Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Kiralık Araç Rehberi > Araç Kiralama Vergi Avantajları | Araç Kiralama Avantajları

Araç Kiralama Vergi Avantajları | Araç Kiralama Avantajları

Araç kiralamak vergi açısından satın almaya göre avantajlı mı? Yıllık oto kiralama yapmanın şirketlere avantajı nedir? Şirket için araç kiralama avantajları nedir? Araç kiralamada vergi avantajları nasıl oluyor… Araba kiralama avantaj sağlıyor mu? Araç kiralamanın avantajları neler? İşte tüm bu soruların cevaplarını araç kiralama vergi avantajları / araç kiralama avantajları yazısı içerisinde bulabilirsiniz. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak rahat bir ulaşım seçeneği tercih edebilirsiniz. 🙂

Araç Kiralama Avantajları

Fiat Egea

Bireysel kullanımları bir kenarda tutarak, iş yaşamınızda kullandığınız araç kiralama sisteminin vergi yönünden de avantajları bulunmakta. Bu avantajlar, gerçekten de büyük kolaylık ve rahatlık sağlayabilecek denli etkili avantajlar. Hatta o kadar pratik ve etkili ki araç almak yerine kiralamayı düşünler çok. Peki araç kiralama avantajları neler?

  • Birincisi, araç kiralama demek zamandan tasarruf etmek demek. Araç kiralayarak ulaşım sağlamak, toplu taşıma araçlarından daha hızlı ve konforlu.
  • İkincisi, otobüs, tren veya uçak ile seyahat etmek size sınırlı bir keşif dünyası sağlar. Eğer araç kiralarsanız daha fazla ilgi çekici yer keşfedebilirsiniz.

Şirket için araç kiralama avantajı nedir diye merak ediyorsanız hemen belirtelim. 1 Ocak 2020 itibariyle geçerli olacak yeni vergi döneminde şirketlerin araç kiralaması konusuna yeni bir düzenleme getirildi. Bu düzenleme kapsamında firmaların kiraladığı araçları için aylık kira bedelinin 5 bin 500 TL’yi aşmaması kaydı ile gider olarak yazılabilecek. Araç kiralama gideri dışındaki ödemelerin ise yüzde 70’i kurumlar vergisi hesaplamalarına dahil edilebilecek. Bu da fiyatta azalma sağlar.

Peki, araç kiralamanın vergisel avantajları neler?

Uzun Dönem Araç Kiralama Avantajlı Mı? yazısı için tıklayınız.

Araç Kiralamanın Vergi Avantajları

Ticari işletmeler adına kiralanmış araçlarla ilgili olarak Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. Maddesinde, kazançtan indirilebilecek giderler olarak belirlenen kısımda, ticari işletmelerin kazanç sağlamak amacıyla kullanmış oldukları araçların, amortisman bedelini ayırmak koşuluyla ortaya çıkan maliyetin ve bakım onarım giderleriyle yakıt giderlerinin tamamının, direkt gider kaydedilerek kazançtan indirim konusu yapılabileceği belirtiliyor. Tabi bu noktada yakıt ve bakım onarım giderlerinin ticari kullanım için yapılan araç alımlarında da, kiralık araçlarda da geçerli olduğunu belirtmeyi atlamayalım.

Dacia Sandero Stepway

Belirttiğimiz kanuna göre, daha anlaşılır hale gelmiş bir örnek vererek, açıklayıcı bir şekilde anlatmaya çalışalım. Ticari kullanım için 25.000 TL değerinde bir araç satın alan firma, bu aracın maliyetinin %20’sini yani 5.000 TL’yi amortisman bedeli olarak ayırmak koşuluyla, kazancından indirim konusu yapabiliyor. %20 olarak belirttiğimiz oranın, 333 no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre otomobiller için belirtlenmiş amortisman oranı olduğunu söylemekte fayda var. Bu noktada, vergi mükellefinin ticari kullanım için satın aldığı otomobil ile ilgili olarak 5.000 TL gider gösterebilir.

Araç Kiralamanın Avantajları Neler?

2019 Model Golf

Diğer yandan, mükellefin otomobili satın almak yerine kiralayarak kullandığını düşündüğümüzde, kiralama bedelinin aylık 1.000 TL + KDV olduğu bir örnek tasarlarsak, mükellefin ticari kullanım için kiraladığı aracın yıllık maliyeti 12.000 TL + KDV olarak ortaya çıkıyor. KDV, ilgili dönem kapsamında vergi indirimine konu olacağı için zaten üzerinde konuşmaya gerek yok. Örneğimizde, yıllık kiralama bedeli 12.000 TL olan aracın, kira bedelinin tamamı vergi mükellefi tarafından gider olarak kaydedilip, yıllık kazançtan indirim konusu yapılabiliyor.

Yani, 25.000 TL bedelle, ticari kullanım için satın aldığınız araç için 5.000 TL gider gösterirken, 1 yıl boyunca, aylık 1.000 TL üzerinden kiraladığınız araç için indirim konusu yapabileceğiniz miktar ise 12.000 TL. Bu da vergisel anlamda mükellef için ciddi bir indirim manasına geliyor. 

En önemli avantajlardan biri de km’si düşük yeni bir otomobili Kasko, Trafik Sigortası, arıza-bakım, lastik değişimi gibi masraflar ve iş yükleri olamdan kullanıyor olmanız.

Önemle belirtmemiz gereken bir konu daha var. Ticari kullanım için kiralayacağınız aracı, vergi mükellefi olan bir kişi ya da firmadan kullanmanız avantajınıza olacak. Aksi takdirde hem vergi indirim oranında oynamalar olacağı gibi kağıt işlemleri de uzun sürebiliyor.

2 yorum

  • Ekonomik yönden bakıldığında araç satın almak yerine, kiralamanın vergisel yönü ve kullanıcıların yapacağı ekstra masrafları ortadan kaldırması güzel bir uygulama