İstanbul’daki kiliseler, Bizans çoğunlukla Bizans dönemine aittir. Bu kiliseler farklı üslupları ve dönem ile ilişkileri dikkate alınarak sanat tarihi ve mimarlık tarihi uzmanlarınca tarihlendiriliyor. İstanbul Sent Antuan Kilisesi ise çok daha yakın tarihli bir kilise oluyor. St. Antuan yakın tarihi, uzman mimarları ve dikkat çekici mimarisi ile Beyoğlu’nun dokusunun vazgeçilmezi haline geliyor. Kilise hakkında yeni ve ilgi çekici bilgiler edinmek isteyenler için, bu yazı tam size göre!
İstanbul’un en güzel semtleri hakkındaki yazımız için tıklayın.
İstanbul Sent Antuan Kilisesi Nerede?
Sent Antuan Katolik Kilisesi konumu itibari ile İstanbul’da yer alıyor. Beyoğlu’nun bir parçası haline gelen kilise, bugün Eski Çiçekçi Sokak ile Kaymakam Reşat Bey Sokağı kesişiminde. İstanbul’un kalbi olarak nitelendirilen bu bölgede yer alan kilise İstiklal Caddesi üzerinden erişime açık. İstiklal Caddesi’nde bugün çevresi dükkanlar ile çevrili oluyor. Birçok bina ve dükkan arasında daha arka planda kalıyor. Bu nedenle kiliseyi görebilmek için görüş açınızı genişletmeniz gerekiyor. Kilise zaman içerisinde belirgin parsel değişikliğine uğruyor. Ancak yine de bugün kolayca bulabiliyorlar.
İstanbul Sent Antuan Kilisesi Tarihi
Sent Antuan Katolik Kilisesi tarihi birçok insanın ilgisini çekiyor. 1912 yılında inşa edilen kilise aslında çok daha eski bir geçmişe sahip. Kilisenin tarihini Fransiskenlerin 13.yüzyılda Konstantinopolis’e yerleştiği tarihten başlatmak gerekiyor. Burada kurulan ilk kilise Theotokos Kyriotissa Kilisesi oluyor. Sonrasında kilise değişimler geçiriyor ve ancak esas olay 1904 yılında yaşanıyor. Tramvay güzergahı yapılacağı için kilisenin taşınması gerekiyor. Eski Kilisesi bugün yine İstiklal Caddesi üzerinde yer alıyor.
Esas kilisesi ise Sent Antuan Katolik Kilisesi oluyor ve bugünkü konumunda kendisine yer ediniyor. Kilise öncesinde yer alan tiyatro yanıyor. Sonrasında tiyatro arazisine kilise dikiliyor. Bir ferman ile onaylanan bu durum sonrasında inşa süreci başlıyor. Kilisenin inşaatını yapan mimarlar ile Giulio Mongeri ve Eduardo de Nari oluyor. Birinci Ulusal Mimarlık Akımı için önemli olan iki yabancı mimar da kiliseyi tamamlıyor.
Kilisenin inşa süreci 1906 yılında 23 Ağustos tarihinde başlıyor. Kilise yapımına henüz başlamadan kilise para ve vekili tarafından kutsanıyor. Kilisenin inşası 1907 yılında duruyor. Maddi yetersizlikler bunun esas sebebi oluyor. 1910 yılının Ocak ayındaki kilise inşası yeniden başlıyor ve büyük bir kısmını 1911 yılında tamamlıyorlar. 1912 15 Şubat tarihinde rahipler kiliseyi açıyor. İbadete açılış tarihini de 15 Şubat olarak belirliyorlar. 15 Şubat, kilisenin adını aldığı Padovalı Aziz Antuan için önemli olarak görülüyor. Aziz Antuan’ın cenazesini 15 Şubat tarihinde Padova Bazilikasına taşıyorlar.
İstanbul Sent Antuan Kilisesi ’nde Görülmesi Gerekenler
Sent Antuan Katolik Kilisesi içerisinde ve dışında görülmesi gereken birçok parçayı bulunduruyor. Özellikle cepheleri ve cephelerinde yer alan ayrıntıları ile öne çıkıyor. Kilise çevresindeki birçok yapıdan daha geride kalıyor. Bu nedenle gördüklerinde çok daha çekici bir unsur haline geliyor.
-
İstanbul Sent Antuan Kilisesi Batı Cephesi
Batı cephesi herkesin kilisenin ilk gördüğü yüzü oluyor. Bu yüzde kilise 3 parçaya ayrılıyor ve üçlü kuleler halinde yükseliyor. Kilisenin batı cephesinde üçgen alınlıkları görüyorsunuz. Bu üçgen alınlıklarda İncil’den sahneler yer alıyor. Üçgen alınlıkların içerisinde yer alan yarı dairesel formlarda bunlar mevcut. Bunlardan biri “Dünyanın Kraliçesi Meryem” oluyor. Bu anlatıda Meryem’i ortada ve azizleri iki yanında diz çökmüş halde görüyorlar. Azizlerden biri Padovalı Aziz Antuan oluyor, diğeri ise Aziz Fransua. Mozaik bordür ile çevreleniyor ve ip ile zambağı birleştiriyor. İpler üç düğüme sahip oluyor ki bu da üç yemini temsil ediyor.
Bir diğer mozaikte “Yoksulları Çok Seven Aziz Antuan” yer alıyor. Matta ve Markos’u burada görüyorsunuz. Her iki İncil yazarının İncillerinin ilk cümleleri burada yer alıyor. Sonuncu mozaik ise “Aziz Antuan’ın Kucağında Çocuk İsa” oluyor. Batı cephede rosas da yer alıyor. Rosas aslında Türkçeye “gül bezek” olarak geçiyor. Kilisenin en ortasında yer alan gül formu ile içeriğe naif bir ışık doluyor.
-
Mumluklar
Sent Antuan Katolik Kilisesinin pek görülmeyen ancak görüldüğünde sevilen parçaları arasında mumlar yer alıyor. Kiliselerdeki mumlar Tanrı’ya adanıyor. Kilisede yer alan mumları 1986 yılında yaptırıyorlar. Bu mumların üzerinde farklı yazılar yer alıyor. Bu nedenle mumlar ilgi çeken unsurlardan biri haline geliyor. Bunlardan biri “Deus Meus et Omnia” yani “Tanrım ve Her Şeyim” oluyor. Bunlara dualar da eşlik ediyor. Dini sembolleri mumluklarda dahi kolayca görüyorlar. Bunlara ek olarak “Bilgelik Haç Disiplinindedir” ve “Barış ve Esenlik” gibi cümleler görüyorlar.
-
Altarlar
Kilise iki adet yan altar yer alıyor. Bunlardan biri Aziz Yusuf Altarı iken diğeri ise Meryem Ana Altarı oluyor. Bunlar yan altarlar oluyor ki esas ana altar da kilisenin ortasında yer alıyor. Yan altarlar üç nişli bir şemaya sahip. Nişler içerisinde heykeller yer alıyor. Önemli azizleri burada görebiliyorsunuz. Ana altar ise kilisenin aksı üzerinde yer alıyor. Mihrabın önünde yer alan altarlar 3 farklı bölümü kapsıyor. Mermer malzemeden yapılan altar içerisinde kuzu sembolizması birçok kişinin dikkatini çekiyor.
Saint Antuan Kilisesi’nde görülecekler bunlarla sınırlı kalmıyor. Bunlara ek olarak heykeller, duvarlarda yer alan haç tabloları da örnek olarak görüyorsunuz. Kilise, tonozları, yükselen ayakları ve geniş planı ile İstanbul’un simgelerinden biri olarak.
Sent Antuan Katolik Kilisesine Nasıl Gidilir?
Sent Antuan Katolik Kilisesine nasıl gidilir, kiliseye ulaşım kolay mı gibi sorularınız için de yanıt verelim. Toplu taşıma ya da konforlu bir kişisel araç ile Sent Antuan kilisesine gidebilirsiniz. Toplu taşıma, park yeri stresini ortadan kaldırır. Ancak araçlar yapacağınız gezide de farklı noktalara gitme esnekliğini deneyimleyebilirsiniz.
İstanbul’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle