Yolcu360 Blog
istanbulun-tarihi-mekanlari-00
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > İstanbul’da Gezilecek 17 Tarihi Mekan

İstanbul’da Gezilecek 17 Tarihi Mekan

İstanbul yüzyıllar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. İki kıta üzerinde konumlanması ve doğal güzellikleriyle her zaman en gözde şehirlerden biri olmuş. Bu derece yoğun ilgi ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olması da geniş bir tarih veriyor şehre. İstanbul tarihi mekanlar hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz en fazla seçeneğe sahip şehirlerden biri. Bu alternatifleri kategoriler halinde değerlendirebilirsiniz. Böylece İstanbul’da farklı tarihi mekanları keşfederek İstanbul’un geniş tarihini değişik bakış açılarından da gözlemleyebilirsiniz. İşte İstanbul’un tarihi mekanları:

İstanbul Tarihi Mekanlar ve Özellikleri

Müzeler, camiler, kiliseler, hamamlar, hanlar, saraylar, köprüler ve daha pek çok seçenekle İstanbul tarihi mekanları uzayıp gidiyor. Her bir detayı gözlemlemek için epey uzun bir zaman ayırmak gerekir. Birçok devrin kapanışına ve başlangıcına şahitlik eden İstanbul toprakları için sayısız alternatif arasında nereden başlayacağınıza karar vermekte zorluk yaşayabilirsiniz. Bu karmaşayı önlemek için başlangıç yapabileceğiniz 16 tarihi mekanla size keyifli bir İstanbul tarih turu planı hazırladık. Bu tarihi mekanlar İstanbul’da mutlaka görmeniz gereken seçeneklerden oluşuyor. Listeyi tamamladığınızda İstanbul için önemli olan birçok noktayı deneyimlemiş olacaksınız. İşte İstanbul tarihi mekanlar arasında 16 önemli nokta.

  • Galata Kulesi

istanbulun-tarihi-mekanlari.jpg

İstanbul ve tarihi yerler denilince akla Galata Kulesi geliyor. Oldukça popüler ve turistik bir yer olan Galata Kulesi İstanbul’un önemli sembollerinden. 500’lü yılların başında inşa edilen Galata Kulesi, günümüzdeki haline en yakın şeklini 1300’lü yıllarda almış. Kule genel olarak birçok amaçla kullanılsa da en fazla gözlemevi olarak hizmet vermiş. Bu sebeple Galata Kulesi’nin eşsiz bir manzarası olduğunu söylemek çok doğru olur. Şehrin stratejik bir konumunda bulunduğu için İstanbul gözlemi yapmak ve tarihi dokuları keşfetmek için harika bir seçenek.

Turistik açıdan Galata Kulesi ziyaretinizde oldukça keyifli zamanlar da geçirebilirsiniz. Çevresinin yapısına da şekil veren Galata Kulesi için birçok farklı alternatifle yemek molası da verebilirsiniz. Ayrıca Galata Kulesi’ne giden sokakların da kendine has tarihi bir dokusu olduğunu söylememek olmaz. Her açıdan Galata Kulesi ziyareti İstanbul tarihi mekan önerileri içinde ilk sıralarda yer almayı hak ediyor.

  • Sultanahmet Cami

istanbulun-tarihi-mekanlari-.jpg

En ünlü camilerden biri olan Sultanahmet Cami İstanbul’un önemli merkezlerinden biri konumunda. Her yıl çok fazla sayıda yerli ve yabancı turist bu yapıyı ziyarete geliyor. Cami mimari özellikleri açısından günümüz şartları için bile oldukça gelişmiş detaylara sahip. Genel olarak Mavi Cami olarak da bilinen Sultanahmet Cami, çok fazla çini sanatı örneği içeriyor. Böylece oldukça sanatsal bir gözlem yapma şansı da sunuyor.

Dönemsel olarak ziyaretleriniz fazla kalabalık zamanlara denk gelebilir. Özellikle yaz ayları ve Ramazan gibi dönemlerde Sultanahmet Cami oldukça kalabalık oluyor. Bu da ziyaret öncesi uzun kuyruklar beklemenize neden olabiliyor. Namaz vakitleri içerisinde ve Cuma günleri de ziyaret saatleri değişkenlik gösterebiliyor. Sıra beklerken ve gezerken acıkırsanız Sultanahmet’te yenebilecek en güzel lezzetlerden biri olan köfteyi de deneyebilirsiniz.

  • Ayasofya

istanbulun-tarihi-mekanlari-13.jpg

Hagia Sophia ismiyle de bilinen kutsal yapının adı, ‘kutsal bilgelik, ilahi bilgelik’ anlamına geliyor. Bu kelime anlamı Ortodokslarda Tanrı’nın üç özelliğinden biri olarak kabul ediliyor. İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı bulunan Ayasofya’ya dünyanın 8. harikası da deniyor.

Ayasofya Camii, dünya mimarlık tarihinde önemli bir yere sahip. Her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan önemli bir merkez. Tarihi boyunca kilise, müze ve cami olarak kullanılmıştır. İstanbul’un en önemli bir simgelerindendir. 2020 yılında, 86 yılın ardından cuma namazıyla tekrar ibadete açılan Ayasofya günümüzde cami olarak kullanılmakta.

  • Aya İrini Kilisesi Müzesi

istanbulun-tarihi-mekanlari-1.jpg

Bizans’ın ilk kilisesi olan Aya İrini 500’lü yıllarda yapılmış bir bina. Bugün karşımıza çıkan hali, ilk yapıldığından oldukça farklı. Birçok farklı olay karşısında yenilenmek durumunda kalan bina genel özelliklerini hala yansıtıyor. Ayrıca Osmanlı zamanında camiye çevrilmemiş olması da genel özelliklerini yansıtmasında büyük etken. 

Bizans’ın ilk kilisesi olan yapı Osmanlı’nın da ilk müzesi. Birçok ilke imza atmış olan Aya İrini ziyaretiyle; tarihi birçok olayın izlerini de gözlemleme şansı bulabilirsiniz. Bina yapısı ve özellikleriyle oldukça etkileyici bir atmosfere sahip. birçok rivayete konu olan hikayeleriyle ziyareti daha etkileyici bir boyuta da taşıyabilirsiniz.

  • İstanbul Arkeoloji Müzeleri

istanbulun-tarihi-mekanlari-2.jpg

1869 yılında kurulan müzenin geçmişi aslında çok daha eskiye dayanıyor. Osmanlı’nın özellikle İstanbul’u fethetmesinden bu yana tarihi eserlere sahip çıkma anlayışı oldukça yaygın. Bu eserler Aya İrini’de muhafaza edilse de binanın yetersiz kalması yeni bir çözüm gerektirmiş. Dolayısıyla müze konseptine geçme kararı alınmış.

Ayrıca İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ni önemli kılan en büyük detaylardan birisi de binasıdır. Direkt olarak müze binası olarak inşa edilmiş olması önemli bir ayrıcalık. Birçok döneme ve medeniyete ait çeşitli eserleri gözlemlemek için mutlaka uğranması gereken bir değer. Sizde tarihe yolculuk yapmak için İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ni ziyaret edebilirsiniz.

  • Florya Atatürk Deniz Köşkü

istanbulun-tarihi-mekanlari-3-scaled-e1664265294618.jpg

Atatürk için yapılmış olan köşk, deniz üzerine konumlandırılmasıyla diğer birçok yapıdan ayrılıyor. Yazlık bir bina olarak kullanılan köşk Atatürk sonrasında da dönemin cumhurbaşkanları tarafından kullanılmış. 1988 yılı itibariyle Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na verilen bina gereken düzenlemelerin yapılması ile Atatürk Müzesi’ne dönüştürülmüş. 

Kara üzerinde bulunan yapılarsa onarılarak sosyal tesis haline getirilmiş. Bugün bu yapılar içerisinde halka hizmet vermek amacıyla kafeterya ve restoran gibi yapılar eklenmiş halde. Böylelikle müzeyi ziyaret ettikten sonra bahçesinde ve tesislerinde dinlenerek zaman geçirmeniz de mümkün.

  • Kapalı Çarşı

istanbulun-tarihi-mekanlari-4

İstanbul tarihi mekanlar arasında hem ziyaret hem de alışveriş yapabileceğiniz Kapalı Çarşı oldukça kalabalık bir nokta. Hemen her gün yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği çarşıda aradığınız birçok şeyi bulmanız mümkün. Tarihi dokusu ile sadece gezmek için bile gidip görmeniz gereken yerlerden biri.

Çarşı kendi içerisinde sokaklara ayrılıyor. Aradığınız ürüne özgü olan sokak üzerinden ilerleyerek alışverişinizi kolaylaştırmanız mümkün. Türk kültürünü yansıtan özel eşyalar, hediyelikler ve daha birçok kıymetli içeriğiyle Kapalı Çarşı ziyaretçilerine sayısız içerik sizi sunuyor. Kendiniz ve sevdikleriniz için birçok seçenekle hediyelik alışverişinizi bu noktadan tamamlayabilirsiniz.

yerebatansarnici-1 (1)

Bizans zamanında yapılmış Yerebatan Sarnıcı’nın asıl amacı su deposu olarak kullanılmasıymış. Osmanlı dönemine kadar ve sonrasında bir süre daha saray ve civar yerleşimlerin su ihtiyacı Yerebatan Sarnıcı tarafından karşılanmış. Daha sonra Osmanlı kendi su kaynaklarını inşa ederek bu yapıyı kullanmamayı tercih etmiş. 

Yapısal özellikleriyle oldukça etkileyici olan Yerebatan Sarnıcı içerisindeki sütunların boyu 9 metreye ulaşıyor. İçeride 336 adet sütun bulunuyor. Yer altında konumlandırılmış bu sütunlar devasa bir görüntü ortaya çıkarıyor. İçerinin atmosferi ve sütunların yapısal özellikleri görülmeye değer tarihi bir yapı ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda içeride bulunan heykeller ve sanatsal dokunuşlar da dünyanın birçok yerinden ziyaretçilerin bu yapıyı görmek istemesindeki en büyük etkenlerden biri.

  • Dolmabahçe Sarayı

istanbulun-tarihi-mekanlari-5.jpg

İstanbul ve saraylar başlı başına gezilmek için listelenecek ayrı bir kategori aslında. Her saray; kendine has hikayesi, yapısal özellikleri ve içerdiği sanat eserleriyle çok önemli tarihi noktalardan biri haline geliyor. 1800’lü yıllarda tamamlanan yapıda Osmanlı Dönemi’nde 6 padişah yaşamış. Cumhuriyet ile birlikte Atatürk zaman zaman sarayda yaşamış ve burada vefat etmiştir. 

Birçok mimari etkiyi gözlemleyebileceğiniz Dolmabahçe Sarayı’nda özellikle batı etkisi de göze çarpıyor. 285 adet odası olan sarayda ayrıca 44 adet salon, 68 tuvalet ve 6 adet hamam mevcut. Türkiye’deki en büyük saray olan Dolmabahçe’yi gezmek için farklı rotalar ve seçenekler mevcut. Bütün sarayı tek bir seferde gezmek yerine bu çeşitlenmiş turları biletinizi alırken seçebilirsiniz.  Aynı zamanda kombine biletler alarak birden fazla bölümü de gezebilirsiniz. 

  •  Yıldız Sarayı

istanbulun-tarihi-mekanlari-6

Konumu ve manzarasıyla İstanbul’un en güzel yerlerinden birinde inşa edilmiş Yıldız Sarayı ziyaret edilmesi gereken tarihi mekanlar arasında dikkat çekiyor. Konumu itibariyle kullanımının Bizans dönemine kadar uzadığı tahmin edilen Saray, çeşitli zamanlarda farklı düzenlemelerle bugünkü şeklini almış. Temel olarak Osmanlı’da av köşkü olarak kullanılsa da zaman içerisinde farklı amaçlarla yapılan eklemelerle önemli saraylardan biri haline gelmiş.

Gitmeden önce güncel olarak ziyarete açık olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Daha sonrasında yıldız Sarayı’nın çeşitli bölümlerini gezmek için bilet alabilirsiniz. Büyük Mabeyn ve Küçük Mabeyn Köşkleri, Cihannüma Köşkü, Yıldız Şelale Köşkü, Tiyatro ve Opera Evi, Müze, Porselen Üretim Evi, Yaveran Daireleri, Güvercinlik Binası, Harem, Çift Kasrı, marangozhane ve bahçe gibi birçok bölümden oluşan Yıldız Sarayı için merak ettiğiniz seçenekleri gözlemleyebilirsiniz.

  • Topkapı Sarayı

istanbulun-tarihi-mekanlari-7.jpg

Saraylardan başlamışken Topkapı Sarayı’ndan söz etmemek olmaz. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olan Topkapı Sarayı; İstanbul’un en güzel konumuna yerleştirilmiş. Dolmabahçe Sarayı’nın yapılmasına kadar padişahlar Topkapı’da yaşamış ve yönetim buradan gerçekleşmiş. Sonrasında yerleşimin Dolmabahçe’ye taşınmasıyla Topkapı boşaltılmış. Cumhuriyetle beraber müze haline getirilen Topkapı Sarayı, Türkiye’nin de ilk müzesidir.

Saray temelde dört avlu üzerine kurulmuş bir yerleşime sahip. Çok geniş alanlardan oluşan bu avlular çeşitli amaçlar için kullanılmış. Topkapı Sarayı ziyaretiniz sırasında kısmi olarak ziyaret edebileceğiniz gibi kombine biletlerle de büyük bir kısmını gözlemleme şansı edinebilirsiniz. Resmi tatiller ve bayramlarda ziyaret saatleri değişebileceği için gitmeden önce kontrol etmenizde fayda var.

  • Küçüksu Kasrı

istanbulun-tarihi-mekanlari-8.jpeg

17. yüzyıla dayanan tarihiyle Küçüksu Kasrı İstanbul’da görmeniz gereken tarihi mekanlar arasında yer alıyor. Üç katlı yapı içerisinde çok sayıda eseri gözlemleme şansı bulabilirsiniz. Aynı zamanda mimari özellikleriyle de dikkat çekici bir yapı. Ancak bunların dışında eşsiz manzarasıyla Küçüksu Kasrı ön plana çıkıyor. 

Günümüzde Küçüksu Kasrı’nı ziyaret ettikten sonra burada kahvaltı yapma şansı bulabilirsiniz. Hem manzarası hem de kahvaltısının çeşitliliğiyle Küçüksu Kasrı keyifli zamanlar geçirebileceğiniz bir nokta. Çok tercih edilen ve İstanbul’un önemli noktalarından biri olması sebebiyle yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Erken davranmak veya rezervasyon yaptırmakta fayda var.

  • Rahmi Koç Müzesi

istanbulun-tarihi-mekanlari-9.jpg

Tarihi yapılar kadar tarihi objelerin de oldukça farklı çeşitlerini bulmak İstanbul’da oldukça kolay. Müzelerde sergilenen eserler içerisinde ilgi alanınıza göre kategorilenmiş bir plan oluşturabilirsiniz. Rahmi Koç Müzesi;  ulaşım, iletişim ve endüstri alanlarında tarihi bir yolculuk yapmak isteyenleri ağırlıyor. 

Sadece gözlem değil aynı zamanda eğitici atölyelerle dahil olabileceğiniz süreçler de Rahmi Koç Müzesi’nde mevcut. Bu anlamda tarih ve bugün arasında güzel bir bağ kurabileceğiniz Rahmi Koç Müzesi her yaş grubu için ziyaret edilmesi gereken adreslerden biri.

  •  İstanbul Oyuncak Müzesi

istanbulun-tarihi-mekanlari-10

Belki de müzelerin en eğlenceli versiyonlarından biri olan Oyuncak Müzesi oldukça renkli ve kapsamlı bir içeriğe sahip. Müze binası da tarihi olarak önemli bir yapıya sahip. Oyuncakların tarihi 1700’lü yıllara dayanıyor. Gelişimsel olarak oyuncakların değişimini gözlemlemek için oldukça keyifli bir müze.

Sadece raflara dizilmiş oyuncakların gözlemlendiği bir müze olmanın çok dışında bir konsepte sahip. Kategoriler halinde sunulan oyuncaklar belirli bir konsept üzerinden ilerlenerek gözlemleniyor. Bu da müze ziyaretini çok daha keyifli bir hale getiriyor. Aynı zamanda müze takviminde yer alan etkinliklere katılarak keyifli dakikalar geçirmeniz de mümkün.

  • Panorama 1453 Tarih Müzesi

istanbulun-tarihi-mekanlari-11.jpg

İstanbul’un tarihi hakkında bilgi edinmek için ziyaret edebileceğiniz müzelerden birisi de Panorama 1453. Aslında bilgi edinmekten ziyade İstanbul’un fethini yeniden yaşayacağınız bir müze demek daha doğru. Müzenin en dikkat çeken ve ana parçası bir sanatkar grubu tarafından oluşturulmuş resim. 10.000 figür barındıran resim için tam tur çalışma tekniği kullanıldığı için algısal olarak farklı boyutta bir görüş sağlıyor. Bu durum gözlem yapmaktan ziyade kendinizi resmin içinde bulduğunuz bir atmosfer sağlıyor.

Bu panoramik fotoğrafın oluştuğu ana kısım dışında, İstanbul’un fethi ile ilgili birçok materyale ulaşabileceğiniz bölümlerde müze içerisinde mevcut. Böylece birçok farklı açıdan fetih ile ilgili bilgilere ulaşabilir ve bilgi edinebilirsiniz. Müzenin bulunduğu konum itibariyle de dinlenmek ve güzel zaman geçirmek için bahçesini ve çevre noktaları değerlendirebilirsiniz.

balatta-gormeniz-gereken-yerler-0.jpg

İstanbul’da tarihi yaşamak için bir mekana bağlı kalmanıza gerek yok. Balat sokaklarıyla İstanbul’un tarihine yakından tanıklık edebilirsiniz. Günümüze kadar korunmuş tarihi binalar ve sokaklar birçok yaşanmışlık ile ziyaretçilere unutulmaz kareler sunuyor.

Balat binaları içerisinde farklı kültür ve dinlere ait yapılar da dikkat çekiyor. Bu anlamada farklı mimarileri gözlemlemekten hoşlanıyorsanız ziyaret edebileceğiniz pek çok seçenek Balat’da sizi bekliyor. Bu derece tarihi seçeneklere sahip olması da Balat’ı turizm açısından önemli bir konum haline getiriyor. Civar yerleşimler de bu anlamda gelişim göstermiş. Balat ziyaretiniz sırasında birçok farklı mekanda dinlenerek mola verebilirsiniz.

  • Emirgan Korusu

istanbulun-tarihi-mekanlari-12.jpg

İstanbul’un nefes aldığı noktalardan biri Emirgan Korusu. Geniş ormanlık alana yayılmış bu koru içerisinde üç adet köşk bulunuyor. Tarihi dokuların korunduğu bu köşklerden bazılarında yeme içme imkanları da bulunuyor. Bu özelliğiyle tarihi binaları gözlemlemekten öte deneyimle şansı bulduğunuz farklı bir lokasyon olarak Emirgan Korusu dikkat çekiyor. 

Sonrasında mola vermek için köşklerden birini tercih ettikten sonra koru içerisinde keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Lale zamanı giderseniz bu görsel şöleni çok daha büyük çapta deneyimleme şansı da bulabilirsiniz. İstanbul’u ve İstanbul’un tarihini hem görüp hem de yaşamak için Emirgan Korusu’nu ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

İstanbul Tarihi Mekanları Gezerken Bilmeniz Gerekenler

İstanbul’da tarihi mekanları bir sıra içerisinde gezmek işlerinizi kolaylaştırabilir. Özellikle konum olarak yakın noktaları aynı gün içerisinde gezerseniz yolda kaybedeceğiniz zamanı çok daha aza indirgemiş olursunuz. Bunun için bir plan oluşturarak gezmeye başlamak faydalı olabilir. İstanbul gibi kalabalık bir şehirden bahsediyorsak ulaşım konusunu da iyi planlamak gerekir. 

Müzeleri gezerken Müze Kart sahibi olmak pek çok avantaj sağlayabilir. Bu avantajları inceleyerek gezi planı oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda bazı biletlerin alındıktan sonra geçerli olduğu gün sayısına da dikkat etmeniz gerekebilir. Öğrenci veya farklı bir statüde iseniz değişen bilet uygulamalarına dahil olabilirsiniz. Bu fırsatlardan yararlanmak için belirtmeniz gereken evrak veya kimlikleri de yanınızda taşıdığınızdan emin olun.

Bazı tarihi mekanların kendine ait kuralları olabilir. Özellikle cami ziyaretlerinde uyulması gereken bazı kıyafet kuralları olduğunu unutmamak gerekir. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak hazırlandığınızda sorunsuz bir şekilde ziyaretlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bunun dışında fotoğraf çekimi yapmak için de var olan kuralları gözetmeniz gerekir. Bazı eserlerin flaş ile zarar görmesini engellemek adına fotoğraf çekim talimatları verilir. Ziyaret ettiğiniz yerde bulunan talimatlara uyarak gezinizi tamamlamanız gerekir.

İstanbul tarihi yerler gezinizi yaptığınız döneme göre de tatil zamanlarına denk gelme ihtimaliniz olabilir. Aynı zamanda bazı yerler için yürütülen yenileme çalışmaları da ziyarete kapanmış olmasına neden olabilir. Dolayısıyla gitmeden önce bilgi almak önemlidir. Eğer herhangi bir yer o gün için kapalıysa farklı bir planlamayla rotanızı değiştirebilirsiniz. İstanbul’un sunduğu sayısız seçenek içinde yeni bir plan yapmakta zorlanmayacaksınız.

İstanbul tarihi yerler ve konumlar hakkında yukarıda sıraladığımız liste içerisinden kendiniz için keyifli bir rota oluşturabilirsiniz. İstanbul’u anlamak, keşfetmek ve deneyimlemek adına birçok seçenek mevcut. İlgi alanlarınız ve merak ettikleriniz özelinde bu konumlar arasından dilediğinizi seçerek keyifli zaman geçirebilirsiniz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış dünyaca ünlü İstanbul’u keşfetmek için uzun bir zaman ayırmanız gerekebilir. Özetle her noktasında ayrı bir tarih ve ayrı güzellikler bulunan bir şehir İstanbul. Sizde bu güzellikleri zaman içinde deneyimleyerek İstanbul’un hiç bilmediğiniz bir yüzünü keşfedebilirsiniz.

İstanbul’un Tarihi Mekanlarını Keşfetmek İçin İstanbul’da Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

İstanbul araç kiralama seçenekleri arasında birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Yorum ekle