Yolcu360 Blog
en-guzel-kopruler-.jpg

Dünyanın En Güzel 15 Köprüsü

Dünyadaki en güzel köprüler hangileri inceliyoruz. Hepsinin de birbirinden farklı hikayesi var. Şehirlerin simgesi, tarihin tanığı köprüleri yakından tanıyalım.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!
  • Brooklyn Köprüsü, ABD

en-guzel-kopruler.jpg

Brooklyn Köprüsü, dünyanın en güzel 15 köprüsü listemizde ilk sırada. ABD’nin New York şehrinde East River üzerinde bulunan bir köprüdür. Brooklyn ve Manhattan’ın birbirine kavuşum noktasıdır. 3 Ocak 1870 yılında yapımına başlanmıştır. Tam tamına 13 yıl sonra inşaatı bitirilmiştir. O yıllarda dünyanın en geniş asma köprüsü olarak adından söz ettirir olmuş. Nitekim köprünün kuleleri de ABD’nin en yüksek yapılarından biri haline gelmiştir. İlginç de bir hikayeye sahiptir Brooklyn Köprüsü. Artan trafiğe çözüm olması amacıyla köprü inşasına karar verilmiştir.

İnşasında tel kablonun mucidi John A Roebling’in imzası bulunuyor. Hayalini kurduğu köprünün çizimine 1865 yılında başladı. Fakat geçirdiği rahatsızlık sebebi sonucu Roebling, yerini oğluna bıraktı. Kusursuz denilecek boyutta bir mimarinin eseridir Brooklyn Köprüsü. Bunun yanı sıra köprünün sağlamlık testi sırasında her biri 6 ton olmak üzere toplam 21 fil kullanılmıştır. Ardından halk gönül rahatlığıyla köprüyü kullanmaya başlamıştır. Köprünün açıldığı ilk yıllarda altında kiraya verilen şarap mahzenleri de yer alıyordu. İlerleyen yıllarda ise Sovyet saldırılarına karşı sivil savunma örgütleri tarafından konserveler, ilaçlar ve battaniyeler ile köprünün altı doldurulmuştu.

  • Golden Gate Köprüsü, ABD

en-guzel-kopruler-2.jpg

Anlamı “Altın Kapı Köprüsü” olan Golden Gate Köprüsü, Amerika’da. Kaliforniya’nın San Francisco Körfezi girişindeki asma bir köprüdür. Aynı zamanda dünyanın en uzun 19.köprüsü olma özelliğine de sahiptir. Köprünün uzunluğu 2.73 kilometredir. Yüksekliği ise 235 metredir. 6 şeritli olmak üzere taşıt trafiğine açıktır. 1872 yılında körfez üzerine köprü yapma fikri ortaya atılmıştır. Fakat Golden Gate Köprüsü’nün yapımına 5 Ocak 1933 yılında başlanmıştır. Köprü toplam 887.000 ton ağırlığındadır. Yaklaşık 35.000.000 dolar maliyete sahiptir. Ayrıca 1964 yılında New York’taki Verrazano-Narrows Köprüsü inşa edilene kadar Golden Gate Köprüsü dünyanın en uzun asma köprüsü unvanına da sahipti. 

  • Rialto Köprüsü, İtalya

en-guzel-kopruler-3.jpg

İtalya resimlerinde görmeye alışık olduğumuz o meşhur köprü: Rialto Köprüsü. Dünyanın en güzel 15 köprüsünden biri. Tarihte yolculuğa çıkaran bu köprü Venedik’in kalbinde yer alıyor. Şehrin romantik görünüşünü tamamlayan duruşu ile kusursuz bir manzara sunuyor. San Marco ile San Polo bölgelerini birbirine bağlayan stratejik bir köprüdür. 12.YY’da ahşap köprü olarak inşa edilen Rialto Köprüsü, zamanla genişletilmiştir. İlerleyen yıllarda trafiği göz önünde bulundurarak tekrardan inşa edilmiştir.

Günümüzdeki hali ile ise 16.YY’da mermer görünümüyle hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra ünlü sanatçıların eserlerine de ilham kaynağı olmuştur. İtalyan Rönesans sanatçısı Vittore Carpaccio’nun “Miracle Of The Relic” adlı eseri bunlardan biridir. Aynı zamanda Rialto Köprüsü, Venedik’in ticaret hayatına da yön vermiştir. Köprünün çevresinde yer alan dükkanlar sayesinde bu bölge Venedik’in en kalabalık bölgelerinden biri haline gelmiştir. Ticari faaliyetlerin yoğun olarak gerçekleştirildiği bu alanda mücevher, ipek, cam ürünleri ve hediyelik eşyalar bulmanız mümkündür. Köprünün dikkat çeken mimari özelliği ise ortasında herhangi bir desteğin yer almaması. Bu durum bir mühendislik başarısı olarak değerlendirilirken aynı zamanda kusursuz bir görüntü de ortaya koymaktadır. 

  • Tower Bridge, İngiltere

en-guzel-kopruler-4.jpg

Sıradaki köprü ise İngiltere’den Tower Bridge. “Kule Köprü” olarak da biliniyor. Londra’da mutlaka görülmesi gereken eserlerden biri. 1894 yılında kullanıma açılan Tower Bridge, sadece yayaların değil otomobillerin de geçişine imkan sağlamıştır. Yapımı 8 yıl süren köprünün  uzunluğu 283 metredir. Kartpostallara taş çıkartan kareler sunan bir manzaraya sahiptir. Londra’nın en önemli sembollerinden de biridir. Aynı zamanda sanat ve turistik anlamda da Tower Bridge büyük bir değerdir. “Exhibition” adı verilen, cam zemin koridorlardan oluşan bir sergi alanı mevcuttur. Burada Victoria dönemine ait eserler sergilenmektedir. Bunun yanı sıra köprünün çevresinde yer alan restoranlarda “fish&chips” adı verilen küçük atıştırmalıkların da keyfini çıkarabilirsiniz. 

  • Vasco Da Gama Köprüsü, Portekiz

en-guzel-kopruler-5.jpg

Portekiz’in başkenti Lizbon’da yer alan Vasco Da Gama Köprüsü, dünyanın en güzel 15 köprüsü listemizde bulunuyor. Ortalama 17 kilometre uzunluğa sahip olan köprü, Portekiz’in kuzey ve güney bölgelerini arasında geçişi sağlıyor. Aynı zamanda trafiği azaltma görevini de üstleniyor. 1998 Lizbon Dünya Fuarı’nda açılan Vasco Da Gama Köprüsü, Avrupa’nın en uzun köprüsü ünvanına sahiptir. Adını da bildiğiniz üzere Portekizli Kâşif Vasco Da Gama’dan almıştır. Nitekim kendisi Atlantik Okyanusu’ndan deniz yoluyla Hindistan’a ulaşan ilk Avrupalı isimdir. 1995 yılında yapımına başlanan köprüde, 3.300 işçi çalışmıştır. Vasco Da Gama Köprüsü, altı şeritli bir yola sahiptir. Fakat sadece araç kullanımına açıktır. Yaya ve bisiklet yolu bulunmamaktadır.

  • Szechenyi Köprüsü, Macaristan

en-guzel-kopruler-6.jpg

Tuna’nın incisi Budapeşte’de muhteşem bir köprüye götürüyoruz sizleri. Burası Zincir Köprüsü. “Lanchid Köprüsü” ya da daha çok bilinen adıyla “Szechenyi Köprüsü” olarak da seslendiriliyor. Bu görkemli yapı 1840 yılında Macaristan’da kullanıma açılıyor. Devrin en önemli mimarlarından İngiliz William Tierney’in bir eseridir. Avrupa’nın en güzel kentlerinden biri Budapeşte’nin nefes kesen mimari yapılarından biri.

  • Charles Köprüsü, Çekya

en-guzel-kopruler-7.jpg

Çekya’nın başkenti Prag’da bulunan Charles Köprüsü, Vltava Nehri üzerine yapılmıştır. Kral IV. Karl tarafından yaptırılan köprünün mimarı da Peter Parler’dir. 1357 ile 1400 yılları arasında yapımı sürmüştür. 516 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindeki köprü, günümüzde yaya trafiğine açıktır. Şehrin turistler tarafından en çok ilgi gören yeridir. Bunun yanı sıra köprünün üstünde 30 tane heykel vardır. İçlerinden Aziz John Nepomuk Heykeli en ünlü olanlarındandır. Yapımına 1357 yılında başlanan köprü 1402 yılında tamamlanmıştır. Yapıldığı yıllarda Prag’ın nehir üzerinde durabilen tek köprüsü idi. Aynı zamanda 1841 yılına kadar eski şehri Prag Kalesi’ne bağlayan en önemli köprüydü. Eski şehir tarafında yer alan kule, dünyada en hayrete düşüren gotik tarzda yapı olarak gösterilmektedir.

  • Boğaziçi Köprüsü, Türkiye

en-guzel-kopruler-8.jpg

İstanbul’un en ünlü simgelerinden biri olan Boğaziçi Köprüsü, Ortaköy-Kuzguncuk hattını birbirine bağlıyor. 1973 yılında Cumhuriyet’in 50. yılına özel açılışı yapılan köprünün toplam uzunluğu 1560 metredir. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü açılana kadar dünyanın iki kıtayı birbirine bağlayan tek köprüsü olma unvanını da elinde bulunduruyordu. Dünyanın en güzel 15 köprüsü listemizdeki yer alan Boğaziçi Köprüsü, günümüzde de şehir trafiğinin can damarı konumundadır.

  • Erasmusbrug Köprüsü, Hollanda

en-guzel-kopruler-9.jpg

Erasmusbrug Köprüsü, 1996 yılında açılan Hollanda’nın Rotterdam şehrinde bulunan mühendislik harikası bir köprüdür. Çarpıcı tasarımı ile pek çok turistin uğrak noktası haline gelmiştir. Erasmusbrug Köprüsü, Ben Van Berkel tarafından tasarlanmıştır.  1987’de Rotterdam’ın kentsel dönüşümü sırasında, merkezi ve Kop van Zuid’e bağlayacak bir asma köprü yapılması planlanmıştır. 1990 yılının Eylül ayında da bahsettiğimiz gibi Ben Van Berkel köprü için bir tasarım sunmuştur. Sunduğu tasarım Erasmusbrug Köprüsü’nün ta kendisidir.

Tasarlandığı günden bu yana da Hollanda’nın simgesi haline gelmiştir. Rotterdam’ın en gözde modern 10 mimarisi listesinde yerini almaktadır. 808 metre uzunluğa sahip olan köprünün yüksekliği ise 139 metredir. Hatta bu yüzden halk arasında “The Swan” lakabı da almıştır. Dış görünüş olarak asimetrik tarzda asma bir köprü olarak tasarlanmıştır. Bu bakımdan Erasmusbrug Köprüsü, postmodern bir tasarıma sahiptir. Hem gündüz hem de gece görenleri kendine hayran bırakan köprünün özellikle gece ışıklandırılması sayesinde eşsiz görüntülere ev sahipliği yapmaktadır.

  • Harbour Köprüsü, Avustralya

en-guzel-kopruler-10.jpg

Harbour Köprüsü, Avustralya’nın Sidney limanındaki bir kemer köprüdür. İnşaatına 1923 yılında başlanan köprü, 28 Temmuz 1932 tarihinde kullanıma açılmıştır. Sidney şehir merkezi ile North Shore arasında demiryolu, taşıt, bisiklet ve yaya trafiğini taşımak amaçlanmıştır. John Bradfield tarafından tasarlanan köprüde New York’ta yer alan Hell Gate Köprüsü’nden etkilenilmiştir. Bunun yanı sıra dünyanın altında en uzun kemer köprüsü olma unvanına da sahiptir. 2012 yılına kadar da en uzun tek ayaklı köprüsü olarak anılmaktaydı.

  • Mostar Köprüsü, Bosna Hersek

en-guzel-kopruler-11.jpg

Tarihi geçmişe sahip Mostar Köprüsü’nü bilmeyeniniz yoktur. Dünyanın en güzel 15 köprüsü listemizde yerini alan bu köprü etrafındaki kente de ismini vermiştir. Böylece Mostar, Hersek bölgesi içerisinde ana kent olmuştur. Bunun yanı sıra Mostar Köprüsü, 2005 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini almıştır. Mostar Köprüsü Bosna-Hersek içerisinde yer almaktadır. Burası Neretva Nehri’nin üstünde yer alan oldukça yaşlı bir eserdir. Tarihi ve mimari açıdan önemli bir konuma sahip olması sebebiyle yıllar boyu binlerce insanın bir kıyıdan diğer bir kıyıya geçişinde önemli bir rol oynamıştır. Diğer bir önemli özelliği ise köprünün kardeşlik simgesi olarak ön plana çıkmasıdır. 24 metre yüksekliğe ve 30 metre uzunluğa sahiptir. 

Mostar’da Görmeniz Gereken 5 Yer

  • Nanpu Köprüsü, Çin

en-guzel-kopruler-12.jpg

Çin’in, Şanghay şehrinde bulunan Nanpu Köprüsü’nün yapımına 1988 yılında başlanmıştır. Bu şehirde yer alan ilk çelik ve beton kompozit kirişli, kablo askılı köprü olarak biliniyor. 1991 yılında yapımı tamamlanmıştır. Köprünün toplam uzunluğu 8346 metredir. Dünyanın en güzel 15 köprüsü listemizde yerini almayı başarıyor. Bu köprüde diğer köprülere oranla farklı amaç planlanıyordu. Buna göre asıl amaç kullanılan arazi miktarını en aza indirmekti. Bu sebeple Nanpu Köprüsü’nün nehir dışındaki kısmı spiral şekilli olarak tasarlandı. Fiziksel görünüş itibari ile bu kısım sanki bir ejderhanın Huangpu Nehri üzerine uzanıyormuş gibi hissettiriyor. 

  • Millau Viyadüğü, Fransa

en-guzel-kopruler-13.jpg

Tıpkı diğer ülkelerde yer alan köprüler gibi Fransa’nın göz alıcı bir eseri mevcut. Burası Millau Viyadüğü. San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü gibi bir üne sahip olan, mühendislik harikası ve yaratıcı bir köprüdür. Bunun yanı sıra Millau Viyadüğü’nün en yüksek noktası Eyfel Kulesi’nden bile 23 metre yukarısında yer almaktadır.

  • Alamillo Köprüsü, İspanya

en-guzel-kopruler-14.jpg

Alamillo Köprüsü, Alfonso Kanalı boyunca uzanan ve bu kanal ile Guadalquivir Nehri arasında. Bu köprü, adadaki büyük muz çiftliklerinde düzenlenen Expo 92 için altyapı iyileştirmeleri amacıyla inşa edilmiştir. İspanya’da bulunan Alamillo Köprüsü, on üç çift kabloyla 200 metrelik bir açıklığı dengeleyen, betonarme dolgulu ve geriye eğimli tek bir düz çelik kabuk kuleden oluşuyor. Başlarda adanın her iki tarafında iki simetrik köprü inşa etmeyi planlıyorlardı. Fakat sonra Alamillo Köprüsü’nün sıradışı asimetrik tasarımı çok daha beğeni gördü. Sadece araç trafiği değil aynı zamanda yaya yolu ve bisiklet şeridi de mevcut. Alamillo Köprüsü, eğimli kulenin tepesinde, kulenin içine yerleştirilmiş bir merdivenle erişilebilen bir gözetleme alanına da sahiptir.

  •  Banpo Köprüsü, Güney Kore

en-guzel-kopruler-15.jpg

En güzel köprüler listesinin sonunda sizleri rengarenk bir köprüye davet ediyoruz. Burası aynı zamanda dünyanın en uzun Ay Gökkuşağı Çeşmesi’ne ev sahipliği de yapıyor. Şehir merkezindeki Banpo Köprüsü’dür. Banpo Köprüsü başlı başına ilginç. İki katmanlı bir trafik oluşturan Jamsu Köprüsü üzerine inşa edilen bir köprü. Fakat şiddetli yağış aldığı dönemlerde Han Nehri’ndeki su seviyesi yükselerek, köprünün alt seviyesini sular altında bırakıyor. Köprünün her iki yanından da sayarsak çeşmenin uzunluğu 1.140 metre. Bu su, köprünün kenarlarına 40 metreden fazla bir mesafeden saçılıyor. Çeşme elektronik olarak kontrol edilir. Üzerinde yer alan LED’ler gökkuşağının tüm renklerinde güçlü jetler boyar. Nitekim Banpo Köprüsü’nde günde birkaç kez su gösterileri yapılıyor. Banpo Köprüsü iki kademeli olduğu için alt katta kendinizi bir şelalenin içinde gibi hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra köprü içerisinde gözlem platformları da var. Dünyanın en güzel 15 köprüsü listemizde Banpo Köprüsü, en renkli rotalardan biri. 

Yorum ekle