Yolcu360 Blog
tramer sorgulaması nasıl yapılır?
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tramer sorgulama nedir, nasıl yapılır? Tramere nasıl bakılır ve ne işe yarar sorularına yanıt vermek üzere kapsamlı bir içerik hazırladık. 2022 tramer sorgulaması işlemleri araştırması yapanlar buraya! Tramer sorgusu nasıl yapılır sorusuna yanıt veriyoruz…

Tramer Nedir?

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltması TRAMER şeklindedir. Bu sisteminde tüm sigorta bilgileri toplanır. Sigorta şirketleri bu ortak alana veri girer. Böylece aracın genel bilgileri, başına gelenler, sigorta durumu ve sigorta işlemlerini bu sistemle takip edebilirsiniz. Tramer ne işe yarar ekseninde verilecek en net yanıt: ikinci el aracı tanıma kolaylığı şeklinde verilebilir. Aracın durumu, ilk sahibi, son sahibi, hasarları gibi pek çok bilgiye güvenle ulaşmayı sağlar. Bu nedenle ikinci el araç alırken Tramer sorgulama yapmanız önemli. Peki, tramer sorgusunu nasıl ve nereden yapabilirsiniz?

tramer sorgulaması nasıl yapılır?

Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

Mevcutta kullandığınız aracın geçmişini öğrenmek üzere tramer kaydına bakmak iyi bir fikir! Diğer yandan tramer kaydına bakarak ikinci elde almak istediğiniz araç hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Bu iki noktada aracın geçmiş durumunu öğrenmek üzere hasar kaydı sorgulamak önem kazanıyor. Aracın karıştığı kazalar, değişen parçalar, hasar durumu ya da el değiştirme sıklığı pazarlığa etki ediyor. Dolayısıyla ikinci elde araç almadan önce hasar durumu sorgusu yapmak şart! Peki, araç hasar geçmişi nasıl bakarsınız? Bunun için e-devletten Tramer bakmak ya da SMS’le araç hasar sorgulaması yapmak şeklinde iki alternatif sıklıkla kullanılıyor. Bunları inceleyelim…

tramer sorgulaması ne demek

SMS ile Tramer Sorgulama

Tramer sorgusu için 2003 yılında 5664 numaralı SMS uygulaması karşımıza çıktı. Bu uygulama ile kısa mesaj göndererek ilgili plakaya mahsus aracın hasar geçmişi öğrenilebiliyor. Mesajda şu bilgiler paylaşılıyor:

  • Aracın hasar durumu
  • Araçla ilgili detaylar
  • Değişen parça durumu

5664 Tramer Sorgulama Nasıl Yapılıyor?

Turkcell, Türk Telekom, Vodafone operatörleri ile yapılan işbirliği sonucunda vatandaşlar, 5664 numaralı hatta mesaj göndererek bilgi alıyor. Böylece SMS ile araç hasar durumu öğreniliyor. Bu SMS’le araç hasar durumu sorgulama işlemi, ücretlidir. Kişinin faturasına yansır.

SMS ile Araç Durumu Sorgulama Konuları

Tramer sorgulaması dışında SMS’le araç hakkında öğrenebileceğiniz bilgiler var. Hasar geçmişi sorgulama, değişen parça bilgisi sorgulama, araç detay bilgisi sorgulama bunlardan bazıları. Peki, SMS ile araç hakkında neleri öğrenmek mümkün? Detaylar şöyle:

SMS ile Hasar Geçmişi Sorgulama

5664 numaralı hatta aracın sadece plakasını yazarak SMS gönderebilirsiniz. Bundan sonra size bir SMS ile yanıt gelir. Bu SMS’te aracın karıştığı kayıtlı kazaları görebilirsiniz. Ör: Araç, 2 adet kazay karışmıştır. 1. Kaza 01.12.2020’de olmuş ve 500 TL hasar çıkmış vs…

Yukarıdaki işlemi plaka yerine şasi no ile de yapabilirsiniz. Şasi numarası ile de söz konusu aracın değişen parçaları hakkında bilgi alabilirsiniz. PARCA yazıp boşluk bırakarak S yazıp boşluk bırakarak şasi no bilgisini yazıp boşluk bırakarak hasarın oluştuğu tarihi yazmanız yeterli.

SMS ile Değişen Parça Sorgulama

Aracın karıştığı kazada eksper raporu alınmışsa parça detayı öğrenebilirsiniz. Bunun için aynı numaraya PARCA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazıp boşluk bırakarak hasar tarihini yazmalısınız. Bu bilgileri de zaten SMS ile hasar sorgularken öğrenmiş olmalısınız.

SMS ile Araç Detay Bilgisi Sorgulama

DETAY boşluk Plaka yazıp 5664’e göndererek araç hakkında bilgi alabilirsiniz. Burada verilen bilgiler şöyle:

  • Aracın markası modeli
  • Plaka değişimi olup olmadığı
  • Hangi illerde tescil kaydının olduğu
  • Araç türü değişimi olup olmadığı
  • Son sahiplik süresi
  • Yürürlükte kaskosunun olup olmadığı
  • Trafiğe çıkış tarihi
  • Toplam kaskolu olduğu süre
  • Toplam kaskosuz olduğu süre

Aynı bilgiler için plaka yerine şasi numarası da yazabilirsiniz.

SMS ile Araç Hasar Kaydı Sorgulaması Yapılır mı?

Burada SMS’le yapılan araştırmanın sigorta kayıtlarını esas aldığı unutulmamalı. ​​​​Özellikle hasar geçmişi sorgulama hizmetiyle sunulan bilgiler tamamen sigorta kayıtlarını esas alır. Örneğin kaza anında tutanak tutulmamış ya da sigorta şirketine bilgi verilmiş ise bu kaza, veriye işlenmemiştir. Ayrıca hasar bilgileri, 2003 yılından itibaren sigorta şirketleri tarafından yapılan kasko ve trafik sigortası hasar ödemeleri ile sınırlıdır. Bu tarihten önceki bilgilere zaten sistem ulaşamıyor. Hasar bilgileri cam hasar ödemelerini de içermez.

e-devlet tramer sorgulaması nasıl yapılır

e-Devlet Üzerinden Tramer Sorgulama

Araç TRAMER bilgisi önemlidir. Özellikle de ikinci el bir araç alırken aracın kaç kez el değiştirdiğini, hasar bilgisini öğrenmek önem kazanıyor. e-Devlet üzerinden de tramer sorgusu yapılabiliyor. turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine eriştikten sonra yapabilirsiniz. Kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle kimliğinizi doğruladığınızda Trafik Sigortası Sorgulama sayfasına yönlendirileceksiniz.

Ücretsiz Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet kapısı üzerinden pek çok konuda sorgulama ile bilgi almak mümkün. Bunlardan biri de araç hasar kaydına bakmak. turkiye.gov.tr adresi üzerinden plaka numarası ile tramer sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde yapılan inceleme ücretsizdir.

yolcu360 blog arama banner

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

1 yorum