Yolcu360 Blog

Araba Çizikleri Nasıl Giderilir?

Araba çizikleri görüntü itibari ile sürücülerin tadını kaçıran bir durum. Bunun yanı sıra araçta da ciddi hasara sebep oluyor. Peki araba çizikleri nasıl giderilir? Araba çiziklerine karşı alınabilecek önlemler nelerdir? Merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlıyoruz.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Araba Çizikleri

arac-cizikleri-nasil-giderilir.jpg

Her ne kadar aracımızı maksimum özen göstersek de ufak tefek çiziklerle karşılaşmamız mümkün. Hiçbir fiziksel kaza ile karşı karşıya kalmasa bile araçlar, tırnağınızın sürtünmesinden bile etkilenerek çiziklere sebep olmaktadır. Farkına varmadan gerçekleşen hafif ağaç sürtünmesi, taş ya da mıcır sıçraması vb. sebepler başta olmak üzere pek çok fiziksel temas sonucu meydana geliyor. Aslına bakarsanız temel sebebi araç park etme konusunda sürücülerin yaşadığı sıkıntılar. İster otoparkta ister dar alan olsun park etme konusunda tecrübesiz olan sürücüler ufak da olsa da araba çizikleri ile karşı karşıya kalabiliyor. Bunun yanı sıra özellikle çocuklar araç kapılarını açarken dikkatsizlik sonucu çevrede bulunan diğer araçları göz önünde bulundurmuyor. Aniden açılan kapılar yandaki araca sürtündüğü an çiziklere sebep oluyor. 

Araba Çizikleri Nelere Sebep Oluyor?

Pek çoğumuzun önemsemediği araba çizikleri aslına bakarsanız ilerleyen süreçte sürücülerin keyfini kaçırabilir. Kaporta çizikleri başta olmak üzere derin çizikler araca zarar vermektedir. Kötü görüntünün haricinde kaporta çizikleri zamanla derinleşerek araçta kalıcı hasar bırakmaktadır. Aracın kaportasında çizik oluşmaması için aracı otoparklardaki dar bölgelere ya da sık araç parkı yapılmış olan yerlere koymamanızı öneriyoruz. Bunun yanı sıra ağaç dallarının, çöp bidonlarının ve labotların yakınına park etmek de aracınızda geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilir.

Araba Çizikleri Nasıl Giderilir?

Araba çiziklerini ortadan kaldırmanın pek çok yöntemi mevcut. Fakat öncelikle oluşan hasarı tespit etmeli ardından gerekli onarıma başlamalıyız. Peki araba çizikleri nasıl giderilir? Gelin adım adım inceleyelim.

  • Çiziğin Belirlenmesi

Öncelikle aracınızda oluşan çiziğin derinliğini belirleyerek başlayın. 4 katmandan oluşan araç boyası her çizikte hasar görmemekle birlikte bazı çiziklerde derine inmektedir. Çiziğin hangi katmanda olduğunu belirledikten sonra düzeltilip, düzeltilemeyeceğine karar verilmelidir. Bu işlemi yaparken tırnağınızı çiziğin üzerinden dik bir açı ile geçin. Eğer tırnağınız bu işlem sırasında takılmıyorsa çizik yüzeye yakında kısımda yer almaktadır. Kendi imkanlarınız ile araba çiziğinden kurtulabilirsiniz. Fakat tırnağınız takılıyorsa çizik birkaç katman aşağıda yer almaktadır. Bu sebeple bir uzmana danışmanız gerekmektedir. 

  • Çiziği Onarmadan Önce Aracınızı Temizleyin

Araba çiziklerini onarmaya başlamadan önce aracınızı tozlardan arındırmak için temizlemenizde fayda var. Aksi takdirde oluşan çizik, tozların etkisi ile derinleşecek ve onarımı zorlaşacaktır. 

  • Çizik Kalemi Kullanın

Arabada-Çizikler-Nasıl-Giderilir

Aracınızda meydana gelen çizik fazla derin değilse çizik kalemi ile rahatlıkla kapatabilirsiniz. İlk yapmanız gereken aracınıza uygun renge sahip kalemi seçmek. Ardından aracınız üzerinde oluşan çizikleri, çizik kalemi kullanarak boyayabilirsiniz. Çizik kalemini kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları mevcut. Bunlardan en önemlisi boyama işlemi sırasında çiziği takip etmeniz. Yani araba çiziğinin dışına taşmadan boyama işlemini gerçekleştirmeniz en önemli püf noktadır. Eğer kaporta üzerinde çizik olmayan yeri boyarsanız kullandığınız çizik kalemi kaporta üzerinde leke kalmasına sebep olacaktır.

  • Zımpara ve Cila Kullanın

arac-cizikleri-nasil-giderilir.jpg

Derinliğin boyutuna göre zımpara ya da cila kullanmanız gerekebilir. Aracınızda oluşan çiziğin derinliği eğer hafif ve yüzeysel bir çizik ise pasta ve cila işlemi ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Fakat orta ve ağır derecede bir çizik ile karşı karşıya iseniz öncelikli olarak zımpara kullanmanız gerekmektedir. Çizik yüzeyini zımparalayarak çiziği eşit bir seviyeye getirmelisiniz. Bu sayede aracın etrafındaki boyanın derinliği ile çizik belli düzeyde eşitlenmiş olacaktır. 

  • Pasta ve Cila Uygulayın

arac-cizikleri-nasil-giderilir.jpg

Pasta ve cila uygulayarak araba çiziklerini giderebilirsiniz. Pasta ve cilayı çiziğin oluştuğu alana yayarak işleme başlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle cila makinesini en düşük ayara getirin. Ardından 15 saniye boyunca cilayı çevresine yayın. Daha sonra hızınızı arttırıp yavaşça makineyi ileri, geri ve sağa sola hareket ettirerek aracınızın kaportasını cilalayabilirsiniz. 1 dakika ara ile yüzeyi kontrol etmenizde fayda var.

En İyi 5 Çizik Giderici

Araçta oluşan çizik eğer aracın boya katmanlarının çok içine işlemediyse birkaç yöntemle araçtaki çizik kapatılabilir. Eğer araç çizik derinliği çok değilse çizik kalemi ile araç çizik kapatma işlemini yapabilirsiniz. Yani aslında erken müdahale etmeniz halinde araba çiziklerinden kurtulabilirsiniz. Söz konusu çizikler aracınızın derinine işlemeden kolayca bu kötü görüntüyü kaldırabilirsiniz. Araba çiziklerinden kurtulmanız için size en iyi 5 çizik giderici üründen bahsedelim: 

  1. Polisaj Makinesi

  2. Çizik Kalemi

  3. Pasta Cila

  4. Zımpara

  5. Araç Yüzeyi Temizleme Seti

Kiralık Araç Çizilirse Ne Olur?

Araba kiralama yapılırken kiralama ofisi araç tesliminde bir teslim formu doldurur. Araç tesliminde araçta eğer varsa çizikler ve hasarlar bu forma kaydedilir. Araç teslim yapılacağı zaman da yine bir kontrol edilerek teslim formundaki hasarlarla araçta bulunan değişiklikler karşılaştırılır. Eğer kiralık araçta kullanımdan sonra bir çizik oluştuysa kiralama ofisi bu hasarı ilgili yetkili servise ileterek oluşacak faturayı tarafınıza göndererek ödemesini alır.

 

Yorum ekle