tahmis kelimesi Arapça kavrulmak anlamına geliyordu. Dolayısıyla caddeye Tahmis Caddesi, hana da kahvenin kavrulduğu, çekildiği yer anlamına gelen Tahmishane deniyor.

Sanılanın aksine Kuru Kahveci Han’ın içerisinde kahveci bulunmuyor. Hanın sokağa açılan mağazasında bulunan İhsan Kurukahvecioğlu Halefleri hariç 🙂 Tüm bu güzel kahve kokuları İhsan Kurukahvecioğlu Halefleri ve sokakta bulunan kahvecilerden geliyor. Hanın az ilerisinde yer alan Kurukahveci Mehmet Efendi de sokağa yayılan enfes kahve kokuların başlıca kaynağı oluyor. Dilerseniz gelmişken İhsan Kurukahvecioğlu Halefleri’nden ya da Kurukahveci Mehmet Efendi’den kahvenizi alabilirsiniz. Ama bilmeniz gereken iki şey var. Birincisi kahve almak için oluşan sıralar. İkincisi ise bu güzel sokak gün içerisinde oldukça kalabalık. Çok kalabalık olmadığı saatlerde gelmek istiyorsanız öğleden önce gelmeyi tercih edebilirsiniz.

Kuru Kahveci Han Gezisi: Tarihi

Kuru Kahveci Han bir diğer adıyla Kourou Kahvedji Han 1912 yılında İhsan Kurukahveci tarafından yaptırılıyor. Ancak uzun yıllardır han ve çevresinde bulunanlar, Mehmet ve İhsan Kurukahveci’nin hem akraba hem de ortak olduğunu, hanı birlikte yaptırdıklarını ancak ortaklıkları bozulunca mülkün İhsan Kurukahveci’de isim hakkının ise Mehmet Kurukahveci’de kaldığını söylüyor.

İlk zamanlarından bu yana tüccarlara ev sahipliği yapan Han, 20. yüzyıl mimarisi örneklerinden olması ile “korunması gereken tarihi eser” olarak tescilleniyor.

İhsan Kurukahveci kimdir?

kuru-kahveci-han-1

İhsan Kurukahveci’nin babası Osman Nuri Efendi babasından dükkanı devraldı. Kahve ticaretini devam ettirmek için 1912 yılında Kurukahveci Han’ı yaptırdı. Oğlu, İhsan Kurukahveci, de eğitimini yurtdışında tamamladıktan sonra İstanbula döndü kahve ticaretine başladı. Bugün, 150 yıllık aile geleneğini İhsan Kurukahvecioğlu Halefleri adıyla hala devam ettiriyor.

Kuru Kahveci Han’ın Yapısı

Kuru Kahveci Han’ın yapısından bahsedecek olursak; öncelikle giriş ve zemin katı da dahil beş kattan oluşuyor. Girişte bir avlu var. Genel yapısı ince – uzun dar bir dikdörtgeni andırıyor. Hanı dolaşırken zemindeki çinileri incelemeyi de unutmayın 🙂

Kırık hatlı yapısı sayesinde Han’ı sokağın iki yanından da rahatlıkla görebiliyorsunuz. Hanın önüne geldiğinizde görebileceğiniz Kourou Kahvedji Han yazısı, giriş kapısının üzerinde bulunan mermerde yer alıyor. Kourou Kahvedji Han yazısının yanında Arap harfleriyle yazdıkları hali de var. Kurukahveci Han’ın neden Kourou Kahvedji Han olarak yazdıklarını merak ediyorsanız, bunun sebebi harf devriminden önce inşa edilmiş olması. Osmanlıca bilmeyen yabancıların da anlayabilmesi için Osmanlıca’yı Latin harfleri ile yazmak o zamanlarda sık rastlanan bir durum.

Yapıldığı yıldan bu yana tuhafiyeci, komisyoncu, kürk ve deri tüccarı, avukat, kağıt, çay, cam eşya, ithalat ve ihracatçılar gibi çeşitli meslek grupları bu handa hizmet veriyordu. Ancak İstanbul’un işgalini de büyük depremleri de gören han haliyle yıpranmış durumda. Bu yüzden 110 yıllık han, bugün giriş ve birinci katı haricinde depo olarak kullanılıyor. Giriş kapısının solunda bulunan büyük dükkan ise ilk günden bu yana Kurukahveci İhsan Efendi tarafından İhsan Kurukahvecioğlu Halefleri adıyla kahve satışına devam ediyor.

Uzun yıllardır işleyen hanın kiracıları da uzun yıllardır oradalar. Kapısından girdiğiniz bir dükkanın en az 20 yıldır orada olduğunu ve bu sürenin 50 yıla kadar çıktığını biliyor muydunuz?

Handa neler bulabilirsiniz, gelin bakalım!

Dilek Züccaciye

Seren Toptan – Perakende (Çay, kahve ve dondurma çeşitleri)

Furkan Kırtasiye ( Toptan okul defteri ve büro malzemeleri)

Acarlar Toptan – Perakende  (Temizlik, gıda, ambalaj malzemeleri)

Ve tabii ki İhsan Kurukahvecioğlu Halefleri

Çay Asansörü

Kurukahveci Han’ın zemin katında bulunan çay ocağı üst kattakilerin de çaya kolay ulaşabilmesi için çay tepsisini kendi yaptıkları asansör sistemini kullanıyorlar. Bir çay alır mıydınız?

Han gezimizin ardından kahve kokusunu takip ederek bir başka hana, Beta Yeni Han’a varıyoruz. Beta Yeni Han, Osmanlı döneminde Türk Kahvesi’nin ilk kavrulduğu yer olması ve enfes kahve ve çayları ile gezimizi taçlandırıyor. Beta Yeni Han’ın meşhur Türk kahvesini denemeye ne dersiniz?

İstanbul’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle