Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Tac Mahal Gezisi | Tac Mahal Nerede?

Tac Mahal Gezisi | Tac Mahal Nerede?

Hindistan‘ın en görkemli yapılarından biri olan Tac Mahal’i daha önce gezmiş miydiniz? Eğer daha önce Tac Mahal’i ziyaret etmediyseniz, mutlaka burayı gezilecek yerler listenize eklemelisiniz. Buranın kendine has bambaşka bir atmosferi var. Daha yapıyı görür görmez o atmosfere kapılıp gidiyorsunuz. Şaheserin güzelliği karşısında diliniz tutulurken hikayesi ile de bir o kadar ağzınız açık kalıyor. Hadi hep birlikte hem bu yapıya hem de yapının hikayesine bir göz atalım. 🙂 Tac Mahal nerede / Tac mahal gezisi yazısını Yolcu360 ekibi sizler için hazırladı.

Tac Mahal Nerede?

Hindistan’nın Uttar Pradeş eyaletinin Agra kentinde bulunan bir anıt mezar burası. Yamuna Nehri’nin kıyısında yer alan ve UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiş olan yapı, hem Hindistan’ın hem de dünyanın en güzel eserlerinden biri. Mimarinin sanat ve sevgili ile harmanlandığı bu yapıda gezerken kendinizi buranın büyüsüne kaptırmaktan alıkoyamayabilirsiniz.

Tac Mahal Gezisi

1631 yılında Tac Mahal’in inşaatına başlanıp 1652 yılında bitirilen Tac Mahal, Hindistan’ın sembollerinden biri. Hatta Hindistan’ın en önemli sembolü diyebiliriz. Bütün güzelliği ve heybeti ile sizi karşılayan bir efsane burası. Her yıl birçok turistin ziyaret ettiği Tac Mahal, hem hikayesi hem de görüntüsü ile sizi şaşkına çeviriyor. Dünya’nın 7 harikasından biri olan yapı, gerçekten de bu listeye girmeyi hak ediyor. Kocaman bir aşkı temsil eden Tac Mahal, mutlaka gezmeniz gereken bir yer.

Tac Mahal hikayesi nedir diye merak ediyorsanız, hemen anlatalım. Babür İmparatoru olan Şah Cihan eşi Mümtaz Mahal’i çok seviyormuş. Öyle ki eşinin ölümünden sonra saçları ve sakalı bembeyaz olmuş. Eşinin ölümü üzerine derin bir üzüntü yaşayan imparator, onun anısını yaşatmak için bir şey yapmaya karar vermiş. Bu sevginin ve aşkın sonucunda ise Tac Mahal inşa edilmiş. Sevgisi o kadar büyükmüş ki Tac Mahal’in güzelliğine de yansımış.

İmparator Şah Cihan, yapının inşasına o kadar önem vermiş ki en iyi mimarları, hattatları ve mühendisleri çalıştırmış. Hatta Osmanlı hattatları da yapıda çalışmış. Tac Mahal’in inşa sürecinde toplam da 20 bin kişi çalışmış. 22 yıl sonra ise bu çalışmalar meyvesini vererek Tac Mahal tüm ihtişamı ile ortaya çıkmış. Bembeyaz mermerlerden inşa edilen Tac Mahal, tam tamına 75 metre yüksekliğinde. Anıt mezarın iç kısmında ise birçok değerli taş yer alıyor. Mahal’in duvarlarında zümrüt ve yakut gibi taşlar yerleştirilmiş. Tac Mahal’in kubbesi de içi kadar değerli. Çünkü kubbe altından yapılmış.

Çok büyük bir aşk hikayesinden doğan Tac Mahal’in mimarisinde İslam, Türk, İran ve Hindu mimarisinin izlerini görebiliyorsunuz. Yapının avlusu da kendisi kadar büyük. 580 metre uzunluğundaki dikdörtgen tasarımlı avlu özenle planlanmış. Tac Mahal avlusunun peyzajı o kadar özenli ki hala bunun aynı güzellikte koruyabilmeleri gerçekten müthiş. Belki hatırlarsanız İngiltere prensesi Diana’nın da bu avluda yalnız başına otururken ki bir fotoğrafı var.

Neyse efendim herhalde en merak edilen şeylerden biri de çiftin her ikisinin de mezarının burada bulunup bulunmadığı. Evet, çiftin mezarları yan yana olacak şekilde Tac Mahal içerisinde bulunuyor.

Tac Mahal Hakkında Enteresan Bilgiler

  • Tac Mahal günün farklı kısımlarında değişik renklere boyanıyor. Sabah pembe, öğlen beyaz ve akşamda altın rengine bürünüyor.
  • Dünyada sadece mermerden yapılan tek cami, Tac Mahal’in içerisinde yer alıyor.
  • Tac Mahal’e nereden bakarsanız bakın aynı şekilde görürsünüz. Yapının çok iyi bir mimarisi var.
  • Yapının kubbesini Mimar Sinan’ın öğrencilerinden biri yapmış.
  • Yapının 4 kilometre yakınında motorlu araç kullanmak yasak. Hatta Tac Mahal’in üstünden uçakların bile geçmesi yasak. Beyaz mermerlerin kirlenmesini bu şekilde engellemeye çalışıyorlar.
  • Tac Mahal’in yapımı esnasında 1000 fil çalıştırılarak, yapı hızlı inşa edilsin diye onlara taş taşıttırılmış.
Tac Mahal ve Efsaneleri

Tac Mahal hakkında mitlerden birine göre, yapının inşasında çalışan işçilerin kolları kesilmiş ve gözleri oyulmuş. Ancak bunun mit olduğu çok açık bir şekilde belli. Çünkü burada çalışan kişiler, o dönem için dünyada o alanda uzman olan kişilermiş ve yapıya harcanan para o kadar çokmuş ki kentin ekonomisi kötüleşmiş ve büyük bir ayaklanma çıkmış. Ayaklanmayı çıkaran da şahın oğullarıymış. Şahı tahttan indirerek, Tac Mahal’e bakan bir odada onu hapsetmişler. Diğer bir efsaneye göre ise yapıdaki renk değişimleri Mümtaz Mahal’in ruh değişimlerine göre gerçekleşiyormuş. Ama tabi ki böyle bir şey yok. 🙂

Hindistan Vizesi

Hindistan vizesi online bir vize. Yani vize için internetten başvuru yapmanız gerekiyor. Hindistan vize başvurusunu için resmi web sitesi üzerinden yapabiliyorsunuz. Ancak Hindistan vize başvuru formunu İngilizce olarak doldurmanız gerekiyor. Diğer türlü işleme alınmıyor. Hindistan gezilecek yerler için yola çıkmayı planlıyorsanız, vize başvurunuzu seyahatinizden bir hafta önce yapmalısınız. Bu arada online vize başvurunuz onaylandıktan sonra biometrik parmak izi uygulaması için randevu tarihi veriliyor size. Bu durumda Hindistan Ankara Büyükelçiliği veya Hindistan İstanbul Başkonsolosluğuna gitmeniz gerekiyor.

Agra’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Agra’ya direkt uçuş seferleri bulunmuyor. Bu yüzden öncelikle Delhi’nin Indira Gandhi Havalimanı‘nı tercih etmeniz gerekiyor. Buradan da trenle Agra’ya ulaşabilirsiniz.

Tac Mahal gezisi sonrasında İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Hindistan gezisi kapsamında Tac Mahal’i detaylı bir şekilde gezdikten sonra Ankara‘ya hava yolu üzerinden gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için rahat bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. 

Tac Mahal ve Agra için seyahat listesini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

1 yorum