Kiraz gezi rehberi ile bu şirin ilçede gezilip görülecek yerleri listeledik. Kiraz’da ne yenir ne yapılır araştırdık. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak İzmir Kiraz gezilecek yerler için yola çıkmaya ne dersiniz? İzmir Kiraz gezisine hazır mısınız? Kiraz’ın neyi meşhur, Kiraz’da ne yenir ve İzmir Kiraz’da gezilecek yerler nereleri…
Kiraz Gezi Rehberi
Kiraz, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde bulunan İzmir’in doğusunda, İzmir’e yaklaşık 140 kilometre uzaklıktaki ilçesi. Manisa’nın Salihli ve Alaşehir ilçelerine, Ödemiş’e, Beydağ’a ve Nazilli’ye komşu bir ilçedir. İlçenin elli iki köyü bulunuyorken toplam nüfusu yaklaşık 45 bin kadar. Kiraz ekonomisinde tarım ve hayvancılık önemli yer tutuyor, özellikle de yörede incir, üzüm, kestane, ceviz, zeytin, pamuk, patates ve tütün yetiştiriliyor. İlçenin 1300’lü yıllardan bu yana ismi Keleş’ken, daha sonraları Kiraz’a dönüştürülmüştür.
Germiyan Köyü yazısı için tıklayınız.
Kiraz ve Adnan Menderes Havalimanı Arası Ulaşım
Kiraz Adnan Menderes Havalimanı arası yaklaşık olarak 130 kilometre olduğundan yolculuk yine yaklaşık olarak iki – iki buçuk saat sürebiliyor. Bu yolu ise, çeşitli servisler, topluma taşıma araçlarıyla kat etmeye kalktığınızda bazı noktalarda aktarmalar yapmanız gerekebiliyor. Bir alternatif olarak, araç kiralama yapabilir veya kendi aracınızla seyahat edebilirsiniz.
Kiraz’ın Neyi Meşhur?
Kiraz, aslen tarımcılığı ve bağcılığı ile meşhurdur. İlçenin, özellikle de meyve bahçeleri ünlüdür. Bunu yanı sıra Kiraz’ın dağlık noktalarda bulunan köylerinde bağcılığın coğrafi sebeplerden ötürü yeterince gelişkin olmadığı notunu da düşelim.
Efes Antik Kenti gezisi için tıklayınız.
Kiraz’da Ne Yenir?
Ege Bölgesi’nin güzide noktalarından birinde bulunan Kiraz ilçesi, Ege mutfağının getirdiği tüm zenginlikten yararlanıyor. Bu geniş yelpazede birkaç isim sayacak olursak; akla gelecek her türlü sebze ile yapılan otlu börek, Ege yöresinde evlerden ırak bulunmayan deniz börülcesi ve börülce salatası, baklalı enginar, sindirime faydalı şevketibostan, pek az bilinen labada salatası, kabak çiçeği dolması ve pek çok zeytinyağlı lezzet…
İzmir Kiraz’da Gezilecek Yerler Nereler?
İzmir Kiraz’ın tarihi yanını yansıtan yapılardan birkaçından bahsedeceksek bölgedeki kalelerden bahsedebiliriz. Bu kalelerin başında, 4. Yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun Doğu ve Batı Roma İmparatorluğu olarak ikiye ayrıldıktan sonra Doğu Roma İmparatorluğu’nun eline geçen Kiraz, o zamanki adıyla Koloe kenti, bugün bildiğimiz Hisar Köyü civarında bulunuyordu. Koloe’den bize kalan yegane yapı ise Hisar Kalesi oluyor. Bu kalenin yanı sıra yörede bulunan Yağlar Kalesi ve Kayacık Hisar Kalesi de ilginizi çekebilir. Yine antik bir yapı olan, Erenler Köyü’nde bulunan tümülüsü, yani kaya mezarlıklarını da belirtmeden geçmeyelim.
Sonrasında, yine ilçedeki tarihi eserlerden sayılan Aydınoğlu Camii , Suludere Camii ve Suludere Hamamı’nı da hatırlatalım.
İzmir Konak araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
İlçenin İsmi Nereden Geliyor?
Kiraz ilçesi, tarih boyunca farklı medeniyetlere beşiklik, ev sahipliği etmiş bir bölge üzerine kurulu. Dolayısıyla tarih boyunca, farklı medeniyetlerce farklı şekilde anılmış Kiraz. Örneğin, M.Ö. 8. Yüzyıl sıralarında “soğuktan koruyan barınak” manasında “Kleos” ismi verilmiş yöre yerlilerince. Daha sonra Bizans döneminde yine benzer şekilde, “çanak ova” manasına gelen Kilos ismi ile anılmış. M.S. 2. Yüzyıldan sonra ise Kilbis ismi ile anılan ilçe Koloe olarak anılmaya başlanıp son olarak, Osmanlı döneminde Keles veya Kilas olarak adlandırılmış. Bu isim Türkiye Cumhuriyeti’nde “Kiraz”a dönüştürülmüş.
Add comment