Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Roma Gezilecek Yerler / Roma Müzeleri

Roma Gezilecek Yerler / Roma Müzeleri

Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya ile komşu olan İtalya, en güzel Akdeniz ülkelerinden biri. Tarih kokan sokaklarıyla ve nefis mutfağı ile yurt dışı gezileri için akla ilk gelen yerler arasında. Sanatın, modanın ve tarihin adresi olan İtalya, her şehrinde ayrı bir cazibeye sahip. Bu ülkenin şehirleri arasında en çok göze çarpan yer ise tabi ki Roma. Tiber ve Aniane nehirleri arasında bulunan Roma, her ne kadar aşk şehri olarak aklımızda yer edinse de, sayısız tarihi yapıya sahip.

Roma Gezilecek Yerler

Sadece İtalya’nın değil dünyanın en güzel şehirlerinden biri Roma. Zengin tarih ve sanat eserlerinin yanı sıra tadına doyulmaz lezzetler ile Roma gezilecek yerler için unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşamaya ne dersiniz? Boşuna “Aşıklar Şehri” denmiyor Roma’ya. İsmini tersten okuduğunuzda “Amor” yani “Aşk” anlamına gelmesi de hoş bir tesadüf. Hadi gelin hep birlikte İtalya’nın büyülü başkenti Roma gezilecek yerler için keşfe çıkalım.

Roma gezilecek yerler kapsamında seyahatinizi planlarken buraya en az 3-4 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim. Şehirde gezip görülecek sayısız yer var. Vakti kısıtlı olanlar için en önemli yerleri listeledim, eğer daha geniş zaman ayırabilirseniz listeyi kendinize göre uzatabilirsiniz.

Vatikan

Dünyanın en küçük devletinde keyifli bir tura çıkmaya ne dersiniz? Roma’ya geldiğinizde en az yarım gününüzü Vatikan’a ayırmanızı öneririm. Çünkü Vatikan’ı görmeden Roma’dan dönmek büyük kayıp olur. Daha önce şehir içinde devlet görmüş müydünüz? Paha biçilemeyen sayısız eserin yer aldığı Vatikan 1929 yılından bu yana Roma’da bağımsız bir devlet konumunda. Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan Vatikan Papa tarafından yönetiliyor. Yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı Vatikan yılda milyonlarca turistin ziyaret ettiği bir yer.

Vatikan aynı zamanda Avrupa’nın en küçük devleti. Yüz ölçümü sadece 0.44 km2. Aziz Petrus Meydanı (Piazza San Pietro), Aziz Petrus Bazilikası ve Sistina Şapeli’nin de yer aldığı Vatikan Müzeleri buradaki en önemli ziyaret noktaları.

  • Aziz Petrus Meydanı

Vatikan’a girmeden önce karşınıza bu devasa meydan çıkacak. 17. yüzyılda Bernini tarafından tasarlanan Aziz Petrus Meydanı Papa’nın halka seslendiği meydan olarak biliniyor. Burası yaklaşık 300.000 bin kişiyi ağırlayabilecek kadar geniş. Meydanın ortasında sizi Mısır dikilitaşı karşılıyor. Yüzlerce Aziz heykeli ile çevrili sütunlar ise meydanı daha da görkemli kılıyor.

Vatikan Gezi Rehberi

  • Aziz Petrus Bazilikası

Vatikan’a geldiğinizde görmeniz gereken en önemli yapılardan biri de Aziz Petrus Bazilikası. 1626 yılında yapımı tamamlanan bazilikanın mimarları arasında Michelangelo da bulunuyor. Bazilikaya sadece dışarıdan bakmakla yetinmeyin, mutlaka içerisini de gezin. Michelangelo imzalı Pieta heykeli burada görebileceğiniz en ünlü eser. Heykel İsa’nın çarmıha gerildikten sonra ölü bedenini kucağında tutan Meryem’i tasvir ediyor. Bazilikayı ziyaret ettikten sonra tüm şehri kuş bakışı görmek isterseniz ekstra ücret ödeyerek kubbenin tepesine tırmanabilirsiniz.

  • Sistina Şapeli

Duvarları ve tavanları tamamen fresklerle kaplı olan Sistina Şapeli Vatikan gezisinin en keyif veren durakları arasında. Sistina Şapeli’nin en ünlü freski hiç şüphesiz Michelangelo’nun eseri olan Adem’in Yaratılışı’dır. Son Yargı freski de kilisenin duvarlarını süsleyen muazzam bir eserdir. Şimdiden uyarmak isterim, içeride fotoğraf ve video çekmek yasak.

Vatikan’a giriş kuralları epey sıkı. Özellikle yaz aylarında kol ve bacaklarınızı açıkta bırakacak kıyafetlerle içeri giriş yapamıyorsunuz. Vatikan’a giriş ücreti yetişkinler için 17 euro. Gün içerisinde yoğunluk fazla olduğu için dilerseniz gece turuna da katılabilirsiniz. Biletinizi gitmeden önce internetten ayırtmanızı tavsiye ederim. Her ayın son Pazar günü Vatikan’a giriş ücretsiz.

Aşk Çeşmesi

Roma denince akla ilk gelen yerlerden biri de Fontana di Trevi nam-ı diğer Aşk Çeşmesi. Baştan söyleyeyim burada kimseler olmadan fotoğraf çekmek isterseniz saatinizi 7’ye ayarlayın:)  Her daim kalabalık olan Aşk Çeşmesi Roma’nın en popüler noktası. Barok mimarisi ile göz dolduran çeşmeye gelmişken siz de geleneğe uyun ve para atıp dilek dileyin. Kim bilir belki dileğiniz gerçekleşir.

Trastevere

Roma gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir diğer nokta Trastevere. Şehri yerlisi gibi yaşamak ve tadına varmak için Trastevere sokaklarında fotoğraf turuna çıkın. Birbirinden güzel kafelerde espresso molası vererek yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Kolezyum

İtalya, Avrupa’nın en fazla ziyaretçi ağırlayan ülkelerin başında geliyor. Köklü tarihi, paha biçilmez sanat eserleri, yüzyıllar öncesinden günümüze miras kalan yapıları ve mide şöleni yaşatan lezzetleri ile İtalya her daim favori yurt dışı rotaları arasında. Söz konusu İtalya olunca akla gelen ilk şehirse hiç şüphesiz Roma. Roma gezilecek yerler için sayısız yer var, içlerinden en önemlisi ise şehrin adeta simgesi olan Kolezyum. Yılda ortalama 6 milyon turistin ziyaret ettiği Kolezyum’u, Roma gezilecek yerler için daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Roma gezilecek yerler için buraya geldiyseniz başınızı nereye çevirseniz tarihi bir yapı ile karşılaşıyorsunuz. İçlerinden en önemlisi ise MS 80’li yıllardan günümüze gelmeyi başaran Kolezyum. Yüzyıllar boyunca gladyatör savaşlarına ev sahipliği yapan Kolezyum dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul ediliyor.

  • Kolezyum Hakkında Bilgiler

Kolezyum hem dünyanın yedi harikasından biri hem de Roma gezilecek yerler için bir simge olarak gösteriliyor. Roma’nın görkemli tarihini gözler önüne seren Kolezyum’un yapımına MS 72 tarihinde başlanmış. İmparator Vespasianus’un isteği üzerine inşasına başlanan Kolezyum MS 80 tarihinde Titus döneminde bitirilmiş. Flavium Hanedanlığı döneminde yapıldığı için orijinal ismi Amphitheatrum Flavium olarak bilinirmiş. Roma İmparatorları’nın yanı sıra halkın da eğlenmesi için gladyatör dövüşlerinin düzenlendiği Kolezyum yırtıcı hayvanların gösterilerine de sahne olmuş. Askeri zafer törenleri de burada kutlanmış.

Yaklaşık 50 bin kişiyi ağırlayacak şekilde inşa edilen Kolezyum zamanla yaşanan depremler ve yangınlar nedeniyle hasar görse de özellikle dış yapısıyla hala görkemini koruyor. Kolezyum’un içerisinde restore çalışmaları devam ediyor. Bu nedenle biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Eğer fotoğraf tutkunuysanız gün batımında yakın saatlerde buraya gelin, nefis kareler yakalayacağınıza eminim. Roma gezilecek yerlerden biri olan Kolezyum gündüz olduğu kadar gece aydınlatmasıyla hayli ilgi çekici. Fırsat bulursanız gece de mutlaka görün.

Kolezyum gezi rehberi
  • Kolezyum Giriş Ücreti

Roma gezilecek yerler için Kolezyum’a sadece dışarıdan bakmak yetmez içerisini de gezeyim derseniz giriş ücreti yetişkinler için 16 euro. Üstelik bu biletle Roma Forumu ve Palatine Tepesi’ndeki antik kalıntıları da ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz. Hatırlatmakta fayda var, Kolezyum’a giriş sırası için beklemek istemiyorsanız Roma Pass almanızı öneririm. 48 saat geçerli Roma Pass ücret 28 euro. Bu kart ile birlikte Kolezyum’a giriş ücreti ödemeyeceğiniz gibi kuyruk beklemeden içeriye giriş yapabilirsiniz. Roma Pass aldığınızda 48 saat boyunca ulaşım araçlarını da ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Metro ile gelmek isterseniz B hattında Colosseo durağında inmeniz yeterli.

  • Kolezyum Ziyaret Saatleri

Roma gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken Kolezyum, haftanın her günü ziyarete açık. Kış döneminde 8.30- 17.00, yaz döneminde 8.30-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. 25 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında ziyarete kapalı.

Pantheon

Antik Roma döneminin en değerli mirasları arasında yer alan Pantheon “Tanrıların Tapınağı” anlamına geliyor. Roma gezilecek yerler kapsamında Pantheon’un içerisini ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Özellikle ortasında boşluk olan kubbesi oldukça etkileyici olmakla birlikte kitaplara konu olmuş durumda.

Roma Müzeleri

Roma gezilecek yerler listenizi bitirdikten sonra sıra geldi müzeleri keşfetmeye. Şehrin kendisi adeta açık hava müzesi gibi olsa da sizleri bekleyen birbirinden değerli sanat eserleri bulunuyor. Roma’yı daha yakından tanımak isterseniz bu müzelerden en az birkaçını ziyaret etmenizi öneririm.

  • Vatikan Müzeleri

Dünyanın en fazla ziyaret edilen müzelerinden biri ve Roma gezilecek yerler arasında olan Vatikan’da 54 farklı galeri bulunuyor. Burası oldukça geniş bir yapı, baştan sona gezmek günlerinizi alabilir. İçeride paha biçilemeyen binlerce sanat eseri mevcut. İster rehberli isterseniz kendi başınıza gezebileceğiniz Vatikan Müzeleri için biletinizi internetten ayırtabilirsiniz. Sistina Şapeli’ndeki Adem’in Yaratılışı müzenin en dikkat çekici eseri. Raphael Odaları’nı da ziyaret etmeyi unutmayın.

  • Sant Angelo Kalesi

Vatikan’dan keyifli bir yürüyüş sonrası ulaşabileceğiniz Sant Angelo Kalesi Roma’nın en görkemli yerlerinden biri. Kutsal Melek Kalesi olarak dilimize çevrilen tarihi yapı geçmişte hapishane olarak kullanılmış. Günümüzde ise müze olarak hizmet veren Sant Angelo Kalesi’ne giriş ücreti 14 euro. Müzeyi gezdikten sonra melek heykelleri ile çevrili Sant Angelo Köprüsü’nde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Roma’nın en iyi müzeleri
  • Borghese Galerisi

Roma gezilecek yerler arasında olan ve Roma’nın en büyük parklarından biri olan Villa Borghese’de yeşile doyduktan sonra içerisindeki galeriyi de mutlaka ziyaret edin. Dünyaca ünlü İtalyan heykeltıraş Bernini’nin göz alıcı heykellerini görebilir, Caravaggio’nun resimleriyle sanatın büyüsüne kapılabilirsiniz. Borghese Galerisi’ni ziyaret etmek için biletinizi internetten ayırtabilirsiniz.

  • Capitolini Müzesi

Roma dönemine ait sanat eserlerine ev sahipliği yapan Capitolini, Roma’da en fazla ziyaretçi ağırlayan müzelerin başında geliyor. Roma gezilecek yerler kapsamında müzeyi gezerken adeta yüzyıllar öncesine yolculuğa çıkıyormuş gibi hissedeceğiniz Capitolini Müzesi’nde Bronz Dişi Kurt, Venüs Heykeli, Marcus Aurelius’un Atlı Heykeli görülmeye değer eserlerden sadece birkaçı. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 11.5 euro, eğer süreli sergileri de gezmek isterseniz 16 euro.

Roma Havalimanı / Roma Ulaşım
Roma havalimanı Leonardo da Vinci / Fiumicino Uluslararası Havalimanı (FCO) olarak bilinmekte.

Roma şehir merkezine 35 km uzaklıkta ve Fiumicino semtinde yer alan havaalanı, aynı zamanda İtalya’nın en büyük havaalanı olma özelliğine sahip.

Roma gezilecek yerler için listenizi tamamlayıp, Türkiye’ye dönüyorsanız, İstanbul Havalimanı araç kiralama imkanlarından yararlanarak eve dönüş yolculuğunuza kolayca devam edebilirler.

Roma gezilecek yerler seyahatinizi tamamlayıp Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek devam edecek olan seyahatleri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.

Yorum ekle