Yolcu360 Blog
kastamonu-gezilecek-yerler
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kastamonu Gezilecek Yerler: Kastamonu’da Gezilecek En İyi 25 Yer

Kastamonu Gezilecek Yerler: Kastamonu’da Gezilecek En İyi 25 Yer

Kastamonu, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan, binlerce yıllık tarihi zenginliği ve doğal güzellikleri bünyesinde barındıran bir yer. Kastamonu gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken şehirlerimizden biri olarak size yeşil ve mavinin her tonunu sunuyor. 

İlimiz dünyanın en etkileyici kanyonlarının yanında Küre Dağları Milli Parkı ve Ilgaz Dağları Milli Parkı gibi doğa cennetlerine de sahip. Ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ahşap camilere, muhteşem şelalelerden dünyanın en derin mağaralarına kadar pek çok oluşuma da ev sahipliği yapıyor.

Kastamonu’da mutlaka görmeniz gereken 25 yeri sizler için derledik. Hazırladığımız listeyi inceleyerek Kastamonu’nun en çok ziyaret edilen yerlerini keşfetmeye hemen başlayabilirsiniz. 

kastamonu-gezilecek-yerler-2

Kastamonu Havalimanından Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Kastamonu Havalimanı, şehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için toplu taşıma servis araçlarını, taksileri veya araç kiralama hizmetini tercih edebilirsiniz.

Yolcu servisleri iç hat uçak seferlerine göre hizmet veriyor. Diğer yandan uygun fiyatlı olmaları sebebiyle pek çok yolcu tarafından tercih ediliyorlar. Bu servisleri beklemek istemezseniz şehir merkezine taksiyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kastamonu’da birkaç gün kalmayı planlıyor ve çevre yerleri de dolaşmayı düşünüyorsanız Yolcu360 araç kiralama seçenekleriyle zamanınızı keyifle geçirebilirsiniz.

Kastamonu Abana Gezilecek Yerler

kastamonu-gezilecek-yerler-3

Abana, Karadeniz Bölgesi’nde yer alır ve Kastamonu’da gezilecek yerler arasında turistik ve popüler ilçelerin başında gelir. Dolayısıyla tarihi yapıların dışında doğal güzellikleriyle de öne çıkan ilçeye, her sene binlerce turist akın ediyor.

Abana’da mutlaka görmeniz gereken yerleri sıralamak gerekirse:

Hacıveli Kanyonu

Abana merkezinden Karadeniz’e dökülen Hacıveli çayı, yaklaşık 3 km uzunluğunda bir kanyona sahiptir. Kanyon içerisinde bulunan yürüyüş yolu, özellikle trekking yapan kişiler tarafından yoğun olarak tercih ediliyor.

Yürüyüş boyunca kanyon içinde yer alan doğal kayalıkları, ağaçları, eski değirmen kalıntısını ve ayrıca tahta köprüleri de görebilirsiniz. Fakat özellikle belirtmeliyiz ki genellikle kış döneminde bu bölge oldukça tehlikeli olabiliyor. Dolayısıyla bölgeyi dikkatli gezmenizde fayda var.

Hacıveli Kanyonu, Abana Çatalzeytin karayolu üzerinde. Ayrıca Abana merkezle arası yaklaşık 5 km. Kendi aracınızla gelecekseniz Karadeniz sahil yolu boyunda ilerleyerek kanyona ulaşabilirsiniz.

Kanyonu gezmek tamamen ücretsiz. 

Hacıveli Koyu

Bu koy, hem tarihi dokusu hem de doğal güzellikleri açısından Kastamonu’da gezilecek yerler arasında öne çıkıyor. Hacıveli Koyu, Kastamonu Abana’nın Hacıveli Köyü’nde yer alıyor. İlçe merkeziyle koy arası mesafe ise yaklaşık 9 km.

Özel aracınızla gitmek istiyorsanız Bahattin Yorgancı Caddesi D010 karayolu üzerinden Hacıveli Koyu’na ulaşabilirsiniz.

Bölgede denize girebileceğiniz bir plaj da var. Dolayısıyla hem denizin tadını çıkarabilir hem de çevredeki doğal güzellikleri keşfederek keyifli bir gün geçirebilirsiniz. 

Hacıveli Koyu’nu ziyaret etmek tamamen ücretsiz. 

Abana Müzesi

Hükümet konağı bahçesinde yer alan Abana Müzesi, ilçenin Turizm ve Kültür Derneği tarafından işletiliyor. Müzede yöreye ait eski eşyalar ve bir kısım tarihi dokümanlar sergileniyor. 

Müzeyi giriş ücreti ödemeden ziyaret edebilirsiniz. Abana Müzesi web sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.

Abana Kent Ormanı ve Seyir Terası 

Bölge Kastamonu gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikleri barındırıyor. Kent Ormanı içerisinde yer alan Seyir Terası, mavi ve yeşilin buluştuğu muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bölgede bir şeyler yiyip içebileceğiniz restoran ve kafeler de mevcut.

İlçe merkezine 13 km uzaklıkta bulunan orman, Abana’nın Bağlık Mahallesi’nde yer alıyor. Bölgeye ulaşmak için Hilmi Uran Caddesi’ni veya Seyfettin Uyanık Caddesi’ni tercih edebilirsiniz.

Abana Şehir Ormanı olarak da bilinen bölgeyi tüm hafta 09:30 ve 21:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Abana Belediyesi Hediyelik Eşya Çarşısı

Çarşı, Abana Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veriyor. Yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çeken çarşıda, el yapımı ve ilçeye has ürünler satılıyor. Ayrıca dilerseniz kendiniz ya da sevdikleriniz için bölgeye özgü ürünlerden satın alabilirsiniz.

İlçe merkezinde yer alan çarşıya ulaşım için Hilmi Uran Caddesi’ni kullanabilirsiniz. Abana Belediyesi Hediyelik Eşya Çarşısı’nı gezmek ücretsizdir.

Kastamonu’nun bu güzel seyahat rotasını detaylı olarak incelemek isterseniz Abana Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

Kastamonu Bozkurt Gezilecek Yerler

kastamonu-gezilecek-yerler-4

Kastamonu’nun ilçesi olan Bozkurt’un eski adı Pazaryeri’dir. Bölgeye bu ismin verilmesindeki ana neden eski dönemlerde burada bölgenin en büyük pazarının bulunmasıdır. Ayrıyeten günümüzde de bu pazar geleneği, her perşembe günü kurulmak kaydıyla devam etmektedir.

Bozkurt ülkemizde Türkçeden başka dil konuşulmayan ve Gayrimüslim bulunmadığı söylenen merkezlerden biri olarak biliniyor. 

Diğer yandan doğal güzellikleriyle de öne çıkan bu güzide ilçeyi ziyaret ederseniz, deniz kıyısındaki köylerinin imkanlarından da yararlanabilirsiniz. Ayrıca gezi esnasında bir şeyler yemek isterseniz deniz ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Yakaören (İlişi) Köyü

Bozkurt’a bağlı İlişi Köyü, bölgede deniz turizmi açısından önemli bir noktadır. Kastamonu gezilecek yerler listenize bu köyü eklemeyi mutlaka düşünmelisiniz.

İlişi Köyü’ne ulaşmak için Abana Devrekani Yolu’nu kullanabilirsiniz. Plajda, soyunma kabinleri ve duşlar mevcut. Ayrıca İlişi Plajı’na ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz. 

Beldeğirmen Köyü

Deniz turizmi açısından önemli bir diğer nokta olan Beldeğirmen Köyü, ilçe merkezine 12 km uzaklıkta . Köye ulaşmak için Bozkurt-İnebolu karayolunu kullanabilirsiniz.

Konaklama tesislerinin bulunduğu köyde rahatlıkla zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca, sahil kenarında bulunan ve muhtemelen 584 yaşında olduğu düşünülen çınar ağacını görebilirsiniz. Koruma altında olan çınar ağacının yakınlarında park ve konaklama tesisleri mevcut.

Ceneviz Kalesi

Cenevizliler tarafından yapılan tek burçlu kale o zamanlarda denizden geçen gemileri gözetleme amacıyla kullanılıyormuş. Kale, Bozkurt ilçesine bağlı Yakaören Köyü sahil yolu üzerinde. Fakat yapı maalesef harabe halindedir. 

Beyazıt Çınarı

500 yaşından daha büyük olan Çınar Ağacı, Kastamonu’da gezilecek yerler ve görülecekler şeyler arasında belki de en özellerinden biri. İlçeye bağlı Beldeğirmen Köyü’nde ve sahil kenarında bulunan ağaç, Fatih Çınarı adını taşıyor.

Anıtlar yüksek kuruluna tescil ettirilen bu güzide ağaç ayrıca koruma altında. Bölgeyi gezerken dilerseniz ağacın yakınlarında bulunan dinlenme yerlerinde, parkta, lokantada ya da kahvehanede soluklanabilirsiniz.

Kastamonu Seydiler Gezilecek Yerler

Seydiler ve Kastamonu arası mesafe yaklaşık 33 km. İlçede karasal iklim ve Karadeniz iklimi hakim. Dolayısıyla kış mevsimi uzun sürüyor ve çoğu zaman kar yağışı görülüyor.

Seydiler’de mutlaka görmeniz gereken yerler:

Şerife Bacı ve Şehitler Anıtı – Kastamonu

Kurutuluş Savaşı’nda İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşıyan Şehit Şerife Bacı, kahraman Türk kadınını temsil ediyor. 

Şerife Bacı, 1921’deki zorlu kış şartlarında kağnısıyla kışla önüne kadar çocuğuyla gelmiş, cephaneyi ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuş. Kurtuluş Savaşı yıllarında gönüllü kadın erkek pek çok vatandaş, İnebolu-Ankara lojistik hattında cephane ve mühimmat taşıyarak milli mücadeleye destek olmuş.

Anıt, Seydiler’in İnebolu istikametinde yer alan girişinde. Ayrıca oldukça güzel bir park alanı içerisinde yer alıyor. Anıt alanında Şerife Bacı için temsili bir mezar var. Çünkü Şerife Bacı’nın nereye gömüldüğü bilinmiyor.

Seyyid-i Zülfikar Camii

Cami ilçe merkezine bağlı Çayır Mahallesi’nde yer alıyor.

Zamanında İpek Yolu geçtiği için Çayır Mahallesi’nde cami, kervansaray, deve hanları ve hamamlar varmış. Fakat bu yapılar zamanla kullanılmadıkları için yıkılmış.

Seyyid-i Zülfikar Camii’nin minaresinin yapım tarihi 1112. Ayrıca cami yakın zaman önce restore edilerek yeniden ibadete açık hale getirilmiş.

Kastamonu Cide Gezilecek Yerler

Tarih boyunca Gagasların, Romalıların, Bizanslıların ve Osmanlıların yaşadığı Kastamonu Cide’de pek çok kale var.

Örneğin; Güble ve Gilivri arasında yer alan Çoban Kalesi, Romalılar dönemine ait. Diğer yandan Timle ve Gazallı Kalesi ise Bizans döneminden günümüze ulaşan eserler arasında yer alıyor. 

Kastamonu Cide, Karadeniz’in doğasını ve kültürünü en güzel yansıtan yerlerden biridir. Kıyıya dimdik inen dağların oluşturduğu muhteşem güzellikteki koyları ve yemyeşil ormanlarıyla bizlere adeta görsel bir şölen sunuyor.

Cide’de Kastamonu gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz pek çok yer var:

Karakadı Köyü

Cide’ye bağlı küçük bir köy olan Karakadı Köyü, ilçe merkezine yaklaşık 38 km uzaklıkta. Karakadı Köyü’ne ulaşmak için Kastamonu Cide Yolu’nu (D759 Karayolu) kullanabilirsiniz.

Karakadı Köyü küçük olmasının yanında doğal yapısıyla öne çıkıyor. Dolayısıyla köyün çevresinde keşfedebileceğiniz pek çok doğal güzellik var. Bölgede doğa ile baş başa huzurlu ve sakin vakitler geçirebilirsiniz.

Malyas Kanyonu

Cide’ye bağlı Gökçeler Köyü sınırlarında yer alan Malyas Kanyonu, ilçe merkezinden yaklaşık 22 km uzaklıkta. Kanyona aracınızla Bartın İnebolu Yolu (D010 Karayolu) üzerinden ulaşabilirsiniz.

3300 m uzunluğa sahip doğa harikası Malyas Kanyonu’nu Kastamonu’da gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Ayrıca dilerseniz bölgede yürüyüş ve piknik yapabileceğiniz pek çok alan da var.

Malyas Kanyonu’na girişler ücretsiz.

Okçu Kalesi

Okçu Kalesi, Cide’nin Okçular Köyü’nde. Cide merkeze yaklaşık 10 km uzaklıktaki kaleye ulaşmak için Bartın İnebolu Yolu’nu (D010 Karayolu) kullanabilirsiniz. 

Okçu Kalesi, Cide’nin önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor. Ayrıca kalenin hangi tarihe ait olduğu ise kesin olarak bilinmiyor. Fakat doğudan batıya kadar uzanan doğal bir kayalık üzerine konumlanan yapının, Bizans ve Roma dönemlerinden kaldığı tahmin ediliyor.

Okçu Kalesi ziyaretleri ücretsiz.

Çoban Kalesi

Romalılar dönemine ait olan Çoban Kalesi, Cide’nin Çayyaka Köyü’nde. Çoban Kalesi ile ilçe merkezi arasındaki uzaklık ise yaklaşık 40 km. Kaleye ulaşmak için Bartın İnebolu Yolu’nu (D010 Karayolu) kullanabilirsiniz.

Kale deniz seviyesinden 50-60 m yukarıdaki doğal bir tepenin üzerinde. Ayrıca bölgeden denize girebiliyorsunuz. Dolayısıyla balık tutmayı seviyorsanız, bölgede balık tutarak keyifli bir gün geçirebilirsiniz. 

Çoban Kalesi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Evken Şelalesi

Evken Şelalesi, Cide’nin Öveçler Köyü’nde ve Loç Vadisi’nin kuzeyinde. Şelalenin Cide merkeze uzaklığı ise yaklaşık 24 km. Şelaleye ulaşmak için Bartın İnebolu Yolu’nu (D010 Karayolu) kullanabilirsiniz.

Yaklaşık 6 m yükseklikten dökülerek havuz oluşturan şelale, sizlere görsel bir şölen sunuyor. Bölgede doğayla iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

Kastamonu’da gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken Evken Şelalesi’ni ziyaret etmek ücretsiz.

Kılıçlı Mağarası

Cide’nin Çamdibi Köyü’nde yer alan Kılıçlı Mağarası’nın ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 36 km. Mağaraya aracınızla Kastamonu Cide Yolu (759 Karayolu) üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kılıçlı Mağarası, hem tarihi hem de doğal yapısıyla öne çıkıyor. Yaklaşık 350 m derinliğe sahip mağaranın ilk bölümünde farklı boyutta havuzlar var. İkinci bölümünde ise sarkıtlar ve dikitler yer alıyor.

Ayrıca mağaranın üst bölümünde ise Bizans dönemine ve Kalkolitik döneme ait parçalar görebiliyorsunuz. Kılıçlı Mağarası’nı giriş ücreti ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

Aydos Kanyonu

Aydos Kanyonu, Cide ilçesinde bulunan Aydos Çayı üzerinde yer alıyor. Kanyonun ilçe merkezine uzaklığı ise yaklaşık 18 km. Kanyona Bartın İnebolu Yolu (D010 Karayolu) üzerinden ulaşabiliyorsunuz.

Özellikle rafting severlerin uğrak noktası olan Aydos Kanyonu, zengin bitki örtüsüyle de dikkat çekiyor. Aydos Kanyonu’nu giriş ücreti ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

Kastamonu Cide Çevresinde Günübirlik Gezilecekler Yerler 

Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde. Şelalenin ilçe merkezine uzaklığı ise yaklaşık 76 km civarlarında. 

Yaklaşık 15 m yükseklikten dökülen şelale, döküldüğü yerde muhteşem bir görüntü oluşturuyor. Ilıca Şelalesi’ni haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

Geriş Tepesi

Geriş Tepesi, Cide’ye geldiğinizde günübirlik ziyaret edebileceğiniz yerler arasında öne çıkıyor. Bölgede, Bizans Dönemi’ne ait manastır ve kale kalıntıları var.

495 yüksekliğe sahip olan tepe, hem doğa hem de tarihi turlar için sıklıkla tercih edilen bir destinasyon. Ayrıca bölgede yer alan seyir terasından İnebolu manzarasını izleyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Tepe, Kastamonu’nun İnebolu ilçesine bağlı Yukarıhatipbağı Mahallesi’nde yer alıyor. Cide ilçe merkezi ile Geriş Tepesi arasındaki mesafe ise yaklaşık 109 km.

Horma Kanyonu

Horma Kanyonu da Ilıca Şelalesi gibi Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yer alıyor. Cide ilçe merkezine uzaklığı ise yaklaşık 84 km.

Horma Kanyonu, sahip olduğu doğal zenginlikleriyle Kastamonu’da gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken bir yer. Kanyonda bulunan dev taş kazanları, ziyaretçilerin dikkatini çeken ayrıntılardan. Ayrıca bölgede ayrıca yürüyüş parkurları ve dinlenme yerleri de var.

Kastamonu Taşköprü Gezilecek Yerler

Taşköprü’de gezilecek yerleri sizler için sıraladık:

Taşköprü

Taşköprü, Kastamonu’nun en büyük ilçesidir. İlçe Taşköprü ismini girişindeki Gökırmak üzerinde bulunan 68 metre uzunluğundaki bu taş köprüden alıyor.

Yedi gözlü köprü Roma Dönemi’nde yapılmış ve Çobanoğluları Dönemi’nde yerine yerleştirilmiş. Fakat günümüzde bu gözlerden sadece altı tanesi açık ve ayrıca köprü hala kullanılıyor.

Pompeiopolis Antik Kenti

Taşköprü ilçe merkezinde yer alan bu antik kent Romalılar tarafından eyalet merkezi olarak MÖ. 64 yılında kurulmuş. 1983 yılındaki arkeolojik çalışmalarla kentin bir kısmı çıkarılsa da günümüzde büyük bir kısmı hala toprak altında.

Ayrıca arkeolojik kazılar sonucunda bölgeden pek çok mozaik de çıkarılmış. Bu mozaikleri Kastamonu Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ederek görebilirsiniz.

Kalekapı Kaya Mezarı

8 metrelik bir kaya üzerine oyulan mezarlar, Taşköprü merkezden 17 km uzaklıkta Donalar Köyü’nde. Ayrıca 4,5 metre uzunluktaki mezarların girişinin her iki yanında birer sütun yer alıyor. Bu sütunların üzerinde süslemeler, haç motifleri ve Grekçe yazılar görebilirsiniz.

Seymenli Mesire Yeri

Doğayla iç içe olabileceğiniz hem de piknik yapabileceğiniz bir alan arıyorsanız burası tam da size göre. Seymenli Mesire Yeri Taşköprü’ye yaklaşık 22 km mesafede yer alan Küçük Çiftlik yolu üzerinde. Piknik yapmak istemiyorsanız çevredeki restoranları da tercih edebilirsiniz.

Kastamonu’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle