Yolcu360 Blog
ispartali-unluler
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Ispartalı Ünlüler Kimler?

Ispartalı Ünlüler Kimler?

Isparta ülkenin gündemine değişik sebeplerle ara ara düşen bir şehrimiz. Genelde kırsalıyla bilinen şehir epey önemli insanları ya yetiştirmiş. Isparta’nın havasını soluyan ünlüler muhakkak bu nadide şehrin etkisiyle iyi işler çıkarmışlardır. En çok gül yetiştiriciliğiyle öne çıkıyor Isparta. Dünyanın en güzel güllerinin yetiştiği Isparta ticaret açısından da ayrı bir öneme sahip. Bu yazımızın konusu Isparta’dan çıkan ünlüler olacak. Peki kim bu Ispartalı ünlüler? Haydi gelin hep beraber inceleyelim.

Isparta gezisi yazımızı okumak için tıklayın.

Süleyman Demirel

ispartali-unluler-demirel

Süleyman Demirel Ispartalı olup orada belli bir yaşa kadar yaşayan Türkiye siyaseti için çok önemli biri. 1924’te Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy’de doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon’da bitirdi. Şubat 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde göreve başladı.

Sulama ve elektrik konularında araştırmalar yapması için ABD’ye gönderildi.

1954 yılında Devlet Su İşleri Barajlar Dairesi Başkanlığı’na, 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne atandı. 1960–1962 yıllarında serbest müşavir ve mühendis olarak çalıştı. Orta Doğu Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi oldu.

Siyasî yaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başwladı. 28 Kasım 1964’te bu partiye genel başkan seçilmesinin ardından, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 aylarında görev yapan koalisyon hükûmetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev aldı.

10 Ekim 1965 genel seçimlerinde Isparta Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi ve seçimlerde Adalet Partisi’nin tek başına iktidar olması üzerine Türkiye’nin 12. Başbakanı olarak hükûmeti kurdu. Süleyman Demirel 4 yıl süren bu hükûmetten sonra 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979 yıllarında 5 kez daha hükümet kurdu.

12 Eylül 1980’de gerçekleşen askerî müdahale üzerine görevden uzaklaştırıldı ve yedi yıl yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6 Eylül 1987’deki halk oylaması ile siyasî yasaklar kalkınca Süleyman Demirel 24 Eylül 1987’de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı’na geçti. 29 Kasım 1987’de yapılan genel seçimlerde Isparta milletvekili olarak yeniden TBMM’ye girdi. 20 Ekim 1991’de yapılan genel seçimler sonrasında Doğru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti’nin oluşturduğu 49. Hükûmet’te başbakan olarak görev aldı.

16 Mayıs 1993’te, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı seçildi. Demirel, 16 Mayıs 2000 günü görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015 günü 91 yaşında vefat etti.

Zeki Demirkubuz

ispartali-unluler-demirkubuz

Çoğumuzun filmleriyle bildiği Zeki Demirkubuz da Ispartalı ünlüler arasında yer alıyor.  Zeki Demirkubuz 1964 yılında Isparta’da doğdu. Ortaokulu Isparta’da, Gönen Öğretmen Okulunda bitirdikten sonra İstanbul’a yerleşti. Liseye İstanbul’da başladıysa da ilk sömestreden sonra okulu bırakarak fabrika ve atölyelerde çalışmaya başladı.

 1980 darbesinden sonra tutuklanıp üç yıl hapis yattı, işkence gördü. Hapis süreci onun için yeni bir çağın başlangıcı gibiydi çünkü burada romanlarla tanışmaya başladı. Bu dönemde özellikle edebiyata ilgi duymaya başlayıp Dostoyevski’yi keşfetti. Suç ve Ceza’nın, üzerindeki kalıcı etkileri o yıllarda oluştu. Tahliyesinden sonra Anadolu’nun çeşitli kentlerinde işportacılık yaptı. 

Sinema hayatına çeşitli yönetmenlerin asistanlığını yaparak girdi. İlk asistanlığı 1986 yılında Zeki Ökten’in yanında yaparak yaptı. Daha sonra ilk uzun metrajlı filmi C Blok’u çekti. Bu tarihten sonra artık bağımsız bir sinemacı oldu.

Ispartalı Zeki Demirkubuz adını uluslararası arenada da duyurmaya erken yaşta başladı. Masumiyet adlı filmi Venedik Film Festivali’nde gösterime girdi. Ispartalı Demirkubuz’un üçüncü filmi olan ‘Üçüncü Sayfa’, Türkiye’deki film festivallerinin yanı sıra Locarno ve Rotterdam Film Festivalleri de gösterildi. Bu dönemde Zeki Demirkubuz “Karanlık Üzerine Öyküler” adını verdiği üçlemesinin çalışmalarına başladı. Üçlemenin ilk iki filmi, Yazgı ve İtiraf, 2002 yılında Cannes Film Festivali’nin “Un Certain Regard” bölümünde gösterildi. Üçlemesini başrolünü de üstlendiği Bekleme Odası’yla (2003) tamamlayan Demirkubuz, daha sonra Masumiyet’in başlangıç öyküsünü anlatan Kader’i çekti (2006). 2009 yılında gösterime giren ‘Kıskanmak’ filminin ardından, ‘Yeraltı’ (2012) adlı filmi çekmiştir. Bulantı ve Kor filmlerini 2015 itibarıyla tamamladı.

Emre Aydın

ispartali-unluler-aydin

Ispartalı Emre Aydın 2 Şubat 1981 yılında Isparta’da doğdu. İlköğrenimini Isparta Mustafa Şener İlköğretim Okulunda tamamladı. Liseyi Antalya Anadolu Lisesi’nde bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünde eğitim gördü. 2002 yılında Sing Your Song beste yarışmasında 6.Cadde isimli grubuyla Türkiye birincisi oldu. 5 Ekim 2003 tarihinde solistliğini ve şarkı yazarlığını üstlendiği grubu 6.Cadde`yle ilk ve tek albümlerini yayınladı. 

Aynı dönem internet üzerinden yayınladığı “Belki Bir Gün Özlersin” isimli şarkısıyla özellikle genç kesim tarafından büyük ilgi gördü. Solo kariyerinin ilk çalışması olan “Afili Yalnızlık” albümü 10 Ekim 2006’da yayınlandı. Halen söz ve besteci olarak müzik kariyerine devam eden Ispartalı meşhur sanatçının 7 albümü mevcut.

Cahit Berkay

ispartali-unluler-berkay

Ispartalı müzisyen Cahit Berkay 3 Ağustos 1946’da Isparta’da doğdu. 1959’da ailesi ile birlikte İstanbul’a gelen Berkay, liseyi İstanbul Kabataş Lisesi’nde bitirdi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi’nde yüksek eğitimini tamamladı.

Ispartalı meşhur sanatçı müziğe ilkokulda mandolin çalarak başladı. 1960-1965 tarihleri arasında amatörce müzik yaptı. Müzik hayatına, 1962 yılında Siyah inciler grubunda başladıktan sonra, 1964’te Selçuk Alagöz’ün grubunda profesyonel oldu. 

Türkiye’de en çok bilinen gruplardan Moğolları kuran ilk kadroda yer aldı. Grupta akustik elektrik gitar, yaylı tambur, ıklığ, bağlama çalıyordu. Ispartalı sanatçı 1974’de sinema dünyasına da girdi. Moğollar dışında yıllardır film müzikleri de yapıyor.

Isparta’da Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

2 yorum

    • Selamlar, yazımızın ilginizi çekmesine sevindik, tüm ünlüleri ekleyemiyoruz ancak güncellemelerimiz sürekli devam ediyor. Eklenmesini istediğiniz isimleri bizimle paylaşırsanız öncelik verebiliriz 🙂