İstanbul’da yapabileceğiniz ücretsiz aktiviteler sayesinde bütçenizi düşünmeden eğlenmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Evet, doğru duydunuz. Biletin satışa çıkacağı günü takip etmeyeceğiniz, sahne önünün pahalılığından içinizin yanmayacağı etkinlikler. O zaman hazırsanız İstanbul’da bedava yapabileceğiniz şeyleri keşfe çıkalım.
İçindekiler
Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!
Müze Gazhane
Müze Gazhane hafta içi ve hafta sonu ajandanızı doldurmaya yetecek kadar etkinlik sunuyor. Ancak Müze Gazhane’deki etkinliklere geçmeden önce henüz bu mekanı keşfetmeyenler için bilgi verelim.
Mekana ismini veren Hasanpaşa Gazhanesi 130 yıllık bir geçmişe sahip. Günümüzde ise restore edilerek bir kültür, sanat, bilim merkezine dönüştürüldü. Endüstriyel mimarisi ile etkileyen Müze Gazhane etkinlikler dışında da vakit geçirilebileceğiniz bir mekan. Müze Gazhane içerisinde kütüphane, ortak çalışma alanı, kitapçı, restoran, kafe ve dondurmacı bulunuyor.
Müze Gazhane’ye Nasıl Gidilir?
Peki ¨Müze Gazhane’ye nasıl gidilir?¨ dediğinizi duyar gibiyiz. Müze Gazhane Kadıköy Hasanpaşa’da. Metro ve metrobüse 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan Müze Gazhane’nin içerisinde katlı otopark da var. Müze Gazhane’de etkinliklere katılıp günün geri kalanını başka bir yerde değerlendirmek için aracınızla gelmeyi tercih edebilirsiniz. Günlük araç kiralama seçenekleri için Yolcu360 web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Şimdi gelelim Müze Gazhane’deki ücretsiz etkinliklere. Müze Gazhane meydanında her çarşamba Can Bonomo, Lara Di Lara gibi tanınmış isimler ücretsiz konser veriyor. Perşembe günleri ise her aya özel bir konseptle filmlere yayınlanıyor. Örneğin Sinema ve Şehir Hafızası serisinde İstanbul ve Paris konulu filmler gösterildi. Aynı zamanda Müze Gazhane’deki sergiler de ücretsiz olarak gezilebiliyor.
Hafta sonu ise yetişkinlere özel bale, sulu boya, örgü, karikatür gibi ücretsiz atölyeler düzenleniyor. Her hafta sonu da müzikli masal anlatımı, jonglörlük ve müzik atölyesi gibi çocuklara özel etkinlikler yapılıyor.
İş Sanat Kültür Merkezi
İş Sanat Kültür Merkezi denildiğinde aklınıza hepsi ücretli olan sezon etkinlikleri mi geliyor? Bir de web sitesinde yer almayan ücretsiz etkinleri keşfetmenizi öneririz. Mesela cuma günü tüm haftanın yorgunluğunu üzerinizden atmak için konser dinleyebilirsiniz. “Cuma İş Çıkışı” isimli konserler İş Kuleleri Kibele heykeli önünde gerçekleşiyor. Bugüne kadar Kolektif İstanbul, Baba Zula, Hey! Douglas, Yeni Türkü gibi sevilen birçok isim burada sahne aldı.
Yine kültür sanat sezonu boyunca radyo tiyatroları seyredebilirsiniz. Türk Edebiyatının en sevilen eserlerini Hakan Gerçek, Tilbe Saran gibi tiyatro oyuncularının seslerinden dinleyebilirsiniz. Aynı zamanda seslendirmenin nasıl yapıldığını görme şansını da yakalayabilirsiniz.
Ayrıca İş Sanat Kültür Merkezi’nde bir de sanat galerisi var. Kibele Sanat Galerisi’ndeki sergileri de ücretsiz gezebilirsiniz. Gelelim “İş Sanat Kültür Merkezi Nerede?” sorusunun cevabına: İş Sanat Kültür Merkezi Levent’te İş Kuleleri’nde. Buraya metro veya otobüsle ulaşabilirsiniz.
İKSV Festivalleri
Merak etmeyin, lale kart üyelerine özel seçeneklerden bahsetmeyeceğiz. İKSV yıl boyu farklı zamanlarda film, müzik, tiyatro, caz festivali ve bienal düzenliyor. Her festivalde ise mutlaka ücretsiz atölyeler, konserler veya etkinliklere yer veriyor. Örneğin İKSV caz festivalinde parklarda caz konserlerine katılarak açık havada müzik keyfi yaşayabilirsiniz. Müzik festivalinde de İstanbul’un çeşitli parklarında klasik müzik topluluklarını dinleyebilirsiniz.
Konserlerin yanı sıra kültür sanat üzerine söyleşilere ve atölyelere de katılabilirsiniz. İKSV’nin çocuklara özel olarak da her caz festivalinde ve bienallerde kitap yayınladığını da hatırlatalım. Ayrıca çocuklara özel sanat etkinlikleri de ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.
Ücretsiz Müze Günleri
Önceden ücretli olarak gezilen müzelerin öğrencilere özel ücretsiz günleri oluyordu. Neyse ki son zamanlarda bu uygulamadan herkes faydalanabiliyor. İstanbul’un en iyi sanat galerini ücretsiz gezmek için artık haftanın belirli bir gününü ayırmanız yeterli. Peki ücretsiz müze günleri hangileri?
Pera Müzesi saat 19’da kapansa da buna cuma günleri için bir istisna eklemiş. Cuma günleri 18:00-22:00 saatleri arası müze ücretsiz olarak gezilebiliyor. Çarşamba günleri ise hem müze ziyareti hem de film gösterimleri öğrenciler için ücretsiz. Pera Müzesi’nin Beyoğlu, Tepebaşı’nda olduğunu hatırlattıktan sonra rotamızı Emirgan’a çevirelim.
Emirgan’daki Sakıp Sabancı Müzesi, salı günleri 10:00-20:00 saatleri arasında herkese ücretsiz. Ayrıca 14 yaş altı çocuk ve yanındaki bir refakatçi, sağlık çalışanları, öğretmenler, engelli ile yanındaki bir refakatçi için tüm günler ücretsiz giriş hakkı var. İstanbul Modern ise her perşembe tüm ziyaretçilere, salı günleri ise öğrencilere ücretsiz.
Belediye Etkinlikleri
Yakınınızdaki bir belediyenin düzenlediği konser ya da tiyatroya giderek İstanbul trafiğine girmeden eğlenebilirsiniz. Evet, bu etkinliklerde her zaman çok sevilen isimleri göremeyebilirsiniz. Ancak kimi zaman belediyeler farklı kurumlarla işbirliği yaparak harika kültür sanat etkinlikleri düzenleyebiliyor. Bakırköy, Kadıköy, Kartal, Üsküdar gibi merkezi yerlerde bulunan belediyelerin etkinlik takvimlerini takip edebilirsiniz.
Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Kitapçısında düzenli olarak gerçekleştirdiği konserlere ve stand-up gösterilerine de katılabilirsiniz. Hatta yine belediyelerin düzenlediği lindy-hop, solo jazz gibi dans atölyelerini de kaçırmamanızı öneririz. Elbette kitapseverler için de etkinlik önerilerimiz var. Genellikle sonbaharda düzenlenen kitap ve sahaf fuarlarına katılabilir, yazar söyleşilerini dinleyebilir ve yaratıcı yazarlık atölyelerine katılabilirsiniz.
İstanbul’daki Ücretsiz Müzeler
-
Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi
1875 yılında yapılan bu tarihi bina, 1907’den beri kültür ve sanat merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Cumhuriyet döneminde uzun yıllar semtin postanesi olarak hizmet veren binanın zemin katı, günümüzde PTT tarafından etkinlik ve sergiler için kullanılıyor. Bir ve ikinci katlarda Galatasaray Lisesi hatıra ve sergi envanteri bulunuyor. Üçüncü kattaki çok amaçlı salonda ise kültürel ve sanatsal faaliyetler yapılıyor.
Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi’ne giriş ücretsiz.
Hafta içi her gün 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz GS Kültür Merkezi, cumartesi ve pazar günleri ise kapalı.
Adres: Hüseyin Ağa, İstiklal Cd. No:90, 34435 Beyoğlu/İstanbul, Türkiye
-
Sait Faik Abasıyanık Müzesi
Ünlü öykü yazarı Sait Faik Abasıyanık’a adanmış olan müze, Burgazada’da bulunuyor. Bina, bodrum, zemin ve iki üst kattan oluşuyor. Bodrum katında okuma ve slayt gösterisi odası, zemin katta yemek ve misafir odası, birinci katta yatak odası ve yaşam öyküsü odası, son olarak ikinci katta ise Burgazada ve zarf odasıyla ilgili eserler yer alıyor.
Pazartesi ve salı günleri kapalı olan müzeyi, diğer 5 gün, 10:30-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Adres: Burgazada, Çayır Sokak No:15, 34975 Adalar/İstanbul, Türkiye
-
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi
Bina, Maarif Nazırı (Milli Eğitim Bakanı) Saffet Paşa tarafından 1865’te Neo-klasik tarzda inşa edilmiş. Müze, 1988 yılında açılana kadar ise Basın Müzesi binası, Darülfünun hizmetleri başta olmak üzere pek çok farklı alan için hizmet vermiş. Konferans, panel, toplantı, çeşitli sanat çalışmaları ve değişik seminerler, İstanbul`un ünlü kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde gerçekleşen faaliyetlerden bazılarıdır.
Kabataş-Bağcılar Tramvay hattının Sultanahmet durağında inerek Basın Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.
Adres: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, Divanyolu Cad. No:84 Çemberlitaş Fatih İstanbul
-
Uçurtma Müzesi
Ülkemizin ilk ve tek, dünyanın ise 22 uçurtma müzesinden birinin İstanbul’un Üsküdar semtinde olduğunu biliyor muydunuz? Uçurtma Müzesi’nde 28 ülkeden yaklaşık 2500 adetlik (uçurtma, uçurtma yayınları, uçurtma malzemeleri ve çeşitli objeler) farklı kültürlere ait geniş bir koleksiyon yer alıyor. 3 yaş üstü çocuk ziyaretçilerini kabul eden müzede bulunan anaokulu öğretmenleri, çocuklar çeşitli atölyeler hazırlıyor ve onlara rehberlik ediyor. Çocuklarınız atölye çalışmalarına katıldığı takdirde, ellerinde uçurulmaya hazır bir uçurtmayla müzeden ayrılıyor.
Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi Üsküdar Marmaray iskelesine, Üsküdar evlendirme dairesine ve Üsküdar meydanına 200 metre mesafede yer alıyor.
Uçurtma Müzesi’ne giriş ücretsiz fakat atölye çalışmasına katılanlardan yalnızca uçurtma ücreti alınıyor.
Uçurtma Müzesi’ni, pazar günleri hariç diğer 6 gün, 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi Uncular Cad, Bakıcı Sk. No:12, 34672 Üsküdar/İstanbul
-
Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi
Türk Dünyası Kültür Mahallesi içinde Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, RF Tataristan ve RF Başkortostan evleri ile Ebu Nasr El Farabi Evi yer alıyor. Her biri ayrı bir ülkeye ait olan bu evler sayesinde, geniş bir coğrafyaya yayılmış Türk kültürünün farklı ülke ve topluluklardaki yansımalarını tanıma imkanı elde ediyoruz.
Topkapı Kültür Mahallesi’nde ev eşyaları, müzik aletleri, kılık kıyafet gibi pek çok kültürel detay sergileniyor. Ayrıca Kazak ve Kırgız çadırları, orjinal boyutlarda hazırlanan Orhun Yazıtları, Azerbaycan Kız Kalesi de burada görebileceğiniz eserler arasında. UNESCO Hoca Ahmet Yesevi Yılı kapsamında 2016’da mahalleye eklenen Hoca Ahmet Yesevi otağı maketi de tasavvuf kültürünü yansıtması bakımından önemli.
Müzeyi haftanın her günü 8:30-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Adres: Adres: Maltepe Mah. Topkapı Kültür Parkı Osmanlı Evleri Topkapı / Zeytinburnu / İstanbul
İstanbul’da Ücretsiz Sergiler
-
EKAV, Karma Sergi: 7 Dönüşüm, Yeni Jenerasyon – 22 Kasım 2022 – 22 Ocak 2023
Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı (EKAV), kuruluşunun 31. yıldönümünde üniversitelerin Güzel Sanatlar bölümlerinde okuyan ve farklı disiplinlerde başarı gösteren genç sanatçıları bir araya getiriyor.
Adres: Gümüşsuyu, Asker Ocağı Cad. Süzer Plaza No:15, 34437 Beyoğlu/İstanbul
-
Ferda Art Platform: Turgut Kocaman, Yabancılaşma, 1 Aralık 2022 – Ocak 2023
Yabancılaşma, çalışmalarına Berlin’de devam eden sanatçının İstanbul’da gerçekleşecek ilk kişisel sergisi. Turgut Kocaman’ın eserleri, sanatçının göç kavramı üzerinde durduğu işlerinden oluşuyor. Göç etme eylemini bir çeşit form değiştirme olarak ele alan sanatçı, bu değişimin reddedilmesini ise göç edenin bulunduğu mekânı reddetmesi olarak tanımlıyor ve onun yarattığı formları geçmişin, günümüzün ve geleceğin duygularıyla hikâyeleştiriyor.
Pazar ve pazartesi kapalı olan sergiyi, diğer günler 11:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Adres: Maçka Cad. Ralli Apt. 37/7 K:5 Teşvikiye Şişli İstanbul
İstanbul’daki Ücretsiz Etkinlik Radarı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür AŞ ve kültür sanat sektörü işbirliği ile oluşturulan Koltuk Senin uygulaması, 24 yaş ve altı İstanbullulara kültür sanat etkinliklerinden ücretsiz faydalanma fırsatı sunuyor.
Koltuk Senin uygulaması, Borusan Müzik Evi, Süreyya Operası ve Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu gibi seçili yerlerde gerçekleştirilen etkinliklerde geçerli oluyor. Koltuk Senin uygulamasından yararlanmak için Radar İstanbul uygulaması telefonunuza indirilmiş olmalı.
Add comment