Yolcu360 Blog
kazali-arac
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Kazalı Araç Nasıl Anlaşılır? Kazalı Aracı Anlamanın 5 Yolu

Kazalı Araç Nasıl Anlaşılır? Kazalı Aracı Anlamanın 5 Yolu

İkinci el otomobil piyasası hep hareketli. Çünkü ikinci el otomobiller sıfır araçlara göre daha uygun fiyatlı. Ayrıca klasik arabalara meraklı olan sürücüler de var. Bu saydığımız sebepler ve daha niceleri dolayısıyla siz de ikinci el bir araç satın almak istiyor olabilirsiniz. Ancak ikinci el araç satın alırken dikkat etmeniz gereken birtakım hususlar mevcut. Satın alacağınız otomobil, kazalı bir araç olabilir. Eğer bunu fark etmeden satın alırsanız ileride size ekstra masraf çıkarabilir. Bunun yanında aracı satarken, kazalı olduğu için zarar edebilirsiniz.  Peki kazalı araç nasıl anlaşılır?

Otomobil satın alırken herkes motorun ne durumda olduğu, aracın kaç km yol yapmış olduğu, aracın yaşı gibi konulara dikkat ediyor. Ancak bunlardan daha önemli bir kriter var. O kriter de aracın kazalı olup olmadığını biliyor olmak. 

Bir aracın kazalı olup olmadığı elbette ayırt edilebilir bir mesele. Birkaç kolay yöntem ile satın almak istediğiniz otomobilin, kazalı olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Kazalı araç nedir, hasarlı araç nasıl anlaşılır, kazalı araç nasıl anlaşılır gibi sorular çok merak ediliyor. Biz de yazımızda bu konuya değinmek istiyoruz. 

Sizler için bir aracın kazalı olup olmadığını anlamak adına neler yapılmalı konusunu araştırdık. Ulaştığımız sonuçları maddeler halinde düzenledik. Gelin hep birlikte kazalı araç nasıl anlaşılır, bir bakalım. 

Aracın Kazalı Olduğu Nasıl Anlaşılır? 

kazali-arac-1

İkinci el bir otomobil satın alırken aracın kazalı olup olmadığını bilmek gerekiyor. Eğer hasarlı bir araç satın alırsanız bu durum, ileride istemeyeceğiniz sonuçlar doğurabilir. Neyse ki kazalı aracı, diğer otomobillerden ayırmak mümkün. 

Kazalı araçları anlamak için kullanılan birçok yöntem var. Biz bu yazımızda, en çok kullanılan yöntemlerden bahsetmek istiyoruz. Kazalı aracı anlamanın beş yolu nedir, haydi tüyoları alalım. 

  • Aracın Boyalı Olup Olmadığına Bakmak

Bir otomobil her şeyi ile kusursuz görünebilir. Fakat bu onun kazalı araç olup olmadığına dair fikir sahibi olmak için yeterli değil. 

Araçla büyük bir kaza yapılsa dahi aracı yeniden onarmak mümkün. Bununla beraber küçük kazalarda meydana gelen hasarı ayırt etmek daha zor. Aracın kazalı olup olmadığını anlamak için birtakım tüyolara ihtiyaç duyuyoruz. 

Kazalı aracı ayırmanın en kolay yöntemlerinden biri, boyalı olup olmadığına bakma yöntemi. Çünkü küçük kazalarda, çoğunlukla parça değişimine gerek kalmadan onarım yapılıyor. Bu tür durumlarda yalnızca aracın zedelenen kısmı boya işlemine tabi tutuluyor. 

Araç kötü bir işçilikle boyanmışsa zaten ayırt edilebilir. Fakat ustalıkla yeniden onarılmış ise bunu anlamak güç. Bu durumda da devreye boya ölçüm cihazı giriyor. 

Boya ölçüm cihazı yardımıyla kazalı araç tespiti yapmak mümkün. Cihaz, arabanın üzerindeki boya katmanlarını denetliyor. Boya katmanlarının kalınlıklarını ölçerek aracın boyalı olup olmadığını tespit ediyor. 

Boya ölçüm aracına gerek kalmadan geleneksel yöntemlerle de tespit edebilirsiniz. Mesela en çok kullanılan yöntem, magnet yöntemi. 

Herhangi bir buzdolabı magnetini, aracın kaputu üzerinde gezdirmeniz gerekiyor. Eğer kaputta macun varsa magneti tutmuyor. Macunlu bir kaput, arabaya boya yapıldığının ispatı niteliğinde. 

  • Araçta Değiştirilmiş Parça Olup Olmadığını Kontrol Etmek

Her kaza, boya yardımıyla kapanacak cinsten küçük ve basit değil. Bazı kazalarda kazalı araçların parçalarını değiştirmek gerekiyor. İşte kazalı araç tespitinde dikkat edilmesi gereken bir diğer kriter de değişen parçalar. 

Aracın parçasını değiştirmek de tıpkı boya gibi ustalık gerektiren bir iş. Yine de aracın parçasının değişip değişmediği, inceleyerek tespit edilebilir.

Özellikle kaput içi, bagaj kapağı ve kapı çerçevelerindeki eklem yerlerine titizlikle bakılabilir. Çünkü parça değiştirme işlemi sonrası uygulanan kaynak, bu bölgelerde gözlenebilir kusurlar yaratıyor. 

Bagaj içindeki örtüyü kaldırıp baktığınızda, metal bölüm parlaksa araç kazalı olabilir. Kaput altındaki parçalar için de bu geçerli. Onların da parlak olması, kazalı araç baktığınıza bir işaret. 

  • Bilgi Etiketlerinin Olup Olmadığını Ayırt Etmek

Aracın kazalı araç olup olmadığını anlamak için bir tüyo da bilgi etiketleriyle ilgili. Alıcının aracın bilgi etiketlerini kontrol etmesi gerekiyor. 

Kişiler, kaputu açıp ön ızgaranın üstündeki kirişleri incelemeli. Çünkü normalde otomobillerin bu kısmında, fabrika tarafından puntolanan bilgi etiketleri oluyor. Eğer bu etiketleri göremiyorsanız büyük bir ihtimal incelemekte olduğunuz araç, kazalı araçlardan biri. 

Araçta ön ızgaranın üzerinde de fabrikanın yapıştırmış olduğu bilgi etiketleri bulunuyor. Bu kısımda da bilgi etiketi göremiyorsanız araç muhtemelen işlem görmüş yani hasarlı bir araç. 

Otomobilin kapılarını açıp baktığınızda sütunlar üzerinde de bilgi etiketleri görmeniz gerekiyor. Eğer bu etiketlerden de eser yoksa, kazalı araç olma ihtimali aklınıza gelebilir. 

  • Aracın Tramer Kaydını Sorgulamak

Hasarlı aracı anlayabilmek için birçok yöntem bulunuyor. Fakat konuyla ilgili daha kesin sonuçlara varmak daha avantajlı. 

Teknolojinin de gelişmesiyle artık, araçların geçmişleriyle ilgili daha çok şey öğrenebilme imkanımız var. Bu nedenle bir aracın, kazalı araç olup olmadığını tramer kaydı sorgulamasıyla öğrenebilirsiniz. 

Tramer sorgulaması, aracın kayıtları tutulan hasar raporları ve hasar kaydı miktarını öğrenmek adına kullanılıyor. Bu sorgulamayı yapmak oldukça basit.

Sorgulama için aracın plaka kodunu, boşluk bırakmadan yazarak 5664’e göndermeniz gerekiyor. Eğer aracın şasi numarasını biliyorsanız, onu da sorgulayabilirsiniz. 

Aracı şasi numarasıyla sorgulamak için büyük harflerle “HASAR” boşluk “S” yazıp boşluk bırakıp şasi numarasını ekleyip göndermeniz gerekiyor. Ardından size sms ile geri dönüş yapılıyor. Ek olarak öğrenmek istediğiniz kayıtlı bilgilere rahatça ulaşabiliyorsunuz. 

  • Profesyonel Ekspertiz Hizmeti

Aracın tramer kaydı temiz çıkabilir. Ancak unutulmamalı ki bu sorgulama yalnızca kayıtlı olan hasarları bildiriyor. 

Ekspertiz hizmeti hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın.

Bazı kazalarda hasar alan araçlar, sigortaya bildirilmeden onarılıyor. Bu durumda araçların aldığı hasarlar, resmi kayıtlara geçmiyor. Dolayısıyla her koşulu göz önünde bulundurup kazalı araç satın almamak adına profesyonel ekspertiz hizmeti alabilirsiniz. Sonuç olarak ekspertiz arabayı inceleyerek size güvenilir bilgiyi sunabilir. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle