Mısır’ın başkenti Kahire, Arap dünyası ve Afrika’nın en büyük kenti olma özelliğine sahiptir. Büyük kısmı Nil Nehri’nin doğu kıyısında, nehrin Reşit ve Dimyat kollarına ayrıldığı noktanın biraz aşağısında yer alır. 1300 yıldan fazla bir süredir aynı isimle yer alan kent, Doğu ve Batı’nın, eski ile yeninin kaba taslak bir bileşimini yansıtır. Kahire nüfusu kent merkezinde 7,9 milyon, banliyöleri ile birlikte 20 milyona yakındır. Çevre ülkelerin politik, kültürel ve ekonomik merkezi konumunda olan şehirde aynı zamanda Mısır hükûmeti, parlamentosu, devlet daireleri ve diplomatik temsilcilikler gibi birçok önemli yer bulunmaktadır. Peki, Kahire’de görmeniz gereken yerler nereleridir?
Kahire Gezisi
Kahire barındırdığı birçok üniversite, yüksekokul, tiyatro, müze ve anıtlarıyla ülkenin atardamarı konumundadır. Eski Kahire, 1979 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunmaktadır. Kahire Müzesi, Piramitler bölgesi, Nil Irmağı çevresi turistlerin rağbet ettikleri önemli mekanlardandır.
Kahire’ye nasıl gidilir, vize var mı ya da nereleri gezmek gerekir gibi soruların cevapları burada 🙂
-
Kahire’ye Nasıl Gidilir?
Karmaşık sokakları ve caddeleri, trafik sorunu, misafirperver yerli halkı, İslam Medeniyeti eserleri, antik döneme uzanan kültür mirası, dünyaca ünlü piramitleri ve Nil Nehri ile Kahire büyük bir odak noktası konumunda yer alıyor.
Dünya’nın en eski medeniyetlerinin var oluşuna tanıklık eden ve yılın her dönemi turist çeken Kahire, Orta ve Doğu ve Afrika coğrafyasının en güzel rotalarından biri olma özelliği taşıyor. Haftanın 7 günü İstanbul Havalimanı’ndan düzenlenen seferlerle kente ulaşmak oldukça kolay. Bunun için Kahire uçak bileti almanız gerekiyor. Avrupa’nın bazı kentleri ve Dubai’den de aktarmalı uçuş seçenekleri ile şehre gidilebiliyor.
-
Kahire Gezisi Kaç Gün Sürer?
Kahire gezi planı yaparken şehrin birkaç bölgede toplandığını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Dolayısıyla Kahire’de gezilecek yerler oldukça fazla. Kahire’ye bir gezi programı oluşturacaksanız 3 ya da 4 günlük bir zaman ayırmanız rahat bir seyahat geçirmenizi sağlayacaktır. Giza Piramitleri ve çevresini gezmek için 1 gün, Kahire Müzesi, Eski Kahire, Nil Nehri, Al Azhar gibi çok önemli noktaları gezmek için de 2 gün gerekiyor. Kahire; Haziran, temmuz ve ağustos aylarında oldukça sıcak zamanlarını yaşar. Kahire seyahatiniz için özellikle kasım, aralık, ocak ve şubat ayları en uygun dönemler olacaktır.
-
Bunları Yapmadan Kahire’den Dönmeyin!
Kahire’de yapmadan dönmeyin diyebileceğimiz şeyleri özetleyelim:
Nil Nehri kıyısında akşam üzeri yapacağınız bir yürüyüşün ardından güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Dünya’nın 7 Harikasından biri olan Giza Piramitlerini gezebilir ve bu piramitlerden birinin içine girebilirsiniz. Giza Piramitlerinin bulunduğu çölde yürüyebilir veya deve ile gezebilirsiniz. Kahire Eski Şehrinin dar sokaklarından yürüyebilir, şehri tanıyabilirsiniz. Kahire Mısır Müzesini gezebilirsiniz. Mısır yemeklerini deneyebilirsiniz. Nil Nehri kıyısında kahvaltı yapabilirsiniz.
Kahire’de Gezilecek Yerler Listesi
Aslında ‘Kahire’de buraları görmeden dönmeyin’ açıklaması yaptığımız kısımda Kahire’nin gezilecek yerleri konusuna değindik ama o, kısa bir özet. Şimdi, detaylı olarak Kahire’nin gezilecek yerleri listesine bakalım.
-
Kahire Mısır Müzesi
Kahire Mısır Müzesi dünyanın en büyük antik Mısır eserleri koleksiyonuna sahip müzedir. Müze, 1835 yılında Kahire Kalesi’nde kurulmuş, 1858 yılında ise bugünkü yerine taşınmıştır. Müze, 1902 yılında Fransız mimar Marcel Dourgnon tarafından tasarlanmış yeni bir binaya taşınmıştır. Piramitlerin çoğu yıllar boyunca talan edilmiş ve değerli şeyler çalınmıştır. Bu yağmadan bir tek M.Ö. 1332 -1323 yılları arasında hüküm süren Firavun Tutankamon’un mezarı kurtulmuş. Tarihte bilinen en genç firavun Tutakamon’un mezarını 1926 yılında ingiliz bir arkeolog olan Howard Carter bulmuş. Krallar Vadisi, Luxor’da yer alan bu mezarda 3 oda dolusu eşya, altın, para, yiyecek, içecek, turşu, salamura ve 400 Uşepti altın bebek yani mezar bekçisi de bulunmuş.
Müze, 100.000’den fazla eseri barındırmaktadır. Bu eserler, Mısır’ın 5000 yıllık tarihini kapsamaktadır. Müzede, Tutankhamun’un hazineleri, Sfenks’in kafası, Ramses II’nin heykeli, Nefertiti’nin büstü gibi dünyaca ünlü eserler bulunmaktadır.
Müze, her yıl milyonlarca ziyaretçi almaktadır. Müze, Mısır’ın en önemli turistik merkezlerinden biridir.
-
Sakkara Piramiti
Yeryüzünde bilinen en eski piramit olarak kabul edilen Sakkara Piramidi, Eski Mısır krallarının mimarı ve aynı zamanda doktoru olan İmhotep tarafından yapılmıştır. Firavun Djoser için yapılmış olan Sakkara Piramiti’nin özelliği kat kat şeklinde yapılmış olması.
Giza Piramitleri’nin yanından başlayıp Nil Nehri boyunca devam eden bu bölgede 100’den fazla piramide rastlayabilirsiniz. Bu bölgede piramitlerin yapımında çalıştığı tahmin edilen binlerce insan iskeleti bulunmuş. Gencinden yaşlısına bu insanların iskelet yapısı taş çekmekten kaynaklı bozulmuş ve eğrilmiş.
-
Memphis Antik Kenti Mısır
Mısır’a yıllar boyunca başkentlik yapmış Memphis Antik Kenti, Mısır’ın eski krallarından Menes tarafından MÖ 3000 yılında kurulmuş. Memphis, o dönemlerde Akdeniz’in en önemli şehirlerinden biri haline gelmiş.
Memphis Antik Kenti, Sakkara Piramiti (Basamaklı Piramit) yakınlarında yer alıyor. Eğer Sakkara Piramiti’ne bir gezi yapacaksanız rotanıza burayı da ekleyebilirsiniz. Çevresindeki müzelerde Memphis şehrinden çıkarılmış çok önemli eserler sergileniyor.
-
Kahire Kalesi – Selahaddin Eyyubi Kalesi
Eyyubi Hanedanı Selahaddin Eyyubi tarafından haçlı istilasını önlemek için yaptırılan Kahire Kalesi 75 metre yüksekliğinde tüm şehri gören bir tepeye kurulmuş. Bu kalede yıllar için savaşlar da meydana gelmiş, devletin idaresi de yapılmış.
-
Kahire Mehmet Ali Paşa Camii
Mısırlılar’ın Muhammad Ali Paşa olarak isimlendirdiği Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Selahaddin Eyyubi Kalesi’nin (Kahire Kalesi) içinde inşa ettiği bu caminin inşasına 1830 yılında başlanmış, 1848 yılında Abbas Hilmi Paşa döneminde tamamlanmış.
-
Kahire Tahrir Meydanı
Tahrir Meydanı için Kahire’nin merkezi diyebiliriz. Ünlü Kahire Mısır Müzesi bu meydanda. Ayrıca, meydana çıkan sokaklarda restaurant ve cafeler de bulunuyor.
-
Giza Piramitleri
Dünya’nın 7 harikasından biri olan Giza Piramitleri firavunların mezarları olarak kullanılmış. Firavunlar kendilerini insan olarak değil Tanrı olarak gördükleri için öldüklerinde de normal bir mezarlığa gömülmüyorlardı. Başa gelen her firavun ilk önce kendine öldükten sonra da yaşamaya devam edeceğine inandığı için bir Piramit yapmaya başlarmış. Öldükten sonra bu piramitlere kendileriyle beraber en değerli eşyaları da gömülürmüş. Hazineleri başta olmak üzere yiyecek, içecek, turşu, asker, karısı, annesi gibi bütün sevdiği şeyler de piramitlerin içine gömülürmüş.
Piramitlerin geçmişi M.Ö. 3000 yılına kadar gidiyor. Piramitlerin içine girmek için uzun ve dar koridorlardan geçmeniz gerekiyor. Eğer piramitlerin içine girmek istemezseniz etrafını at ya da deve ile turlayabilirsiniz.
-
Gemi Mezarı
Firavunların sevdiği şeyleri öldükten sonra kullanmak için yanında gömdürdüğünden bahsetmiştik. 1930’lu yıllarda Firavun Keops’un gemi mezarı da bu şekilde ortaya çıkarılmış.
Dünya’nın en iyi arkeologları tarafından 30 yılda birleştirilerek Keops’un 5000 yıllık gemisi tekrar yapılmış.
Kahire gezilecek yerler arasında yer alan Gemi Mezarı, Giza Piramitleri’nin yanında bulunuyor. Giza Piramitleri’ni gezerken burayı da mutlaka gezmelisiniz.
-
Al Azhar Camii
Fatimiler döneminde yapılan Al-Azhar Camii 972 yılında yapılmış. Müslümanlar Mısır’a geldiklerinde ilk bu camiyi yapmışlar. 989 yılında 35 bilim adamının burada çalışmaya başlamasından sonra, cami üniversite statüsü alarak dönemin en önemli dini bilimler okullarından biri olmuş.
Yaklaşık 7000 yıllık bir geçmişi olan Mısır’da Firavunlardan Bizans’a, Osmanlılardan İngilizlere kadar pek çok imparatorluk hüküm sürmüş. Hz. Musa ve Kleopatra bu topraklarda yaşamış. Üzerinde süzülen tekneleri ile Nil Nehri, Kahire’nin adeta can damarı pozisyonunda. 17 milyonluk nüfusu ile her ne kadar kalabalık bir şehir olsa da Kahire’yi mutlaka gezi rotasına eklemeli, bu medeniyeti yerinde görerek deneyimlemelisiniz.
Yorum ekle