Yolcu360 Blog

Konyalı Ünlüler

Konyalı ünlüler kimlerKonyalı sanatçılar, siyaset adamları, aktörler, sprocular ve düşünce adamları var. En önemlisi dünya felsefe tarihine geçmiş Anadolu filozofları var…

Konya Hakkında Genel Bilgiler

Konya Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en büyük ili ve en kalabalık yedinci şehridir. 31 ilçeden oluşan Konya’da TÜİK’in 2015 verilerine göre 2.130.544 kişi yaşamaktadır. 1830’da kurulan Konya Belediyesi 1987’de çıkartılan 3399 sayılı yasa gereğince “Büyükşehir” statüsüne kavuşmuş olup 1989’dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. 2014’te 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesi sınırları ili mülki sınırları olmuştur.

Ekonomik açıdan Türkiye’nin gelişmiş kentlerinden biri olan Konya doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşımaktadır. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Çatalhöyük, UNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır. Şehir, Anadolu Selçukları’nın başkentliğini yapmıştır. Büyük mutasavvıf Hz.Mevlana’nın türbesi Konya’dadır. Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerindendir.

Konya Gezilecek Yerler

Konya, doğal ve tarihsel zenginliklerle dolu bir şehir olmakla beraber, büyük bir geçmiş hazineye sahiptir. Görmeniz gereken pek çok turistik yere sahiptir. Birçok medrese ve müze, kütüphane, dini yerler, saraylar ve hanlar, mağaralar bulunmaktadır. En çok bilinenleri: Akşehir Müzesi, Ereğli Müzesi, Atatürk Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Sırçalı Mezar Anıtlar Müzesi, Karatay Müzesi, İnce Minare Müzesi; Mevlana Türbesi, İmaret Camii, Şemsi Tebrizi Camii, Selimiye Camii; Zengibar Kalesi, Obruk Hanı, Zazadin Hanı, Horozlu Han; Sakaltutan Mağarası, Yerköprü Şelalesi, Büyük Düden Mağarası, Körükini Mağarası, Balatini Mağarası ve Tınaztepe Mağarası.

Konya’ya Nasıl Gidilir?

Konya içi ulaşımları otobüslerle rahatça sağlayabilirsiniz. Konya – Ankara arası yaklaşık 270 km sürmektedir. İstanbul’dan Konya’ya ise yaklaşık 650 km’lik bir yol sürmektedir. Yolculuk her ne kadar uzun sürse de rahatça ve esnek saatlerle hareket etmek istiyorsanız eğer Yolcu360’ın Konya araç kiralama seçeneklerine bakmanızı öneririz.

Konyalı Ünlüler Kimler?

Bu tarihi şehirden adını Türkiye’ye duyurmuş birçok siyasetçi, oyuncu, iş adamı ve müzisyen çıkmıştır. İşte Konya’da doğmuş, yaşamış ve tanınmış ünlülerimiz. Kısaca Konyalı ünlülerimiz.

Ali KIRCA

konyali-ünlüler

1948 yılında Aralık ayında Akşehir’de doğdu.1963 yılında İstanbul’a geldi ve Deniz Harp Akademisi’nden mezun oldu. 1969 yılında bir deniz teğmeniyken ve yayınladığı bir bildiri nedeniyle ordu ile ilişkisi kesildi. Bir süre İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’nde okudu. Daha önce 17’li yaşlarda medyaya ilgi duymaya başlayan Kırca, 1974 yılında TRT’de muhabir olarak mesleğe başladı.

TRT’de çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra TRT Haber Dairesi Başkanlığı’na yükseldi. “Yurttan-Dünyadan” ve “32.Gün” programlarını hazırlayıp, “Açık Oturum” programlarını yöneten Kırca, önde gelen liderlerle yaptığı röportajlar sayesinde başarısına başarı kattı.

Zülfü LİVANELİ

konyali-ünlüler-

Gerçek adı Ömer Zülfü Livaneli’dir.20 Haziran 1946 yılında Konya’da doğdu. Müziği ile birçok ulusal ve uluslararası ödüller aldı. Eserleri John Baez, Maria Farandouri gibi sanatçılar tarafından yorumlandı. Kültür, sanat ve politika alanında Türkiye’nin önemli isimlerinden birisi olan Livaneli, sanat yaşamı boyunca 300’e yakın besteye ve 30 film müziğine imzasını attı.

Bugüne kadar üç uzun metrajlı film yönetti; “Yer Demir Gök Bakır”, “Sis” ve “Şahmeran”. Valencia Film Festivali’nde “Altın Palmiye” ve 1989’da Montpelier Film Festivali’nde “Altın Antigone” ödüllerine layık görüldü. “Sis”, “En iyi Avrupa Film Ödülü’”ne aday gösterildi. Sanatçının filmleri Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İsviçre ve Japonya’da gösterime girdi ve BBC, WDR, İspanya, Kanada ve Japon televizyonları gibi birçok televizyon şirketine satıldı. Birçok kitabı yayınlanması dışında Sabah Gazetesi’nde köşe yazarlığına devam etmektedir.

Yalvaç URAL

konyali-ünlüler-1

1945’te Konya’da memur bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi ilkokul öğretmeni, babası ise Toprak Mahsulleri Ofisi’nde eksper müdürüydü. Öğrenimini Anadolu’nun değişik il ve ilçelerinde sürdürdü. Kabataş Lisesi’nde başladığı lise öğrenimini İstanbul’da Atatürk Erkek Lisesi’nde tamamladı. Lise yıllarında müzik ve edebiyata ilgi duydu.

Yalvaç Ural, liseden sonra gazeteciliği meslek olarak seçti. Milliyet Gazetesi’nde editör olarak çalışmaya başladı. Gazetecilik yaşamın çok sayıda farklı yayınevi ve gazetede sürdü. 23 yılda 25 çocuk dergisi yayımladı.  Yalvaç Ural’ın “Gölcüğü Küçük Avcılar” adlı öyküsü İngilizceye çevrilerek, 1996 yılında Oxford University Press tarafından ortaöğretim çocukları için hazırlanan “Dört Türk Öykücü” adlı kitapta yer aldı.

Tarık BUĞRA

konyali-unluler-2.jpg

Uzun süre gazetecilik yapan Tarık Buğra, Akşehir’de doğdu. Konya Lisesi’ni bitirdi. Tıp, Hukuk ve Edebiyat Fakültelerinde okudu. Akşehir’de “Nasrettin Hoca” adlı gazeteye çıkarak mesleğe atıldı. Daha sonra İstanbul’a gelerek Milliyet, Yeni İstanbul, Haber ve Tercüman gazetelerinde çalıştı. Cumhuriyet Gazetesi’nin açtığı bir yarışmaya katıldı ve burada bir hikayesiyle ikincilik ödülü kazandı.

Kurtuluş Savaşı dönemiyle ilişkin eserleriyle ün kazandı. Bu eserlerinin bir bölümü filme alındı, TV için diziler çekildi. “İbiş’in Rüyası” adlı romanıyla TRT 1970 Roman Başarı Ödülü’nü aldı. Düzyazıların ve piyeslerin de kitaplaştırıldığı Tarık Buğra, günümüz yazarları arasında özgün eserleriyle yerini aldı.

Ünal KARAMAN

konyali-ünlüler-3

Ünal Karaman, 29 Haziran 1966, Konya’da doğmuştur. Türk antrenör ve eski futbolcu olarak tanınmaktadır. İlk olarak Konyaspor genç takımında forma giydi. 1984’te Gaziantepspor’a transfer oldu. İlk kez bu takımda, üstelik 2.Lig’de oynarken Türkiye Milli Futbol Takımı formasını giyen Karaman, 1987’de Malatyaspor’a transfer oldu. Malatyaspor’da 1988’de Bir lig üçüncülüğü yaşadı. A milli takımın orta sahasında önemli isimlerden biri olmayı başardı. 1990’da transfer olduğu Trabzonspor’da kariyerinin büyük bir bölümünde oynadıktan sonra, 1999’da transfer olduğu MKE Ankaragücü’nde bir yıl futbol oynadı ve 2000 yılında futbolu bıraktı.

Faal futbol yaşamını tamamladıktan sonra 2000-2004 yılları arasından Türkiye Milli Futbol Takımı yardımcı antrenörlüğü görevinde bulundu. Ünal Kahraman son olarak 2016 yaz sezonu döneminde 1.Lig ekiplerinden Şanlıurfaspor ile iki yıllık teknik direktörlük anlaşması imzaladı.

 

Yorum ekle