Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Kotor / Kotor Gezilecek Yerler / Karadağ

Kotor / Kotor Gezilecek Yerler / Karadağ

Balkanların en güzel ülkelerinden biri… Arnavutluk, Sırbistan, Hırvatistan ve Kosova ile komşu olan Karadağ‘ın her yeri bize farklı bir güzellik sunmakta. Ülke; dağları, körfezi, mimari yapıları ve doğal güzellikleri ile adeta bizi kucaklamakta. Bu güzel ülkenin en güzel şehirlerinden biri de Kotor.

Kotor,  Kotor Körfezi’ndeki en büyük yerleşim yeri olmasının yanı sıra aynı zamanda bölgenin kültürünü tam anlamıyla yansıtan bir şehir. Ortaçağ’dan kalma yerleşim yerler arasında bulunan Kotor’u gezerken, şehrin değişik atmosferinden etkilenmemek elde değil. Hatta siz fark etmeden şehrin büyüsüne kapılacaksınız. Kotor gezilecek yerler için şehre geldiğinizde şarjınızın tam olduğundan emin olmanızı şiddetle hatırlatırız. Çünkü masalsı bir mimariye sahip olan şehri, Kotor turu kapsamında gezerken fotoğraf çekmeden duramayacaksınız. 🙂

Kotor Old Town (Stari Grad)

Kotor Körfezi’ni tepeden gören manzaranın son zamanlarda Instagram’da en çok karşılaştığınız resimlerden biri olduğu konusunda sizinle iddiaya girebilirim. Biliyorum belki aynı kareyi, aynı açıdan defalarca görmekten sıkıldınız. Fakat üzgünüm, buna katlanmak zorundasınız. 🙁

Çünkü, Karadağ’ın en güzel seyahat destinasyonlarından biri olan Kotor, insanın içine öyle bir coşku tohumu ekiyor ki, bu meşhur manzaranın bir parçası olmak, onu fotoğraflayarak anılarınızın bir parçası yapmak kaçınılmaz bir durum oluyor. O yüzden size düşen şikayet etmek değil, Kotor gezisi için plan yapmaya başlamak. 🙂

Üstelik burası sadece Kotor Körfezi’ne tepeden baktığınız o meşhur manzarası ile cezbetmiyor seyahat severleri. Burası dünya gözü ile göreceğiniz en güzel ortaçağ kasabalarından biri.

Stari Grad’ın kapısından içeri adım attığınızda ne demek istediğimi zaten çok net anlayacaksınız ancak gitmeden önce kafanızda birazcık da olsa bir şeyler canlansın diye bu yazıda elimden geleni ardıma koymayacağım. Çünkü, her gezginin, UNESCO tarafından hem doğal hem de tarihi miras olarak tescillenmiş olan Kotor’u bir gün mutlaka görmesi gerektiğini düşünüyorum.

Kotor’da Gezilecek Yerler

Kotor’da gezilecek yerler için aşağıda birkaç tarihi bina sıralayacağım ancak onlara geçmeden önce burada yapmanız gereken en önemli şeyi söylemem lazım. Yazının başında da belirttiğim gibi Kotor bir ortaçağ kasabası. Yani aslında buranın her köşesi tarih. O yüzden venedik mimarisi ile inşa edilmiş evlerin arasındaki sokaklarda boş boş dolaşmak Kotor’un olmazsa olmazlarından. Bunun hakkını verdikten sonra Kotor’da gezilecek yerlere geçmenizi tavsiye ederim.

  • Giovanni Kalesi

Biliyorum o meşhur fotoğraftan siz de çekinmek istiyorsunuz. Ancak bunu yapabilmek için önce baya bir efor sarf etmeyi göze almanız lazım. Zira kaleye çıkabilmek için yaklaşık 1300 basamaklı bir merdiveni tırmanmanız gerekiyor. Tamam tamam hemen gözünüz korkmasın. Yarı yolda bulunan kilisenin biraz yukarısından da harika fotoğraflar çekinebilirsiniz.

Tamam gözü kararttım, çıkacağım o merdivenleri diyorsanız iki tüyom var. Birincisi, özellikle yaz aylarında öğlen vaktine kalmayın. Aşırı sıcak oluyor. İkincisi, 8 euro’luk giriş ücretini ödemek istemiyorsanız gün doğumu ile birlikte harekete geçin. Girişte kimsenin olmama ihtimali yüksek oluyor.

  • Saat Kulesi

Kotor Old Town’ın hemen girişinde bulunan saat kulesi, kasabanın en eski yapılarından biri. Ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmese de son 300 yıldır bakımı aynı aile tarafından yapılıyormuş. İçine girip gezemiyorsunuz ancak önünde güzel bir fotoğraf çekinmeniz için hiçbir engel yok.

  • St. Tryphon Katedrali

Old Town’ın en görkemli yapılarından biri olan St. Tryphon Katedrali, burada yaşayan Hırvat Katoliklerinin ibadet yeri. Kasabanın en arka bölümünde yer alan geniş meydanın tam ortasında bulunan bu kilisede Aziz Trifon’un kemikleri sergilendiği için, estetik güzelliği ve tarihi öneminin yanında Katolik Hristiyanlar için de ayrıca önemli bir yer.

  • Maritime Museum

Eh böylesine tarih dolu bir bölgede yer alan gezilecek yerler arasında müze olmasaydı ayıp olurdu. O yüzden, her ne kadar denizcilik müzesi olarak bilinse de içerisinde Kotor’un tarihsel ve kültürel geçmişine dair eşyalar ve belgelerin de sergilendiği Maritime Museum Kotor’da gezilecek yerler listesinde yer almayı hak ediyor.

Kotor’da Gezilecek Diğer Yerler

Yukarıda anlattıklarım Kotor’un Stari Grad yani eski şehir (old town) olarak bilinen yerleşim yerinde bulunan görülecek noktalardı.

Ancak internetten Kotor’a seyahat etmekle ilgili bir şeyler arattığınızda karşınıza daha farklı yerler de çıkıyor, biliyorum. Onlar Kotor Körfezi’nde gezilecek yerler. Yine de buradan da körfezde görebileceğiniz diğer noktaları söyleyeyim: Perast, Our Lady Of Rocks, Dobrota ve Budva.

Perast, Our Lady Of Rocks, Dobrota ve Budva hakkında detaylı bilgi almak için Karadağ gezilecek yerler yazısına tıklayabilirsiniz.

 

Yorum ekle