Yolcu360 Blog
Cüneyt ARKIN
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Eskişehirli Ünlüler Kimler?

Eskişehirli Ünlüler Kimler?

Eskişehirli ünlüler kimler? Eskişehirli sanatçılar hangileri? Eskişehir’in meşhurları kimler? İşte detaylar…

Eskişehir Hakkında Genel Bilgiler

Bugünkü Eskişehir ili, Eski ve Orta Çağlarda Yunanca Dorylaion, Latince Dorylaeum ismi ile tanınan bir kentti. Arap kaynaklarında ise şehrin adı Darauliya, Adruliya ve Drusilya olarak verilmiştir. Dorylaion, antik kaynaklarda önemli yolların kavşak noktasında kaplıcaları ile ünlü, ticaret ile zenginliğe kavuşmuş bir Frigya şehri olarak geçer ve şehrin kurucusu olarak Eretrialı Doryleos gösterilir.

Cumhuriyet İlanından sonra, sancak ve mutasarrıflıkların il yapılmaları üzerine, Eskişehir’de 1923 yılında il olmuştur. Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatısında 29-32 derece doğu boylamları ile 39-40 derece kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Eskişehir’in yüzölçümü 13.652 km2’dir. En yüksek dağı 1825 metre ile Türkmendağı Tepesidir.

Eskişehir’in ilçelerinden Seyitgazi’nin küçük bir bölümü Ege’nin, Sarıcakaya İlçesi’nin tümü ile Merkez ve Mihallıçık ilçelerinin bir bölümü Karadeniz Bölgesi’nin etkisindedir. Ancak Eskişehir, coğrafi karakterini genellikle İç Anadolu Bölgesi’nden alır. Eskişehir’de sert kara iklimi hüküm sürer. Gece ve gündüz arasında ısı farkı vardır.İlin dörtte birini çam, meşe, gürgen, ardıç, katran ve köknar ağaçlarının oluşturduğu ormanlar teşkil eder. Orman olmayan arazilerde, su kenarlarında söğüt, ahlat ve kavak ağaçlarına rastlanmaktadır.

Eskişehir Gezilecek Yerler

Pek çok tarihi döneme tanıklık etmiş olan Eskişehir buram buram tarih kokan bir şehir. Lületaşının merkezi olarak bilinen Eskişehir turistlerin gözde yerlerinden birisidir. Ayrıca Türkiye’nin en yaşanılabilir şehirleri arasında bulunuyor. Gezilecek birbirinden güzel yerleri var. En çok bilinenleri: Bilim Sanat ve Kültür Parkı (Sazova Parkı), Eskişehir Hayvanat Bahçesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Odunpazarı Evleri, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Atlıhan Lületaşı Sanatları Çarşısı, Kentpark, Porsuk Çayı, Frig Vadisi, Battal Gazi Külliyesi, Şelale Parkı, Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Daktilo Müzesi ve Şehr-i Derya Parkı gibi.

Eskişehir’e Nasıl Gidilir?

Eskişehir içi ulaşımı otobüslerle rahatça sağlayabilirsiniz. Eskişehir- Ankara arası yaklaşık olarak 237 km sürmektedir. İstanbul’dan Eskişehir’e ise yaklaşık 309 km’lik bir yol sürmektedir. Karayolu dışında demiryolunu tercih edebilirsiniz.

Kendi aracınız yoksa ve kendi aracınızın konforuyla seyahat etmek istiyorsanız araç kiralama seçeneklerini de tercih edebilirsiniz. yolcu360.com üzerinden Eskişehir araç kiralama fiyatlarına bakabilirsiniz.

Eskişehirli Ünlüler

Bu turistik ve geçmişi dopdolu olan bu güzel şehrimizden adını Türkiye’ye duyurmuş birçok siyasetçi, oyuncu, iş adamı ve müzisyen çıkmıştır. İşte Eskişehir’de doğmuş, yaşamış ve tanınmış ünlülerimiz.

Cüneyt ARKINCüneyt ARKIN

Cüneyt Arkın, 1937 yılında Eskişehir’in Merkez ilçesine bağlı Karaçay köyünde doğdu. Babası Kurtuluş Savaşı’na katılmış Hacı Yakup’tur. Aslen Kırım Tatar Nogaylarındandır. Lise öğrenimini Eskişehir Atatürk Tıp Fakültesi’nden 1961 yılında mezun olmuştur. Askerliğini yaptığı yerde Göksel Arsoy’un başrol oynadığı bir film çekilirken yönetmenin dikkatini çekmiştir. Bir süre iş arayan Fahrettin Cüreklibatır yönetmenin teklifi aklına gelip oyuncu olmaya karar vermiştir. Sinema oyunculuğu yaşamına 1963’te başlamış ve iki yol içinde an az otuz film çevirmiştir. Yaklaşık 300 filmde oynayan

Cüneyt Arkın, son yıllarda Türk televizyonunda değişik dallarda görünmeye başlamıştır. At binmede ve karatede uzman sporcu unvanına sahiptir.

Enis BATUREnis BATUR

1952 yılında dünyaya gelen şair, yazar Enis Batur, aslen Eskişehir doğumludur. Annesi Leman Hanım, babası ise Muhsin Bey’dir. Babası Muhsin Batur Emekli Orgeneraldir. Çocukluk senelerini Eskişehir ve İtalya Napoli’de, gençlik yılları ise Ankara ve İstanbul’da geçmiştir. Saint Joseph Fransız Lisesi ardından, ODTÜ’de ve Fransa Paris’te üniversite tahsilini tamamlamıştır. Üniversite mezuniyeti ardından, MEB Yayın Dairesi Başkanlığı, Milliyet Kültür Servisi ve yan yayınlar yöneticiliği, Büyük Ansiklopedi ve Dönemli Yayıncılığın genel yayın yönetmenlik görevlerini üstlenmiştir.

1988 senesinden 2004 senesine kadar Yapı Kredi Yayınlarında çalışmalar gerçekleştiren Batur’un ilk kitapları 1973’te yayınlanmıştır. Remzi Kitabevi’nin TRT’deki “Okudukça” isimli programının yayın danışmanlığını yapmıştır. Açık Radyo’nun kuruluşuna katkıda bulunmuş ve “Şifa, Şifre, Deşifre “isimli programı hazırlamıştır.

Bartu KÜÇÜKÇAĞLAYAN

1983 yılında, Eskişehir’de doğmuştur. Eskişehir Gelişim Koleji mezunudur. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarını kazanmıştır ve eğitim sırasında Kent Oyuncuları Topluluğunun İnishmore’lu Yüzbaşı karakterini canlandırmıştır. 2004 senesinden sonra dizilerde rol almaya başlayan Küçükçağlayan “Haziran Gecesi”, “Çapkın” ve “Binbir Gece” dizilerinde rol almış ve özellikle “Yalan Dünya” adlı dizide canlandırdığı Orçun karakteriyle ekranda severlerin büyük bire beğenisini kazanmış.

Müzisyen kimliğiyle de tanınan oyuncu Büyük Ev Ablukada adında bir grubun hem solistliğini yapmakta hem de gitar çalmaktadır.

Aslıhan GÜRBÜZ

1982 yılında dünyaya gelen Aslıhan Gürbüz özellikle “Yahşi Cazibe” adlı dizide Azeri bir kadın olan Cazibe karakteri ve “Ufak Tefek Cinayetler” dizindeki güçlü bir karakter olan Merve ile gönülleri fethetmeyi başarmıştır. Bursa İnegöl Müşerref Muzaffer Samda İlköğretim Okulu ardından Bilgisayarlı Meslek Lisesi Muhasebe bölümünde eğitim almıştır. Son olarak Konya Selçuk Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olmuştur.

“Bir Bulut Olsam” adlı dizi ile ünlenmiş, “Yahşi Cazibe” ve “Zeytin Tepesi” adlı dizide Deniz Karakterini canlandırmıştır. 2015 yılında Star Tv ekranlarında yayınlanan “Kösem Sultan” dizisinde Halime karakterini canlandırmıştır. 2017 yılında ise “Ufak Tefek Cinayetler” dizisinin oyuncu kadrosuna dahil olan güzel oyuncu dizide Merve karakterini canlandırmaktadır. Çanakkale doğumlu Aslıhan Gürbüz baba tarafından Eskişehir Seyitgazi’lidir.

Banu AVARBanu AVAR

Yazar, gazeteci ve program sunuculuğu yapan Avar, 1955 doğumludur. İlk gazetecilik deneyimini Süreç Dergisi ile başlatan Banu Avar daha sonra Günaydın, Vatan ve Dünya gazetelerinde çalışmıştır. London City University’de yüksek lisans yapan Avar, Londra’da BBC Türkçe Bölümü’nde radyo programında çalışmıştır. Aynı zamanda BBC Tv Belgesel programı kurslarına katılmıştır.

Ardından TRT’de Londra muhabirliği görevine getirilen Banu Avar “32.Gün” programı Londra Muhabirliğini üstlenmiştir. Bugüne kadar birçok Tv kanalında program yapımcılık ve yönetmenliğini üstlenen Avar, Eskişehir’de dünyaya gelmiştir. Aslen baba tarafından Kafkasya Dağıstan Avar’lı, anne tarafından ise aslen Üsküğ göçmeni’dir. Babası beden eğitimi öğretmenliği yapmıştır.

Sizin tanıdığınız Eskişehirli ünlüleri yorum kısmında belirtiniz...

Yorum ekle