“Engelli ehliyeti nasıl alınır?” sorusunun bir eski bir de güncel cevabı var. İçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin 1 Ocak 2016’da yürürlüğe girmesiyle engelli ehliyeti olarak bildiğimiz H ehliyeti yerine A Sınıfı ve B Sınıfı ehliyet isteniyor. Güncel sistemde engelli ehliyeti nasıl alınır, H ehliyetinizi nasıl değiştirebilirsiniz? Bu yazımızda tüm sorularınızı en yalın haliyle cevaplamayı amaçlıyoruz. Kemerlerinizi bağlayın, başlıyoruz!
İçindekiler
Engelli Ehliyeti Nasıl Alınır?
Adım adım engelli ehliyeti alma süreci:
Engelli ehliyeti alabilmek için öncelikle engelli raporuna sahip olmanız gerekiyor. Sonrasında engelli raporuyla birlikte engelli ehliyeti için bir hastaneye başvuruda bulunuyorsunuz. Burada size yeni bir rapor düzenleniyor ve bu raporun ardından il sağlık müdürlüğünde komisyon karşısına çıkıyorsunuz. Komisyon, hangi araçları kullanabileceğiniz ve sağlamanız gereken şartlarla ilgili bir karar veriyor.
Bu karardan sonra almanız gereken eğitimle ilgili yeterliliği olan bir sürücü kursuna başvuruyorsunuz. Sürücü kursunda engellilik durumunuza ve komisyon kararına göre eğitim alıyorsunuz. Eğitimin ardından tıpkı diğer sürücü adaylarında olduğu gibi yazılı sınava ve direksiyon sınavına giriyorsunuz. Direksiyon sınavında da sizin şartlarınıza uygun bir araçla sürüşünüzü gerçekleştiriyorsunuz.
Sınavlardan geçer not aldığınız takdirde ehliyet almaya hak kazanıyorsunuz.
Artık tek yapmanız gereken sizden istenen belgeler (2 adet fotoğraf, kimlik fotokopisi, sağlık raporu) ve ücretle ehliyetinizi almak! Keyifli sürüşler dileriz 🙂
Engelli Ehliyeti Şartları
Engelli ehliyeti almak için gereken şartlar ise şu şekilde;
1- A2 Ehliyet için 18 yaşını, A1 Ehliyet için 16 yaşını doldurmuş olmak
2- En az ilkokul mezunu olmak
3- A sınıfı sürücü belgesi almak isteyenlerin en az iki yıllık A2 sınıfı
sürücü belgesine sahip olması
4- 26.09.2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olması engelli ehliyeti şartları arasında bulunuyor.
Engelli Ehliyeti Harcı Ne Kadar? 2022 Güncel Fiyat
B sınıfı engelli ehliyet sürücü kursu fiyatı 2750 TL + Sınav ücreti 280 TL + Harç ücreti 705 TL = Toplamda ödemeniz gereken ücret 3735 TL olarak karşımıza çıkıyor.
Yeni Ehliyet No Nedir? Yeni Ehliyet Numarası Nerede Yazar? yazımızı okumak için tıklayın.
H Sınıfı Ehliyet Nedir?
H sınıfı ehliyet; Özel olarak dizayn edilmiş motosiklet veya otomobil kullanacak engelli bireylerin alması gereken ehliyet türü olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda değindiğimiz üzere 2016 yılından bu yana Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre H sınıfı ehliyet geçersiz sayılıyor. Bu sebeple H sınıfı ehliyet sahibi kişilerin A veya B sınıfı sürücü belgesi alabilmesi için yeniden ehliyet alması (sürücü kursuna yazılmak, sınavlara gitmek vb.) gerekiyor.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile sürücü belgesi sınıfları değişiyor.
Güncel sürücü belgesi sınıfları şunlar;
- İki tekerlekli motosiklet ve gücü 15 kilovatın üstünde olan üç tekerlekli motosikletler için A sınıfı
- Otomobil ve kamyonet kullanmak için B sınıfı
- Kamyon ve çekici kullanmak için C sınıfı
- Minibüs ve otobüs kullanmak için D sınıfı
- Lastik tekerlekli traktör kullanmak için F sınıfı
- İş makinesi sayılan motorlu araçları kullanmak için G sınıfı
sürücü belgesi gerekiyor. Bu nedenle yeni yönetmeliğe göre sürücüler ve sürücü adayları engelli olup olmadığına göre değil, kullandığı araca göre ehliyet alıyorlar.
H Sınıfı Ehliyet Nasıl Değiştirilir?
H sınıfı ehliyetinizi değiştirmek için yapmanız gereken iki şey var. Bunlar;
1- Yeniden sağlık raporu almak
2- Ehliyet değişim başvurusu yapmak
Başvuru için gereken belgeler;
- Eski sürücü belgeniz
- Nüfus cüzdanı
- Sağlık raporu
- Sizden istenen kağıt bedelini vergi dairelerine veya bankalara yatırdığınıza dair makbuz.
- 1 adet biyometrik fotoğraf (5×6 ebadında arka fon beyaz olmalı)
- Kan grubu kartı
- Adli Sicil Belgesi (e-Devlet aracılığıyla adli sicil kaydı sorgulama kısmından belgenize ulaşıp, kopyasını alabilirsiniz.)
Engellilerin ÖTV-MTV Muafiyeti
Engelli çocuklar:
Engellilik oranı %90 ve üzeri çocuklara verilen, Çocuklar İçin Özel Gereksinim (ÇÖZGER) raporunda “özel koşul gereksinimi var” (ÖKGV) diyorsa bu çocuklar adına alınacak taşıtlarda ÖTV istisnası uygulanıyor. Ayrıca özel gereksinim oranı %90 ve üzerinde olan bireylerin engelli sürücü belgesine sahip olma zorunluluğu bulunmuyor.
Ortopedik engeli olanlar:
Ortopedik engeli olan kişilerin, engellilik derecesine bakılmaksızın sadece, bizzat kendisi kullanmak için araç alacağında da ÖTV istisnası yapılıyor.
Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle