Yolcu360 Blog
karain-magarasi.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Antalya Karain Mağarası: İlk İnsan Kalıntılarına Rastlanan Mağara

Antalya Karain Mağarası: İlk İnsan Kalıntılarına Rastlanan Mağara

İlk insan kalıntılarına rastlanan mağaraya doğru yola çıkıyoruz. Hazırsanız Antalya Karain Mağarası ’na giden merdivenleri gelin birlikte çıkalım.

karain-magarasi-3.jpg

 

Karain Mağarası Tarihi

Karain Mağarası’nın tarihi, insanlık tarihi kadar eskiye dayanıyor. Yakın Doğu tarihi için önemli olan mağara aynı zamanda Anadolu tarihine de ışık tutuyor. Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik hatta Protohistorik çağlarda insanların yaşam merkezi konumundaymış. 

Karain Mağarası’nda yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan buluntular bizlere birtakım işaretler veriyor. İlk insan kalıntılarının yer alması bu işaretlerden sadece biri. Özellikle mağaranın müze kısmında yer alan insan kafatası, ziyaretçileri çağlar öncesine götürüyor. Bunun yanı sıra bitki ve hayvan kalıntıları, taşınabilir sanat ürünleri de müzede sergileniyor. 

Klasik Dönem’de, Karain Mağarası tapınak niteliği görüyormuş. Mağaranın duvarlarında yer alan Grekçe kitabeden yola çıkarak böyle bir çıkarım yapabiliyoruz. Batı Akdeniz’in tarihini ortaya koyan Karain Mağarası, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. 

Antalya Antik Şehirler Listesi: Antalya’nın En Güzel 7 Antik Şehri yazımız için tıklayın.

 

Karain Mağarası Nerede? 

Peki tarihi ile göz kamaştıran Karain Mağarası nerede? Antalya’nın 30 km kuzeybatısında; eski Antalya-Burdur karayoluna 5-6 km uzaklıkta yer alıyor. Karain Mağarası’nın Antalya il merkezine uzaklığı ise 27 km’dir. 

Karain Mağarası’na Nasıl Gidilir?

Antalya’nın merkeze en yakın mağaralarından biri olması Karain Mağarası’na ulaşımı kolaylaştırıyor. Antalya-Burdur istikametinde giderken 13. km kavşaktan Yağca köyüne doğru yönün. Eğer kendi aracınız ile seyahat edecekseniz tabelalar sizi Karain Mağarası’na yönlendirecektir. 

Fakat toplu taşımayı kullanmak istiyorsanız Döşemealtı güzergahına giden dolmuşları kullanarak, Yağca Köyü’ne ulaşmalısınız. Ardından çok merdivenli bir tepede Karain Mağarası sizleri bekliyor olacak. 

Karain Mağarası Oluşum Özellikleri

karain-magarasi-2.jpg

Akdeniz Bölgesi özellikle Antalya ve çevresi kalkerli yapıya sahiptir. Bu durum kireç taşı, jips, kaya tuzu gibi tortulların oluşumuna zemin hazırlıyor. Nitekim Karain Mağarası da Akdeniz’in topografik yapısından nasibini almış. 

Mağara doğal karstik oluşum sonucu meydana gelmiştir.Üç kaya kovuğunun kusursuz birleşimi ile günümüze kadar gelmeyi başarmış,  tarihi öneme sahip bir yerleşim merkezidir. 

Görenleri kendine hayran bırakan Karain Mağarası’nda kemik aletlerden, seramik parçalara pek çok kalıntı bulunmuştur. Bunun yanı sıra zürafa, aslan, su aygırı gibi hayvan türlerinin kemiklerine ve fosilleşmiş kalıntılarına da rastlanmıştır. Arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan tüm bu tarihi eserler mağaranın hemen yanında yer alan Karain Mağarası’nda ve Antalya Müzesi’nde sergileniyor. 

karain-magarasi-1.jpg

Antalya Mağaraları

Antalya kalkerli bir arazi yapısına sahip olduğu için mağara oluşumu da çok fazladır. Hepsi de yer altı sularının aşındırma ve biriktirmesi sonucu oluşan doğal mağaralardır. Antalya mağaralarını yakından inceleyelim.

  • Her Derde Deva Damlataş Mağarası

1948 yılında keşfedilen Damlataş Mağarası, Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alıyor. Sarkıt ve dikitlerden meydana gelen mağara ziyaretçilerine unutulmaz bir görsel şölen sunuyor. Yer altı sularının yüzyıllarca, damlaya damlaya böylesine muazzam bir görüntü ortaya çıkması akıl alır gibi değil. 

Damlataş Mağarası astım hastalarına iyi gelen havası ile de ön plana çıkıyor. Hatta doktor kontrolünde bu mağara derman aramaya gelen pek çok astım hastası bulunuyor. Aynı zamanda Damlataş Mağarası, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliğine de sahip. 

  • Uçsuz Bucaksız Altınbeşik Mağarası

Altınbeşik Mağarası, Türkiye’nin en uzun yer altı gölü mağarası olma unvanına sahiptir. Antalya’nın İbradı ilçesinde yer alan mağara tam tamına 2.500 metre uzunluktadır. 1994 yılında Milli Park ilan edilmiştir. 

“Uçsuz bucaksız mağara olur mu?” demeyin. Altınbeşik Mağarası’nın gerçekten de ucu bucağı yok. Botlar eşliğinde Altınbeşik Mağarası’nın gizemli dünyasında seyahat etme şansını sakın kaçırmayın. 

  • Benzersiz Manzaraya Sahip Dim Mağarası

Dim Mağarası, Antalya’ya 145 km uzaklıktaki Alanya ilçesinde yer alıyor. Deniz seviyesinin 232 metre yüksekliğinde bulunan mağara görenleri kendine hayran bırakıyor. Dim Mağarası’nın içerisinde yer alan sarkıt ve dikitler kireç taşlarının aşınımı sonucu oluşmuştur. Aynı zamanda mağaranın içerisinde küçük bir de göl bulunuyor. Botlar eşliğinde gölün üzerinden Dim Mağarası’nın eşsiz manzarasına tanıklık edebilirsiniz. Mağaranın sıcaklığı yıl boyunca değişmez ve hep 18 derece civarındadır. Hazır Alanya’ya kadar gelmişken Dim Çayı’na uğramanızı, püfür püfür rüzgarıyla serinlemenizi tavsiye ederiz. 

Antalya Karain Mağarası adeta yaşayan tarih gibidir. Tepedeki konumu ve merdiven sayısı her ne kadar fazla olsa da tarihe tanıklık etmenin verdiği haz paha biçilemez. 😇

Antalya’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle