Yolcu360 Blog
DCIM100MEDIADJI_0046.JPG
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Abana : Sahili ile Bodrum’u aratmayan Karadeniz cenneti / Kastamonu

Abana : Sahili ile Bodrum’u aratmayan Karadeniz cenneti / Kastamonu

Abana evet Adana değil, bu güzel beldenin adını ilk duyanlar hep aynı şeyi soruyorlar o yüzden baştan söyleyelim dedik. Abana, Karadeniz’in eşsiz sahilleri arasında belki de adı en az duyulan ve Ege ile Akdeniz’i aratmayanlar arasında başta geliyor. Kastamonu’nun bu güzel seyahat rotasını sizler için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan kaleme aldı…

Abana : Karadeniz’in Bodrum’u

Bizi Batı Karadeniz Bölgesi’nde güzelliği ile en çok şaşırtan şehirlerden biri olan Kastamonu’nun bir ilçesi Abana. Sahil tarafı Akdeniz’i aratmayacak güzellikteki koylara sahipken, iç kesimleri ‘’ayu çıkabülü’’ dedikleri kadar derin ormanlarla kaplı Kastamonu’nun. O yüzden bizi en çok şaşırtan il diyoruz, çünkü bu kadar farklı ve güzel olduğunu bilmiyorduk bu şehrin.

Özellikle Abana ilçesi, tam bir tatil beldesi. Hareketli, cıvıl cıvıl, renkli. Ege için Bodrum neyse, Karadeniz için de Abana o. 🙂 Adını çok duyuramamış olsa da Karadeniz Bölgesi’nde yaşayanların sıklıkla gelip tatil yaptığı bir yer burası. 6 kilometrelik plajı, temiz denizi ve yemyeşil doğası ile tam bir tatil bölgesi.

Küçük ve sevimli bir ilçe Abana. Yerleşik insan sayısı 3000 – 4000 civarında ama yaz aylarında bu sayı 10.000 – 15.000’e kadar yükseliyor. Yani sizin anlayacağınız, kışları sığınılacak, huzur bulunacak sakin bir limanken yazları gençlerin dolup taştığı, ışıl ışıl bir tatil beldesi.

Bizim Abana’ya ilk gelişimiz akşam 21:00 sularına denk gelmişti. Önce bir yemek yiyelim sonra kamp kuracağımız yere gideriz diye düşünüp çarşıya gitmiştik ve şok olmuştuk. Çünkü gerçekten de hiç böyle bir yer beklemiyorduk. Hatta nerede yemek yeriz diye kara kara düşünüyorduk.

Neyse, beklediğimizin tam aksine çarşısı oldukça büyük ve hayli kalabalıktı. Cafeler, restoranlar, mağazalar… Her yerden bir ses, bir kahkaha yükseliyordu. Özetle hiç beklemediğimiz bir tarzda hayat vardı bu ilçede.

Abana’ya nasıl gidilir?

Abana, Kastamonu’ya yaklaşık 90 kilometre, Sinop’a ise yaklaşık 132 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Karadeniz sahil yolu boyunca ilerlediğinizde hiç aramanıza, adres sormanıza ya da navigasyonu açmanıza gerek kalmadan kendinizi Abana’da bulacaksınız. Yolcu360‘tan Kastamonu araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Abana ’da ne yapılır?

Bu tarz yerlerde en büyük aktivite denize girmektir, bilirsiniz. Abana’da denize girmek için çoğunlukla Hacıveli Köyü Kumsalı tercih ediliyor. Suyu tertemiz. Tabi bunda denizin genelde dalgalı olmasının payı da büyük. Neticede Karadeniz; biraz hırçın, insanı yoran ama yine de vazgeçilemeyen Karadeniz. O yüzden denize girerken dikkatli olunmasında fayda var.

Abana’da Hacıveli Köyü Kumsalı dışında başka nerede denize girebilirim derseniz eğer, Belediye Plajı ve Tatil Köyü Plajı’nı da tercih edebilirsiniz.

Abana’da yapılabilecek bir diğer güzel aktivite, gece gezmeleri. Deniz sonrası akşam dışarı çıktığınızda keyifli zaman geçirebileceğiniz oldukça hoş mekanlar bulunuyor. Canlı müzik yapan bar ya da cafeler’de kulaklarınızın pasını silebilir güzel bir yaz akşamı yaşayabilirsiniz.

Abana sadece deniz kenarı olmasıyla değil, doğal güzellikleri ile de ön plana çıkan bir ilçe. Yani denize girmeyi sevmeyenler ya da doğa ile iç içe olmak isteyenler için de önerimiz var. ☺ Bölgede en az deniz kadar tercih edilen bir aktivite de trekking ve kamp. Hacıveli Deresi Kanyonu doğa yürüyüşü sevenler için biçilmiş bir kaftan. Burada yürüyüş yapabilir ya da Hacıveli Köyü’nün tarihi evlerini gezip bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Son olarak, Abana’da her yıl Temmuz ayının sonlarında üç gün boyunca süren, Abana Kültür-Sanat ve Deniz Şenlikleri olduğunu da belirtelim. Gezinizi bu zaman dilimine denk getirirseniz şenlikler kapsamında yapılan spor etkinliklerini ve konserleri de kaçırmamış olursunuz. Bir sonraki gezi rotasında buluşmak dileğiyle…

Yorum ekle