Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS), Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılı itibariyle işleme alınmış bir kiralık araç güvenlik, oto takip sistemidir. Araç kiralama firmalarına zorunlu olarak uygulanan KABİS araç bildirim sistemi nedir ve nasıl giriş yapılır? KABİS cezası ne kadar? KABİS’e nasıl üye olunur? gibi soruları yanıtladığımız içeriğimize göz atabilirsiniz.
İçindekiler
Kiralık Araç Bildirim Sistemi KABİS Nedir?
Araç kiralama hizmeti veren rent a car firmaları 2015 itibariyle kiralık araç bildirim sistemine üye olmak ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne kiralık araç bildirimi yapmak zorundalar. Oto takip sistemine katkı sunan ve güvenliği sağlayan bu sistem ile; kiralık araç firmaları kiralanan aracı ve aracı kiralayan kişinin kimlik bilgileri Emniyet Genel Müdürlüğü’ne online olarak bildirilir.
Kiralık Araç Bildirim Sistemi Neden Kullanılır?
Kiralık araç bildirim sistemi neden kullanılır sorusunun cevabı ise elbette güvenlik. KABİS ile araç kiralayan kişi ve aracı kiralayan firmanın hem güveniğini hem de araç kiralama sürecinde ve sonrasında yaşanacak olumsuzluk ve mağduriyetlerin önüne geçilmesidir. Otel rezervasyonlarındaki sisteme benzer bir sistem olarak kiralık araç bildirim sisteminde de araç rezervasyonu yapan kişilerin kolluk kuvvetlerine bildirilmesi gereklidir. Kiralık araç bildirim sistemi sayesinde aracı kiralayan kişinin araçla bir suç işlemesi veya bir suça dahil olması durumunda EGM tarafından tespiti kolaylaşır.
Kiralık Araç Bildirim Sistemi KABİS’e Nasıl Kayıt Olunur?
Araç kiralama hizmeti veren rent a car firmalarının EGM kiralık araç bildirim sistemi’ne kayıt olması zorunludur. KABİS’e üye olmak için kiralık araç yetkililerinin yapması gerekenler;
- Firmaya ait ruhsat ve vergi levhası olması,
- Bağlı oldukları Polis Merkezi Amirliği, Asayiş Şube Müdürlüğü veya iş yerine en yakın karakoldaki kiralık araç bildirim sistemi il yönetici birimine başvurması gerekir.
- Burada verilecek olan formu doğru bir şekilde doldurmaları gerekir.
- Kiralık araç bildirim sistemine kayıt olan kiralık araç firmalarının bilgisayar IP numaralarının sabit olması gerekir.
- Verilen formun ve evrakların tesliminde bu IP numarası not alınıp iletilmelidir.
- Yetkiler verilen bu sabit IP numarasına sağlanacaktır.
- KABİS’e başvuru sonrasında ise verdiğiniz e-mail adresine gelen kodu ve parolayı alarak kiralık araç bildirim sistemine giriş sağlayabilirsiniz.
Kiralık Araç Bildirim Sistemi KABİS Nasıl Kullanılır?
Emniyet Genel Müdürlüğü veya yukarıda söz ettiğimiz ilgili birimlerden e-mailinize gelen üyelik kodu ve sizin için özel oluşturulmuş parola ile KABİS’e giriş yapabilirsiniz. KABİS’e giriş yaptıktan sonra araç ve aracı kiralayan kişinin bilgilerini istenildiği gibi girmelisiniz. Sizden istenecek bilgiler:
- Kiralanan aracın bilgileri (araç plakası, ruhsat bilgileri, marka model, renk vb…)
- Aracı kiralayan kişinin kimlik bilgileri. (Adı ve soyadı, TC kimlik bilgileri)
KABİS Cezası Ne Kadar?
Araç kiralama hizmeti veren rent a car firmalarının kiralık araç bildirim sistemine kayıt olmaması durumunda para ceza verilir. KABİS’e üye olamayan kiralık araç şirketlerinin ödeyeceği ceza ortalama 10 bin TL’dir.
Kimlik bildiriminin ikinci kez kiralık araç bildirim sistemine girilmemesi durumunda ise kiralama şirketinin ruhsatı iptal edilmektedir.
KABİS cezaları ise şehirden şehire farklılıklar gösterebilmektedir. 2018 yılında KABİS cezası Kocaeli ilinde 13 bin TL bandında olurken, Antalya’da bildirimde bulunmayan 3 kiralık araç firmasına 38 bin TL bandında ceza uygulanmıştır.
KABİS Cezasına İtiraz İşlemleri Nasıl Yapılır?
KABİS cezasına itiraz etmek isteyenler bağlı bulundukları Sulh Ceza Mahkemeleri’ne cezanın verildiği günden 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunur. Mahkemeye yazılacak bir dilekçe ile; itiraz sahibi kimlik bilgileri ve ikametgah bilgileri eklenerek itiraz gerçekleştirebilir. İlgili ceza tutanağı ve tarihi dilekçede mutlaka yer almalıdır.
1.Yabancı uyruklu birisi Türkiye Cumhuriyeti devletinde araç kiralama şirketi kurabilir mi?
2. Kabis sistemine kayıt olmak için ücret veya mali şart Talep ediliyor mu?