Hem doğal güzellikleri hem de Ortaçağ mimarisi ile bezeli şehirleriyle her seyahat severin bir gün mutlaka görmesi gereken efsane bir ülke Karadağ. Karadağ gezilecek yerler bağlamında Türkiye’den turistik amaçla gidilebilecek en iyi destinasyonlardan biri olduğu kesin.
Şimdi iki dakikalığına bir tatilden ne istediğinizi düşünün. Aradığınız deniz ise eğer, dibine kadar Adriyatik. Doğayla iç içe olmaksa mükemmel manzaralarla sizi karşılayan Kotor Körfez’i. Tarih isterseniz masallardan fırlamış gibi duran Budva Old Town (eski şehir) ile tam bir Ortaçağ ülkesi… Her köşesi bambaşka bir çekiciliğe sahip olan Karadağ’ın en güzel yerlerinden bir diğeri ise Perast. Nasıl desek, böyle bir aşk şiiri gibi… Mutlu sonla biten bir hikaye gibi… Karadağ gezilecek yerler, kelimelerle anlatılmaya yetmiyor ama görünce kalp eriten gibi bir güzelliğe sahip burası.
Üstüne bir de Türkiye’den vizesiz ülkelerden biri. E daha ne olsun? Tüm faktörler, Karadağ gezilecek yerler için tatil imkanlarını bize adeta altın tepside sunuyor. 🙂 Bu arada, Karada yakında AB’ye üye olacağı için buralara da Schengen vizesi gelecek. Elinizi çabuk tutun deriz.
Budva Old Town’ı ve Perast’ı, Karadağ gezilecek yerler kapsamında gezdik, gördük. Bununla da kalmayıp sizler için Karadağ gezi rehberi yazısı hazırladık. E gerisi size kaldı, hadi Karadağ’a ! 🙂
Budva Old Town (Stari Grad)
Karadağ, ülkemizden yurt dışına yapılan seyahatlerde son zamanlarda turistik anlamda en çok tercih edilen Avrupa ülkelerinden birisi. Engin dağları, seyrine doyum olmaz körfezleri ve Ortaçağ’dan kalma old town’ları (eski şehir) ile bu popülaritesinin hakkını fazlasıyla veren Karadağ’ın en gözde yerleşim yerlerinden biri ise hiç şüphesiz Budva Old Town City.
Masmavi Adriyatik Denizine komşuluk yapan kıyıları, yemyeşil doğası ve Orta Çağ’ dan kalma eski taş binalarıyla Karadağ gezilecek yerler kapsamında bulunan bu güzel şehir, adeta kartpostallardan fırlamış gibi bir görüntü bırakıyor ziyaretçilerinin benliğinde. İnsan bakmaya, gezmeye, kendini Orta Çağ’da yaşayan biri gibi hissetmeye doyamıyor burada.
Üstelik, her ne kadar eski şehir bölgesi olsa da, Budva’nın Stari Grad olarak adlandırılan bölgesinin dışında da oldukça renkli ve hareketli bir şehir hayatı var. Uçsuz bucaksız plajları ve gece hayatının kalbinin güm güm attığı gece kulüpleri bu durumun en önemli kanıtlarından.
Neyse efendim uzun lafın kısası Karadağ gezilecek yerler, denizi ve tarihi dokusu ile bir taşta iki kuş vurmak, tatil ile kültür gezisini tek bir seyahatte aradan çıkarmak isteyenler için adeta biçilmiş kaftan.
- Budva Old Town Nasıl Bir Yer?
Karadağ gezilecek yerler listesinde bulunan Budva Old Town, adı üstünde olduğu üzere tarihi değeri fazlasıyla yüksek bir yerleşim yeri. İçerisinde barındırdığı bir çok önemli değer sayesinde turistlerin de Karadağ gezilecek yerler için ilk durağı. Burası zengin tarihi geçmişi sayesinde içerisinde barındırdığı gezilecek yerleri ile tek başına ele alınması gereken bir yer. İçerisinde bulunan restoranları, kafeleri ve harika kareler yakalayabileceğiniz özel noktaları ile de surlarının dışında bulunan Budva’dan çok daha farklı bir dünya.
Kısacası şehrin daracık taş sokaklarında kaybolmak ve her köşe başında karşınıza çıkabilecek tarihi noktalarını gezmek buranın olmazsa olmazlarından. Budva Stari Grad içerisinde gezilecek en önemli yerler ise kilise, manastır, Budva Müzesi ve Budva Kalesi. İşte şehrin bir yanı böyleyken diğer yanı ise yazlık evlerin yükseldiği, kentleşen daha modern bir yapıya sahip.
Budva gezilecek yerler
Karadağ gezilecek yerler arasında yaklaşık 12.000 nüfusa sahip küçük ama modern bir şehir olan Budva, yürüyerek birkaç saatte içerisinde her yerini turlayabileceğiniz harika seyahat noktası. Küçük olması sizi endişeye düşürmesin, Karadağ gezilecek yerler konusunda bekleyeceğiniz hemen hemen her şeyi karşılayabilecek güzellikte harika bir yer burası.
İster deniz – kum – güneş, ister tarihi doku, ister eğlence, ister manzara… Yani ne ararsanız var, hiç merak etmeyin. Boşuna her yıl milyonlarca turist ağırlamıyor buralar. 😊
Budva, ekonomik anlamda da misafirlerinin yüzünü güldüren, uygun fiyatlı bir şehir diyebiliriz. Hatta bunu para birimi euro olmasına rağmen gönül rahatlığı ile söyleyebiliyoruz. Gerisini siz düşünün artık. Yani, son zamanlarda ülkemizdeki euro ve usd kurları yüzünden seyahat edeceği ülkelerin sıralamasını değiştirenler Karadağ’ı gönül rahatlığı ile biraz daha yukarılara taşıyabilirler.
Ulaşım konusunda ise şehir içerisinde pek bir sıkıntı yaşamayacağınızı söyleyebiliriz. Zaten hemen her yere yürüyerek gideceksiniz. Ancak şehirler arası ulaşıma geldiğimizde işler biraz değişiyor. Ülkenin hemen her noktasına Budva’dan ulaşım var ancak otobüsler (hemen her balkan ülkesinde olduğu gibi) oldukça eski ve konforsuz. Özellikle yaz aylarında klima yoksa hiç çekilmiyor.
Bu durumda taksi ile ulaşıma yönelebilirsiniz ancak o da biraz pahalı. Yine de taksi kullanmanız gerekir ise taksimetreyi mutlaka açtırın. Sözlerine pek güvenmeyin, pazarlık edip de bir yere gitmeye kalkmayın deriz. Yolculuk bitince su koyverip, fazla para isteyip sizi zor durumda bırakıyorlar, bir de taksicilerin bazıları fazla agresif, bizden söylemesi. Araç kiralamak ise bunların hepsini bir kenara bırakıp kafanız rahat bir şekilde gezmenizi sağlayacak oldukça mantıklı bir seçenek. 👍🏻
Perast Gezi Rehberi
Kasabanın hemen girişinde sizi karşılayan 55 metre yüksekliğindeki saatli çan kulesi, gotik mimari ile inşa edilmiş binaları, Kotor Körfezi’nin hemen kenarına kurulmuş şirin restoranları, karşısında duran Our Lady Of The Rocks ve St. George adalarıyla Perast, bir önceki paragrafta hayalini kurdurduğum kasabanın gezgin sözlüğündeki tam karşılığı aslında.
- Karadağ gezilecek yerler için Perast’a nasıl gidilir?
Perast bu körfeze adını veren Kotor’un 15 dakika kadar ilerisinde kalıyor. Kotor’dan buraya hem deniz yoluyla hem de kara yolu ile ulaşmak mümkün. Deniz yolunu tercih ederseniz eğer birkaç saatlik turlardan birine katılıp hem körfezi gezebilirsiniz hem de Perat’ta yarım saat dolaşma imkanınız olur.
Özel araçla gitmek de güzel bir seçenek. Çünkü Kotor Körfezi’ndeki araba yolu belki de en keyifli sürüşü yapacağınız yollardan biri olabilir. Her virajdan sonra bir öncekinden daha güzel bir manzara ile karşılaşmak gerçekten harika bir duygu. Tabi manzaranın büyüsüne kapılıp tedbiri elden bırakmamak kaydıyla. 🙂
Perast gezilecek yerler
- Sveti Nikola Kilisesi
Burası Perast’ta ilk dikkatinizi çekecek yer olacak zaten. Çünkü yazının başında da bahsettiğim gibi Sveti Nikola Kilisesi’nin tam 55 metre uzunluğunda bir çan kulesi var. Karadağ gezilecek yerler arasında bulunan ve 17. yüzyılda inşa edilmiş bir Katolik Kilisesi olan Sveti Nikola’yı bugünkü gezginlerin gözünde bu kadar popüler yapan çan kulesi ise 18. yüzyılda eklenmiş.
1 Euro karşılığında kuleye çıkabiliyorsunuz ki bunu yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü en tepeye vardığınızda sizi enfes bir manzara bekliyor olacak. Yani buraya mutlaka vakit ayırın.
- Perast Şehir Müzesi
1700’lü yıllardan kalma bir malikane içerisinde sergilenen eserlerden oluşan şehir müzesi, Karadağ gezilecek yerler arasında. Sadece Perast’ın değil bölgenin tarihi geçmişine de ışık tutuyor. Arkeolojik kazılardan elde edilenler yerine daha çok yerel halkın müzeye bağışlandığı eserlerin sergilendiği müzenin giriş ücreti 2.5 Euro.
Perast’ın efsanevi adası: Our Lady Of The Rocks ve St. George Adası
Karadağ gezilecek yerler listesinde yer alan bu minik ada 600 yıl önce insan gücü ile inşa edilmiş. Bir diğer adı da Kayaların Leydisi. İkinci ada ise Our Lady Of The Rocks’ın hemen karşısında yer alan, içinde bir manastıra ait kilise ve çan kulesinin bulunduğu St. George Adası.
Ziyarete açık olan ve Karadağ gezilecek yerler kapsamında bulunan Our Lady Of Rocks adasının içinde de bir adet kilise var. Dilerseniz kilisenin içine de girebiliyorsunuz. Kilisenin hemen arkasında ise çeşitli tarihi eşyaların sergilendiği bir müze bulunuyor. Müzede Perast tarihi ile ilgili geniş bilgiler edinebiliyorsunuz.
Buranın asıl olayı ise manzara. Denizin tam ortasında durup Kotor Kötfezi’nin güzelliklerini seyre dalmaktan bahsediyoruz. O yüzden Our Lady Of The Rocks, Karadağ gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunmalı. Peki kim, neden denizin ortasına yapay ada ada kondurarak bir kilise inşa etmek istemiş derseniz eğer onu da kısaca anlatalım. Kilisenin yapılış hikayesi bir efsaneye dayanıyor:
Efsaneye göre denizden dönen iki balıkçı adanın olduğu yerdeki tepecikte bir ışık görürler. Yaklaştıklarında ise bunun ışık değil Meryem Ana heykelciği olduğunu fark ederler. Heykelciği alıp anakaradaki kiliseye götürürler ancak o gece heykelcik kaybolur ve yine alındığı yerde, denizdeki tepecikte bulunur.
Bu olayın üzerine Perastlılar buraya kilise yapmaya karar verirler. O günden sonra denize çıkan bütün balıkçılar o tepeciğe bir taş atar ve Our Lady Of Rocks adası oluşur. Heykelciğin bulunmasından 32 yıl sonra yani 1484 yılında adaya bir ibadethane yapılır. 1600’lü yıllarda bölgeyi ele geçiren Venedikliler tarafından da 1630 yılında Kilisenin yapımı tamamlanır.
Karadağ’ın masalsı şehri Kotor hakkında bilgi almak için Kotor / Kotor gezilecek yerler / Karadağ yazısına tıklayabilirsiniz.
Add comment