Bir karavan sahibi olmak zaman zaman herkesin aklından geçebiliyor. Hangimiz bir karavanımıza atlayıp bir yolculuğa çıkmak istemeyiz ki? Nostaljik karavanlardan son modellere kadar birçok karavan modeli bulunuyor. Söz konusu bir karavan satın almak olduğunda ise fiyatlar cep yakıyor. Tam da bu noktada karavan meraklılarının radarına karavan restorasyonu takılıyor.
Covid-19’un hala gündemden düşmediği günümüz şartlarında kalabalık tatil merkezleri ilk tercihimiz olmayabiliyor. Kalabalık oteller, uzun yemek kuyrukları, otobüslerle tur gezileri her ne kadar eğlenceli olsa da sağlık açısından güven vermiyor. Üstelik sadece bir noktaya veya bir gruba bağlı kalmak istemeyenlerin sayısı hayli fazla.
Tam da bu nedenlerle kafanıza estiği gibi rotanızı istediğiniz yöne çevirebileceğiniz bir karavanın hayalini kuruyor olabilirsiniz. Karavan ile yola çıkarak hem konforunuzdan ödün vermeden tatilinizi yapabilir hem de izole bir tatil geçirebilirsiniz. Hatta bütün hayatınızı bir karavana sığdırmanız bile mümkün.
Hayalleri Süsleyen Karavan Modelleri için tıklayın.
Karavanlar birbirinden farklı model ve özellikte çok geniş bir yelpazeye sahip. Bu karavanlardan bazıları ise kısaca şu modeller:
Çekme Karavanlar
Türkiye’de sık sık karşımıza çıkabilecek bir tür çekme karavanlar. Büyüklükleri değişen bu karavanlar pratikliğiyle öne çıkıyor. Karavanınızı sadece aracınıza bağlıyor ve nereye isterseniz oraya gidiyorsunuz. Hareket esnasında içinde yolculuk edemediğiniz çekme karavanları dilerseniz kolaylıkla aracınızdan ayırabiliyorsunuz.
En ekonomik karavan türlerinden biri olan çekme karavanlar Türkiye’de de oldukça yaygın. Bu karavanların içerisinde yatak, tuvalet, duş ve ocak bulunuyor. Eğer bir karavanda yaşamayı düşünmüyorsanız en akıllıca tercih çekme karavan olabilir. Tabi çekme karavanların da kendi içinde özellik ve büyüklüklerine göre farklı isimlendirmeleri bulunuyor.
750 kilogram altındaki çekme karavanlar için bir ruhsat almanıza gerek yok. Üstelik bu karavanları halihazırdaki B sınıfı ehliyetinizle kullanabiliyorsunuz. Karavanınız 750 kilogram üzerindeyse ehliyet almanız gerekiyor. Ayrıca çekme karavan sahiplerinin motorlu taşıtlar vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmuyor.
Bir karavanım olsun ama olur olmaz masraf çıkarmasın hem de keyfini çıkarayım diyorsanız çekme karavanlar tam size göre. Aracınızın çekme karavanınız için uygun güce sahip olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çekme karavan almayı planlıyorsanız karavan sahibi olmak için en ekonomik tercihte bulundunuz bile.
Motokaravanlar
Motokaravanlar, bir karavan olarak tasarlanıp alıcıların beğenisine sunuluyor. Siz karavanın arkasına geçip rahat bir uyku çekerken yolculuk ettiğiniz kişi motokaravanı kullanmaya devam edebiliyor. Karavan içerisinde isterseniz bir yaşam alanı oluşturmanız mümkün. Yani motokaravanlarda yaşayabilirsiniz.
Motokaravanlar henüz üretim aşamasında bir karavan olarak tasarlandığı için olası ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek donanıma sahip. Karavanın araçla bir bütünü oluşturması ise özellikle uzun yollar ve konaklamalar söz konusu olunca karavanseverlerden tam puan alıyor.
Restore Edilmiş Karavan
Diğer adı camper olan bu karavanlar bir dönüşüm süreci sonunda karavan oluyorlar. Minibüs, kamyonet, panelvan gibi araçların modifiye edilmesiyle camperlar ortaya çıkıyor. Restore edilen karavanlar, karavan sahibinin zevk ve isteğine göre dönüştürülüyor.
Bir aracın modifiye edilmesiyle ortaya çıkan bu karavanları taşımak için ekstra bir çaba sarf etmenize elbette ki gerek yok. Tıpkı motokaravan gibi camper da ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi içinde barındırmasıyla öne çıkıyor. Üstelik belli standartlar çerçevesinde dilediğiniz gibi bir karavan yaratmakta özgürsünüz.
İster bir kamyoneti isterseniz camper vanların atası olan vosvos modeli modifiye ederek karavan serüveninize başlayabilirsiniz.
Karavan Restorasyonu Nasıl Yapılır?
Karavan restorasyonu aracınızı tabanından tavanına kadar planlayacağınız ve yeniden şekillendireceğiniz bir süreci kapsıyor. Karavanınızı restore ederken özgür olsanız da yine de bazı sınırlamalara tabiisiniz. Karavan mevzuatı gereğince karavanınızı bu mevzuatın kriterlerini gözeterek oluşturmanız gerekiyor. Bunun için karavan restorasyonu konusunda uzman mühendislerle çalışmayı tercih edebilirsiniz.
Eğer bir mühendislik firması ile çalışıyorsanız sürecin nispeten daha sorunsuz ilerleyebileceğini belirtebiliriz. Karavan hayaliniz, mühendislik firması tarafından aracınızın ölçülerine uygun şekilde projelendiriliyor. Ardından gerekli belgelerle birlikte Türk Standartları Enstitüsü’nden onay alma süreci başlıyor. Aman gözünüz korkmasın! Bu süreçle anlaşmış olduğunuz mühendislik firması ilgileniyor.
Peki Karavan ruhsatı nasıl alınır? Yukarıdaki adımları başarıyla tamamladıysanız karavan ruhsatı almak için son birkaç adımınız kaldı demektir.
Karavanınızın onay alması için Türk Standartları Enstitüsü’nden bir yetkili aracınızı kontrol ediyor. Bu aşamada sunduğunuz proje ve karavanın son hali karşılaştırılıyor. Burada projelendirme ve karavanınızın birbiriyle tutarlı olması önem arz ediyor.
Onay sürecini başarıyla tamamladınız! Şimdi sırada aracınızın onay belgesi ile yeniden muayene edilmesi var. Karavanınızın muayenesi ve projeye uygunluğu yeniden gözden geçiriliyor.
Neredeyse bitti! Bütün bu işlemler bittikten sonra sıra noterde ruhsatınızı almaya geldi. İstenen evraklarla birlikte noterin yolunu tutup artık motokaravan ehliyetinizi alabilirsiniz.
Karavanlar İçin Motorlu Taşıtlar Vergisi
Artık bir karavan ruhsatınız var. Şimdi zorunlu trafik sigortanızı yaptırmalısınız. Motorlu taşıtlar vergisini de ödedikten sonra artık sizi kimse tutamaz desek yeridir. İster yaz aylarında sahilin isterseniz kışın karın keyfini çıkarın, küçük bir ev kadar konforlu olan karavanınızla ne yapacağınız size kalmış.
Bir karavan sahibi olmak için size en uygun karavanı seçip bütçe planlamasına hemen başlayabilirsiniz. Karavanlar hem hiç kimseye hem de hiçbir yere bağlı kalmadan seyahat etmek ve yaşamak için harika araçlar.
Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle