Yolcu360 Blog
ekspertiz-cesitleri

Ekspertiz Çeşitleri Nelerdir? 

Araba almak isteyenler için artık vazgeçilmez olan ekspertiz, alıcı ve satısı arasındaki güven açısından çok önemlidir. Karşılıklı mağduriyetini de önleyen ekspertiz, arabayı satan kişinin ne kadar doğru söyleyip söylemediğini de ortaya çıkarmış oluyor. Bu yazıda hem ilk kez araba al-sat yapanların ‘Ekspertiz nedir?’ sorusuna cevap vermeye çalıştık hem de ekspertiz çeşitleri hakkında detaylı bilgiler verdik.  

ekspertiz-cesitleri-1

Ekspertiz Raporu Nedir? 

Emlak sektörü, sigortacılık gibi pek çok alanda ekspertiz kullanılsa da biz size bu yazıda araba için ekspertiz raporundan bahsedeceğiz. Özellikle ikinci el araba satışlarında kullanılan bu yöntem, meydana gelmiş hasarların tespit edilmesi bakımından çok yararlıdır. İkinci el araç ekspertizi sayesinde dolandırılma tehlikesi ortadan kalkıyor. Bu rapor ile kullanıcının ve arabayı alacak kişinin göremediği birçok kusur ortaya çıkıyor.  

Ekspertiz hakkında detaylı inceleme yaptığımız yazımızı okumak için tıklayın.

Ekspertiz Yaptırmak Mecburi Mi? 

Çeşitlerini geçmeden önce birçok araba kullanıcısının merak ettiği ‘ikinci el araç ekspertiz raporu zorunlu mu?’ sorusunu cevaplamakta fayda var. Daha önceleri arabayı alan kişinin talep etmesi ile ekspertiz raporu alınıyordu. Satışlar da noterde raporsuz bir şekilde gerçekleştiriliyordu. Ticaret Bakanlığı’nın son yaptığı güncelleme ile 2019 yılından itibaren araba alım satımlarında ekspertiz raporu zorunluluğu getirilmiştir. Bu sayede, ikinci el arabada, kilometre ile oynama, araçtaki hasarların gizlenmesi gibi durumlar son bulmuştur. Ekspertiz raporunu, Türk Standartları Enstitüsü’nden Hizmet Yeterlilik Belgesi alabilen firmalar verebiliyor.   

Ekspertiz Çeşitleri Nelerdir?  

ekspertiz-cesitleri-2

Arabaların daha sağlıklı alım satımı için ikinci el araçlarda, ekspertiz yapmak zorunlu hale getirildiğini daha önce de belirttik. Şimdi ise ekspertiz çeşitlerinden bahsedeceğiz. İkinci el arabalara uygulanan ekspertiz ile araç birçok testten geçirilerek, bir tür sağlamlık testi yapılıyor. Detaylı bir taramadan geçen araçla ilgili elde edilen bilgiler rapor haline getirilerek, alıcı ve satıcıya sunuluyor. Oto ekspertiz çeşitleri şu şekildedir:  

Boya Ekspertiz 

Oto ekspertize ilk önce arabanın boyasının kontrolü ile başlanıyor. Arabanın kaporta dahil diğer bölgelerinde boya olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer boya varsa kalınlığının ne kadar olduğu da tespit ediliyor. Micron ölçüm cihazı adındaki alet ile detaylı ölçümler yapılıyor ve fabrika sonuçları ile kıyaslanıyor.    

DYNO Ekspertiz 

Ekspertizde sırada dinamometre testi var. Bu ekspertiz çeşidinde, araba motorunun ne kadar güç ürettiği ve üretilen gücün tekerleklere iletilip iletilmediği hakkında bilgi alınıyor.  Test sırasında, tekerlek gücü, motor gücü, tork değeri, şanzıman aralık ölçümü gibi işlemler yapılıyor. Bu testlerin yanında akü, motor ve radyatörde bulunan yağ oranlarına da bakılıyor. 

Motor ve Mekanik Ekspertiz 

Ekspertiz çeşitlerinde sırada motor ve mekaniğinin kontrol edildiği mekanik ekspertiz yer alıyor. Arabanın abs, enjektör ve gösterge paneli gibi sistemlerine giriş yapma işlemi, arabanın kontrol cihazına bağlanması ile yapılıyor. Sisteme giriş yapıldıktan sonra araçta arıza olup olmadığı ortaya çıkıyor.   

Süspansiyon Ekspertiz 

Ekspertiz çeşitleri arasında en önemlilerinden olan süspansiyon testi, arabanın çukurlu ve virajlı gibi yollarda yol tutuşunu test ediyor. Güvenlik açısından çok önemli olan bu ekspertiz çeşidinde, bir cihaz yardımıyla aracın tekerleklerine aşağı, yukarı, sağ ve sola doğru yön verilerek süspansiyon verimliliği tespit ediliyor. Her yöne ölçülen tekerlekler daha sonra tüm yönleri ile de ölçülerek, çıkan değer rapora ekleniyor. Böylece arabanın eğriliği olup olmadığı test edilirken şu 4 aşamada sonuçlar ortaya çıkarılıyor:  

Tekerleklerin en az seviyede oluşturduğu tutunma frekansları   

Tekerleklerin en az seviyede tutunma kuvvetleri  

Her bir tekerleğin ağırlığı  

Aracın ağırlığı  

Diagnostik Ekspertiz  

Ekspertiz aşamalarından cihazla yapılan testlerden biri olan diagnostik ekspertiz ile arabada bulunan tüm arıza kayıtları ortaya çıkarılıyor. Cihazın başka bir özelliği ise aracın marka ve modeli girildiğinde tüm sistemi kolay bir şekilde kontrol etme olanağı sağlıyor.  

Fren Ekspertiz 

Ekspertiz çeşitlerinin en önemlilerinden bir diğeri olan fren testinde ekspertizlerde bulunan cihaz ile arabanın tek tek ön, arka ve el freninin sağlamlığı ve toplam verimliliği test ediliyor.  

Yanal Kayma Testi  

Bu ekspertiz çeşidinde, arabanın bir kilometre içerisinde sağa ve sola ne kadar kayabileceği ölçülüyor.   

Akü Ekspertiz 

Akü ekspertiz çeşidiyle arabanın akü ömrü, voltajı, şarj durumu ve marj akım değeri test ediliyor. Bu test ile genel bir özel çıkarılıyor ve akünün mevcut durumu tespit ediliyor.  

Oto Ekspertiz Ne Kadar Sürer? 

Oto ekspertiz süresi aracın ve servisin yoğunluk durumuna göre değişiklik gösteriyor. Hasar durumuna göre de süre uzayıp kısalabiliyor. Yani süre test için arabayı götürdüğünüz firmanın yöntemine bağlıdır diyebiliriz. Bir arabanın testi başladıktan sonra 30 dakika ile 2 saat arasında ekspertiz raporu hazır oluyor.  

Ekspertiz Fiyatları Ne Kadar?  

Binek, Hafif Ticari ve Motosiklet: Tespit edilen hasar tutarının yüzde 1,5’i 

Ağır Vasıta: Tespit edilen hasar tutarının yüzde 1,5’i 

İş Makinesi: Tespit edilen hasar tutarının yüzde 1,5’i 

Uzaktan Ekspertiz: Tespit edilen hasar tutarının yüzde 1’i 

Ekspertiz Ücretini Kim Öder?  

Ekspertiz çeşitlerinden ve ekspertiz ücretlerinden tek tek bahsettik. Şimdi de sıra bu raporun çıkarılması durumunda fiyatlandırmadan kimin sorumlu olacağına geldi. Arabayı alacak kişi, detaylı bilgi için ekspertiz raporu talep ederse ücreti kendisi ödüyor. Kişi arabayı satmadan önce karşı tarafa araç hakkında hazır rapor iletmek isterse, ücreti kendisi ödüyor. Yani ücretten ekspertiz işlemini talep eden sorumludur.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle