Yolcu360 Blog
İzmir Kemalpaşa Alaş

Kemalpaşa Gezi Rehberi

Kemalpaşa, İzmir ilinin doğusunda bulunan, kuzey sınırı ile Manisa’ya, güney sınırı ile Torbalı ve Bayındır ilçelerine, doğu sınırı ile Turgutlu, batı sınırıyla Bornova ve Buca’ya komşu bir ilçe.  Nymphaion’dan gelerek Nif halini almış eski adının, Kemalpaşa’ya dönüşmesi ise 1922 Eylül’ünde Mustafa Kemal Atatürk’ün bu civarda konaklamasıyla ilgilidir. Kirazıyla ünlü olan ilçenin nüfusu yaklaşık 100 bindir.

Adnan Menderes Havalimanı Kemalpaşa İlçesi Arası Ulaşım

İzmir Havalimanı Kemalpaşa ilçesi arası yaklaşık olarak 30 kilometre. Bu mesafe ise yine yaklaşık olarak yarım saat – bir saat gibi bir sürede aşılabiliyor. Yolculuk seçenekleri ise oldukça farklı. Eğer servisle veya toplu taşıma araçlarıyla ya da her ikisini kullanarak gitmeniz gerekecekse ara ara aktarmalar yapmanız şart. Onun haricinde, eğer mümkünse, elbette şahsi aracınızla veya araç kiralama ile de kolayca ilçeye ulaşabilirsiniz.

Kemalpaşa’nın Neyi Meşhur?

Kemalpaşa’nın en çok kirazı meşhurdur. Öyle ki ilçede belediyenin yaptırdığı bir de kiraz heykeli bulunuyor. Bunun yanı sıra ilçede her yaz düzenlenen kültür ve sanat festivalinin ismi “Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali”.

Kemalpaşa’da Ne Yenir?

Kirazıyla ünlü Kemalpaşa ilçesi, Ege mutfağının nimetlerinden faydalanıyor dersek yanlış olmaz. Örneğin, Ege’nin pek çok noktasında olduğu gibi, yine zeytinyağlı yemekler, börülce ve börülce salatası, baklalı enginar, otlu börek ve boyoz gibi lezzetler bunlardan bazıları. Kemalpaşa’da çok sayıda fabrika olması, kebapçıların, lahmacuncu ya da pidecilerin ve esnaf lokantalarının çok çeşitlenmesine neden olmuş. İlçe’de özellikle sanayi girişinde seyyar kokoreççiler denenebilir.

Kemalpaşa’da Gezilecek Yerler Nereler?

Kemalpaşa’da gezilecek yerlerden bir tanesi, arkeoloji, tarih ve kültür turizmi meraklıları için oldukça cazip aslında. Bahsettiğimiz yer Ulucak Höyüğü. Ulucak Höyüğü aslen Bornova sınırları içinde kalsa da Kemalpaşa’ya pek uzakta bulunmuyor. Bu Höyük, M.Ö. 7000 – 6000 yılları arasında Bereketli Hilal olarak bilinen bölgede, tarımı ilk bulan ve kullanan insanların bu “yerleşik kültürü” nasıl Anadolu’nun batısına ve oradan da Avrupa’ya aktardığına dair oldukça fazla veri sunuyor. Höyük’te kazı yapılmaya ilk kez 1960 yılında başlanmış ve zaman zaman verilen aralarla, farklı üniversitelerden farklı profesörlerle günümüze değin sürmüş bulunuyor.

Alaş Kımız Çiftliği ise doğa tutkunlarının en çok tercih ettiği gezi noktaları arasında yer alıyor. İzmir’e yolunuz düşerse mutlaka Kemalpaşa Kımız Çiftliğine uğrayın.

Ardından, yine kültür turizmi ve tarihle ilgilenenlerin ilgisini çekebilecek bir noktadan bahsedeceğiz. Karabel Hitit Anıtı Kemalpaşa – Torbalı yolu üzerinde Karabel geçidinde bir tepenin güneye bakan yamacında bulunuyor. Kayaya işlenmiş bir kabartma olan bu anıt 2.5 metreye 1.5 metre boyutlarında. Anıtın tarihlendirilmesi konusunda ihtilaflar olsa da M. Ö. 13. Yüzyıl dolaylarında bir tarih olduğu düşünülüyor.

Karabel Hitit Anıtı’nın da yakının bulunan Nif Dağı ise, kültür turizminden ziyade doğa turizmi meraklılarının görmek isteyebileceği, yeşil ormanlarla, alabalık tesisleri, kiraz ve çilek bağları ile bilinen Nif Dağı yörenin doğal zenginliklerinden bir tanesi.

Ayrıca doğa severlerin dikkatini çekebilecek bir yer olarak Kemalpaşa Park Orman Tesisleri’nden söz edebiliriz. Bu tesislerde, piknik, doğa yürüyüşü yapılabileceği gibi, içinde bulunan restoranlarda yemek yiyebilir, kahvaltı yapabilirsiniz. Tesislerde futbol sahası, ATV parkuru, paintball sahası, atlı binicilik alanı, kamp alanı ve saire de bulunuyor.

 

Yorum ekle