Yolcu360 Blog
izmir-abacioglu-hani
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > İzmir Abacıoğlu Hanı Gezisi

İzmir Abacıoğlu Hanı Gezisi

İzmir, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden bir tanesi. Tatil cenneti olan İzmir, gezilip görülecek tarihi ve kültürel yerler bakımından da oldukça zengin. Bu nedenle yerli ve yabancı birçok turistin uğrak mekanı haline geliyor. İzmir’de sıkılmanız pek olası değil. Güzel doğası ve tertemiz denizinden fırsat kalırsa gezebileceğiniz çok fazla yer var. İzmir’in tarihi hanlarından olan Abacıoğlu Hanı da bu lokasyonlardan biri.

Leziz yemekler yiyebileceğiniz kafe ve restoranlar, Ege mimarisiyle bezeli sokaklar, farklı medeniyetlerin mirası olan tarihi eserler, tarihi ve eğlenceli çarşılar, konaklar, hamamlar ve hanlar görmeniz gerekenlerin sadece bir kısmı diyebiliriz. İzmir eğlenceli gece hayatı ve alışveriş mekanları ile dikkat çeken bir şehir. 

Şehirde herkesin gitmek istediği, eğlenceli sokaklar ve tarihi çarşılar mevcut. Biz bu yazımızda, Kemeraltı Çarşısı ve içinde bulunan hanlardan bahsetmek istiyoruz. 

İzmir’in görkemli Kemeraltı Çarşısı, Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan İzmir hanları, tarihi hanlar ve İzmir, tarihe meydan okuyan Abacıoğlu Hanı çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Gelin hep birlikte, İzmir hanlarının renkli dünyasında bir gezintiye çıkalım. 

İzmir’in tarihi hanlarını daha detaylı inceleyebileceğiniz yazımızı okumak için tıklayın.

İzmir Alışveriş Dünyası: Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in en meşhur tarihi çarşısı olarak biliniyor. İzmir’in Konak ilçesindeki Mezarlıkbaşı semtinden Konak Meydanı’na kadar uzanan bir alanı kapsıyor. 

Burası 1650 – 1670 yıllarından sonra deniz kıyısının doldurulması ile birlikte yeni yerleşim yerleri ve dükkanlar kurularak oluşuyor. Eski deniz kıyısı hattı şimdiki Anafartalar Caddesi’ne tekabül ediyor.

Kemeraltı’nda birçok tarihi yapı mevcut. Tarihi camiler, sinagoglar, bedestenler mevcut. Ayrıca Kemeraltı birçok İzmir hanına ev sahipliği yapıyor. 

2020 yılında UNESCO tarafından İzmir Tarihi Liman Kenti başlığının bir parçası olarak Dünya Mirası Geçici Listesi’ne ekleniyor. Bu yönüyle de oldukça özel bir yer olan Kemeraltı Çarşısı, alışveriş denince ilk akla gelen yerler arasında. 

Kemeraltı Çarşısı: Tarihi ve Genel Özellikleri

İzmir’in sevilen Kemeraltı Çarşısı, 1600’lü yıllardan beri önemini koruyor. Burası Antik çağlardan bu yana ticaret merkezi olmayı sürdüren açık hava bir alışveriş alanı. 

Çarşıda on beş binin üzerinde, küçüklü büyüklü birçok işyeri var. Her daim kalabalık ve cıvıl cıvıl olan çarşı, kişiye nostaljiyi ve alışveriş konforunu aynı anda yaşatıyor. 

Kemeraltı Çarşısı’na Nasıl Gidilir?

Kemeraltı Çarşısı’na ulaşım oldukça rahat. Çünkü çarşı, İzmir’in kalbi sayılabilecek Konak ilçesinde. 

İzmir’de metro kullanarak Konak, Çankaya gibi istasyonlarda inip çarşıya kolayca gidebilirsiniz. Hatta Konak ve Çankaya istikametine giden her toplu taşıma aracını kullanabilirsiniz. Ancak izmirim karta sahip olmanız gerekiyor. 

Kemeraltı Çarşısı’nda Neler Yapılabilir?

Kemeraltı Çarşısı hediyelik eşya dükkanları, şekerciler, aktarlar, kafe ve restoranlarla dolu bir yer. Bu tarihi ve hareketli çarşıda yapılacak çok şey var! 

Alışveriş yapmak ve yemek yemenin dışında dilerseniz Devlet Opera ve Bale Salonu’nda bir gösteri izleyebilirsiniz. Çarşının nostaljik ve büyüleyici sokaklarını gezip Agora’daki kalıntılara bakabilirsiniz. 

Cami, bedesten ve sinagog gibi tarihi yapıları gezmek isteyenler için de Kemeraltı harika bir tercih. Ayrıca Kemeraltı’nda çok sayıda tarihi han yer alıyor. İzmir hanlarını gezip görmek de kaçırılmayacak bir fırsat. 

Kemeraltı Çarşısı: İzmir Hanları

izmir-abacioglu-hani-2

Kemeraltı Çarşısı on altıncı yüzyıldan kalma birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Camiler, bedestenler, sinagoglar, hamamlar ve hanlar gibi tarihi dokusunu kaybetmeden günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş tarihi yapılar var. 

Kemeraltı Çarşısı geçmişten bugüne hep ticaret merkezi olduğu için çok sayıda İzmir hanı burada yer alıyor. Hanların çoğu bugün de kullanılıyor.

Kızlarağası Hanı, Mirkelamoğlu Hanı, Fazlıoğlu Hanı, Sulu Han, Manisalıoğlu Hanı, Yeni Kavaflar Hanı, Yeni Han, Demir Hanı, Büyük Karaosmanoğlu Hanı, Kadıoğlu Hanı, Arap Hanı, Piyaleoğlu Hanı, Esir Hanı, Abdurrahman Hanı, Çakaloğlu Hanı, Musevit Hanı, Cambaz Hanı, Leblebici Hanı ve Abacıoğlu Hanı olmak üzere çarşıda on dokuzun üzerinde han var. Abacıoğlu Hanı, İzmir’in en meşhur hanlarından biri.

Tarihi Hanlar: Abacıoğlu Hanı

izmir-abacioglu-hani-1

Abacıoğlu Hanı, İzmir hanları içerisinde en çok bilinen tarihi hanlardan bir tanesi. Kemeraltı Çarşısı’nda yer alıyor. Han Anafartalar Caddesi’nin sağında, 919. ve 920. sokaklar arasında. 

Abacıoğlu Hanı’na ahşap bir kapıdan giriliyor. İçerisinde birçok dükkan, kafe ve restoranı barındıran Abacıoğlu Hanı, oldukça eski.

Abacızade Hacı Mehmet’in oğlu Hacı Mustafa Ağa tarafından yapıldığı düşünülüyor. On sekizinci yüzyıllara dayanan bir geçmişe sahip. Hatta bir dönem de gar olarak hizmet vermiş.

Abacıoğlu Hanı, 2007 yılında restorasyon çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Bugün gördüğümüz hali, restorasyon çalışmalarının bir sonucu diyebiliriz. Ayrıca birçok ödül alıyor.

Kentsel İyileştirme Projesi Uygulaması sonrası Tarihe Saygı Ödülü’ne layık görülüyor. Bunun yanında yine 2007 yılında, dünya çapında bir ödül alıyor. Philippe Rotthier Avrupa Mimarlık yarışmasında, en iyi otuz mimari yapı arasına girmeyi başarıyor. 

İzmirliler tarafından oldukça sevilen Abacıoğlu Hanı, aldığı ödüllerle her geçen gün daha popüler bir yer haline geliyor. Görkemli mimarisi ve yaşattığı nostalji görülmeye değer bir yer doğrusu.

Abacıoğlu Hanı, Kemeraltı Çarşısı’nın kalabalığının arasında gizli kalmış bir bahçe gibi aslında. Yorulanlar, acıkanlar için muhteşem bir dinlenme istasyonu. 

Muhteşem bir mimariye sahip Abacıoğlu Hanı’nın içinde dericiler, hediyelik eşya dükkanları, kafeler ve restoranlar var. Dilerseniz buradan hatıra niyetine hediyelik eşya alışverişi yapabilirsiniz. 

İzmir’in en popüler börekçilerinden biri yine Abacıoğlu Hanı’nda. Dilerseniz lezzetli ev yemekleri ve börekler yiyebilir, tarihi handa çay kahve keyfi yapabilirsiniz. 

İzmir’de Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle